Fabrikanten en producenten van bouwmaterialen opgelet!

Laat uw producten opnemen in de milieudatabase en maak kans op een vergoeding van € 2.500,- voor het laten maken van een LCA. Op deze pagina leest u alles over het proces, de voorwaarden en hoe u voor deze vergoeding in aanmerking komt! 

Ga naar het aanmeldformulier

 

Meer producten in milieudatabase

Nederland heeft scherpe klimaatdoelstellingen voor de toekomst. De bouw speelt een belangrijke rol in het behalen van deze doelstellingen. Met name de bouwmaterialen die gebruikt worden tijdens de bouw van een pand.

Om de duurzaamheid van een bouwwerk te bepalen is de milieuprestatie een belangrijke maatstaf. Hoe beter de milieuprestatie van een bouwwerk hoe lager de milieu-impact is. De rekeninstrumenten waarmee de milieuprestatie wordt berekend verkrijgen hun informatie uit de informatie die staat opgeslagen in de Nationale Milieudatabase.

Bekijk welke producten al in de NMD staan.

Vergoedingsregeling

Om meer bouwproducten in de Nationale Milieudatabase op te laten nemen hebben wij, met steun van ministerie van BZK, een vergoedingsregeling ingericht. Een financiële ondersteuning voor fabrikanten en producenten in geselecteerde branches om producten op te laten nemen in de milieudatabase.

Op dit moment komen fabrikanten, producenten en brancheorganisaties uit onderstaande lijst in aanmerking voor een vergoeding. Deze selectie is gemaakt op basis van de huidige lijst Witte Vlekken van de NMD.

Jan Willem Groot

Een goed gevulde database is niet alleen van belang voor een goede werking van het stelsel van milieuprestatie, maar het helpt ook om onze klimaatdoelstellingen te verwezenlijken en om Nederland in 2050 circulair te maken.

Jan Willem Groot Directeur van Stichting NMD

Het proces

Aanmeldformulier

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de vergoeding van € 2.500,-. 
Lees hier de voorwaarden:  Voorwaarden vergoedingsregeling Witte Vlekken 2023-2024 - oktober 2023

*
*

Bekijk onze privacy voorwaarden hier.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

Veelgestelde vragen

Tijdens het proces om uw bouwproducten in de Nationale Milieudatabase op te laten nemen, kan er veel op uw afkomen. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u beantwoord.

Staat uw vraag er niet tussen? Kijk dan bij onze algemene FAQ of stel uw vraag via het formulier onderaan deze pagina.
 

FAQ Witte Vlekken

Wie komen er in aanmerking voor de subsidieregeling?

De vergoeding is beschikbaar voor geselecteerde productgroepen met weinig milieuverklaringen in de milieudatabase. Voorlopig zijn dit de productgroepen: 

Staat uw productgroep er niet tussen? Dan komt u op dit moment niet in aanmerking voor deze vergoeding. U kunt uw producten alsnog oplaten nemen in de milieudatabase. Volg hiervoor het reguliere proces. Klik hier om te lezen wat u kunt doen.

Ik heb me al aangemeld. Waar vind ik meer informatie over het proces?

Nadat u zich heeft aangemeld via bovenstaand formulier, ontvangt u een bevestigingsmail met daarin de vervolgstappen. 

Klik hier voor meer en actuele informatie.

Wat moet ik aanleveren bij mijn aanmelding?

U hoeft alleen persoonsgegevens en een korte productomschrijving in te vullen. U hoeft dus nog geen milieudata aan te leveren. Dit kan binnen een jaar na de beoordeling van de aanvraag.

Kunnen buitenlandse fabrikanten meedoen met de vergoedingsregeling?

Belangrijk is dat het bouwproduct voor de Nederlandse markt is bedoeld en dat de LCA volgens de Nederlandse Bepalingsmethode wordt uitgevoerd. U kunt de aanmelding doen met een KVK uit het land van de fabrikant. Graag in het Engels.


Hoewel tegenwoordig het opstellen van een LCA-rapport verloopt volgens de EN 15804:2019 kunnen er door het per land invullen van optionele aspecten binnen de EN 15804:2019 kleine inhoudelijke verschillen zijn. De LCA-deskundige is hiervan op de hoogte en neemt de voor Nederland toepasselijke opties mee. De Stichting NMD werkt momenteel aan een publicatie voor algemeen gebruik die hieraan houvast moet bieden.

Kan ik meerdere aanvragen doen?

Ja, u kunt als fabrikanten/leverancier voor maximaal 5 LCA’s vergoeding krijgen voor 5 verschillende bouwproducten. Voor samenwerkingsverbanden of brancheorganisaties is dit maximaal 10 LCA’s voor 10 verschillende bouwproducten. U dient voor elke LCA een losse aanvraag te doen via het formulier.

Hoe hoog is de vergoeding?

De vergoeding is € 2.500,- per LCA.

Hoeveel tijd heb ik voor de uitvoering van de LCA?

U heeft 12 maanden de tijden vanaf het moment van toekenning van uw vergoeding, maar uiterlijk tot 31 oktober 2024. U krijgt binnen uiterlijk 13 weken na uw aanvraag de toekenning.