Veelgestelde vragen over de Circulair bouwen

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via het formulier onderaan de pagina

Circulair Bouwen

Wat wordt bedoeld met circulair bouwen?

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer de voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. (GPR-software) Bouwmaterialen zijn circulair als ze gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen, herbruikbare onderdelen of het product zelf recyclebaar is).

Geeft de MKI/MPG-waarde een indicatie van de circulariteit van een product?

De MKI/MPG als waarde van de milieuprestatie van bouwwerken geeft op zich geen indicatie over hoe circulair een product is. De MKI/MPG-waarde is een 1-puntscore van de milieuprestatie van een gebouw of GWW-werk. Deze wordt bepaald aan de hand van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken. Deze waarde geeft dus alleen een indicatie van het effect van de circulaire strategie op de milieuprestatie. De NMD onderzoekt op dit moment of het mogelijk is om aan de hand van een LCA-rapport ook circulariteit getalsmatig naast de MKI/MPG-waarde te kunnen uitdrukken.

Hoe speelt NMD in op toenemende belangstelling voor circulariteit?

De NMD neemt sinds 1 januari 2021 ook data over de onderliggende parameters op in een levenscyclusanalyserapport. Denk daarbij aan:

  • materiaalstromen in kg (onder andere materiaal input, secundaire materiaal output, materiaal voor recycling, materiaal voor hergebruik); 
  • de hoeveelheid hernieuwbare energie die gebruikt is; en 
  • waterverbruik in de keten. 

De NMD houdt nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en is aangehaakt bij verschillende onderzoeken in de richting van de circulaire economie en het circulair bouwen.

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via onderstaand formulier:

Stel hier uw vraag:

 

*
Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden