Project Witte Vlekken
In mei 2022 ging het Witte Vlekken project van start. Met het Witte Vlekken project wil Stichting NMD het aantal categorie-1 en -2 kaarten vergroten. Producenten van bouwproducten en materialen kunnen (wanneer zij aan de voorwaarden voldoen) een vergoeding aanvragen (van € 2.500,-) voor het laten maken van een LCA .
De derde ronde van het Witte Vlekken project is van start! We beginnen met de groepen: Innovatieve producten van start-ups/starters en mkb’ers, Biobased bouwmaterialen en Bouwwerk installaties.
Wilt u zich aanmelden? Dan kan nu eenvoudig door het aanmeldformulier in te vullen.

Wilt u zich aanmelden voor het Witte Vlekken project of heeft u dat al gedaan en bent u op zoek naar informatie.
Kies hieronder wat voor u van toepassing is.
Informatie per branche
Wilt u specifieke informatie lezen voor een bepaalde branche? Dat kan, kies dan hieronder de betreffende branche.

“Een goed gevulde database is niet alleen van belang voor een goede werking van het stelsel van milieuprestatie, maar het helpt ook om onze klimaatdoelstellingen te verwezenlijken en om Nederland in 2050 circulair te maken."
Om dit streven handen en voeten te geven start Stichting NMD dit jaar het ‘Witte Vlekkenproject’. Hoofddoel van het project is het vergroten van het aantal productkaarten in de Nationale Milieudatabase. Het gaat om categorie 1 en 2 kaarten van productgroepen die nu nog ondervertegenwoordigd zijn en die van belang zijn om een MPG- of MKI-berekening te kunnen maken die zoveel mogelijk recht doet aan het uiteindelijke bouwwerk.
Bekijk ook de veelgestelde vragen over het witte vlekken project

“Als het ontwerp van een bouwwerk niet kan worden afgedekt met categorie 1 of 2 kaarten, dan moet je terugvallen op categorie 3 kaarten. Aangezien de categorie 3 kaarten een toeslag van 30% hebben, is de MPG/MKI-berekening met categorie 3 kaarten altijd hoger dan de werkelijke milieu-impact.”
Vergoedingsregeling voor het invullen van de witte vlekken
John Drissen heeft onderzocht waar de witte vlekken zitten. “Uit onze inventarisatie in van productgroepen bleek dat de witte vlekken vooral zaten in de productgroepen ‘installaties’, ‘biobased materialen’ en ‘aluminium’. De vergoedingsregeling is een succes want in 2022 is er voor zoveel Aluminium producten data aangeleverd dat deze groep geen 'witte vlek' meer vormt. We zijn daarom blij dat we deze regeling kunnen voortzetten in 2023 voor de groepen die nog wel aanvulling nodig hebben.
Verder richten we ons vanuit strategisch oogpunt ook op producten die vrijkomen voor hergebruik en recycling en op producten die door startups in de markt worden gezet.”
Het uiteindelijke doel van het Witte Vlekkenproject is het ontwikkelen van in totaal 380 nieuwe categorie 1 of 2 productkaarten die invulling geven aan de Witte Vlekken.
Met steun van ministerie van BZK heeft Stichting NMD een vergoedingsregeling voor het project opgezet. Voor de ontwikkeling van een LCA van een bouwproduct dat in het Witte Vlekkenproject past, is 2.500 euro beschikbaar.
