Veelgestelde vragen over het Witte Vlekken project
Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via het formulier onderaan de pagina

Witte vlekken project - algemeen
Op dit moment lopen er meerdere vergoedingsregelingen. De volgende branches komen in aanmerking:
- Biobased bouwmaterialen en -producten
- Bouwwerkinstallaties
- Hergebruikte bouwmaterialen en -producten
- Innovatieve producten van startups/starters en Mkb’ers
Meer informatie over het Witte Vlekken project.
Om de drempel zo laag mogelijk te houden voor de vergoedingsactie, vragen we een minimale documentatie, zoals een KVK-uittreksel van de onderneming en een beschrijving van het product. U hoeft dus nog geen milieudata aan te leveren. Dit kan binnen een jaar na de beoordeling van de aanvraag.
Belangrijk is dat het bouwproduct voor de Nederlandse markt is bedoeld en dat de LCA volgens de Nederlandse Bepalingsmethode wordt uitgevoerd. U kunt de aanmelding doen met een KVK uit het land van de fabrikant. Graag in het Engels.
Hoewel tegenwoordig het opstellen van een LCA-rapport verloopt volgens de EN 15804:2019 kunnen er door het per land invullen van optionele aspecten binnen de EN 15804:2019 kleine inhoudelijke verschillen zijn. De LCA-deskundige is hiervan op de hoogte en neemt de voor Nederland toepasselijke opties mee. De Stichting NMD werkt momenteel aan een publicatie voor algemeen gebruik die hieraan houvast moet bieden.
Ja, u kunt als fabrikanten/leverancier voor maximaal tien LCA’s vergoeding krijgen voor tien verschillende bouwproducten. Voor samenwerkingsverbanden of brancheorganisaties is dit maximaal 10 LCA’s voor 10 verschillende bouwproducten. U dient voor elke LCA een losse aanvraag te doen via het formulier.
De vergoeding is € 2.500, – per LCA
U heeft 12 maanden de tijden vanaf het moment van toekenning van uw vergoeding, maar uiterlijk tot 31 oktober 2023. U krijgt binnen uiterlijk 13 weken na uw aanvraag de toekenning.
Met Witte Vlekken worden de onderdelen in de database bedoeld die nog niet (goed) gevuld zijn. Van een aantal productcategorieën staan er beduidend minder categorie 1 of 2 milieuverklaringen in de Nationale Milieudatabase dan van veel andere groepen. Om een zo correct mogelijke MPG-berekening te kunnen maken is het belangrijk dat er van de materialen en producten die gebruikt gaan worden voor de bouw, categorie 1 of 2 data beschikbaar is.
Heeft u een vraag die specifiek over één van de productgroepen gaat? Bekijk dan hier de vragen per productgroep:
