Hoe komt mijn product in de NMD?

Op deze pagina beschrijven we de stappen die je moet doorlopen als je als bedrijf categorie 1-data (productspecifieke data) of als branche categorie 2 -ata (branchegemiddelde data) wil aanleveren van jouw product(en) voor opname in de Nationale Milieudatabase (NMD). 

Klik hier als u LCA-opsteller bent.

 

Hoe werkt het?

Om een milieuverklaring te krijgen van een product laat u eerst een levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren. 

Bij een LCA meet je de effecten van een product op het milieu in zijn verschillende levensfasen: van grondstofwinning en productie tot gebruik en verwerking na einde leven van het product. Hiermee krijgt u inzicht in de milieu-impact van uw producten en grondstoffen door de hele waardeketen. 

Het laten opstellen van een LCA kost geld. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor de speciale vergoedingsregeling Witte Vlekken.

Bekijk hier of ook u in aanmerking komt

Deze wordt bepaald aan de hand van 19 categorieën van milieu-effecten. Daarbij gaat het om effecten met betrekking tot de uitputting van onze voorraden (gebruik van grondstoffen, energie, water en land) en om de uitstoot van schadelijke en gevaarlijke stoffen (broeikasgassen, stikstof en toxische stoffen).  Een LCA kan alleen worden opgesteld door een LCA-opsteller. 

De uitkomst van een LCA is een scorelijst aan milieu-effecten en wordt aangeduid als het milieuprofiel van het product. Omdat sommige milieudata ‘geheim’ is wordt een LCA omgezet in een publieke samenvatting zonder gevoelige informatie en wordt dan een  Environmental Product Declaration (EPD) genoemd. Het LCA-rapport is alleen bedoeld voor de producent of leverancier en kan gebruikt worden om te kijken op welke punten een verbetering van de milieukwaliteit haalbaar en zinnig is. 

Als u besluit om uw bouwproduct te laten opnemen in de NMD vult u het formulier in met hierin uw gegevens en de naam van de LCA-opsteller. Door het invullen van het formulier gaat u akkoord met de voorwaarden en kosten.  

Na het invullen van het formulier kan de LCA-opsteller de milieuverklaring (data) laten opnemen in de milieudatabase. Een erkende LCA-deskundige controleert de data, waarna deze gepubliceerd wordt in de NMD. Let op: dit proces neemt tijd in beslag. Begin daarom op tijd. 

Klik op de tabbladen bovenaan de pagina om meer over de stappen te lezen.

1. Bedrijf of branche laat een levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren door een LCA opsteller

Mocht u nog niet in het bezit zijn van een LCA van uw product opgesteld conform de Bepalingsmethode, dan is de eerste stap het laten uitvoeren van deze analyse door een LCA-opsteller naar keuze.

Vind een LCA opsteller

Lees hier meer informatie over een LCA

Wilt u data aanmelden maar heeft u nog geen account? 

Meld u hier aan als LCA adviseur

 

2. Bedrijf of branche meldt data-invoer aan bij de Stichting NMD

Wanneer u data aanmeldt, gaat u akkoord met de NMD-gebruiksvoorwaarden en de Algemene voorwaarden. Aan het aanmelden van data in de NMD zijn kosten verbonden. Om de facturatie in goede orde te laten verlopen hebben we gegevens van u nodig. Ook is het belangrijk dat u in het formulier aangeeft welke LCA-uitvoerder de data-invoer gaat verzorgen, zodat de inloggegevens voor de invoermodule kunnen worden verstrekt.

U kunt deze gegevens doorgeven via het formulier onderaan deze pagina.

Download hier de gebruiksvoorwaarden en de algemene voorwaarden

Bekijk hier de tarieven van de NMD

 

3. LCA-opsteller voert milieudata en LCA-dossier op in de invoermodule van de NMD

Alle bij de NMD bekende LCA-opstellers hebben toegang tot de online invoerapplicatie, waarmee data aan de NMD wordt toegevoegd. Op de pagina voor LCA-opstellers vindt u hier meer informatie over. Ook wijzigingen worden via dit systeem doorgevoerd, dit kunnen- de LCA-opstellers van de data-eigenaren (bedrijf of branche) doen. Indien de LCA-opsteller  nog niet beschikt over inloggegevens, zullen wij deze na aanmelden zo snel mogelijk verstrekken. De data-invoer is afgerond zodra de data en het dossier zijn aangemeld voor toetsing door een erkende LCA-deskundige. 

 

4. Erkende LCA-deskundige controleert de data en het rapport

De toetsing van de ingevoerde milieudata moet uitgevoerd worden door een door Stichting NMD erkende LCA-deskundige. Deze LCA-deskundige is verantwoordelijk voor het invullen en uploaden van het toetsingsrapport conform het NMD-Toetsingsprotocol. Op de pagina Toetsing data kunt u meer informatie vinden over de inhoud van deze toetsing.
Als de data niet voldoet aan de eisen conform het NMD-Toetsingsprotocol, moet de LCA-opsteller ervoor zorgen dat de LCA-rapportage en data-invoer op orde komen, en deze vervolgens opnieuw indienen voor review, totdat de data voldoet.

Ga naar het overzicht van erkende LCA-deskundigen

Meer over het NMD-Toetsingsprotocol

5. Data wordt gepubliceerd in de NMD

Als de ingevoerde data en het LCA-dossier voldoen aan het NMD-Toetsingsprotocol dan geeft de erkende LCA-deskundige groen licht voor publicatie van de data en zal de data de volgende dag te gebruiken zijn in de rekeninstrumenten. De database wordt elke 24 uur geüpdatet.

Op de pagina Database kunt u meer informatie vinden over de inhoud van de NMD

Vragen? 

Heeft u nog vragen? Kijk dan eens bij de FAQ’s op de website. Staat uw vraag hier niet bij stel hem dan via het speciale vragenformulier. 

Terug naar mijn product in de NMD

Geef hier uw facturatie gevens door voor het aanmelden van uw data

Wanneer u data aanmeldt, gaat u akkoord met de NMD-gebruiksvoorwaarden en de Algemene voorwaarden. Aan het aanmelden van data in de NMD zijn kosten verbonden. Om facturatie en communicatie in goede orde te laten verlopen, is het van belang dat u voor de data-invoer uw gegevens in onderstaand formulier invult uw gegevens voor facturatie (bedrijfsnaam, factuuradres, naam contactpersoon, telefoonnummer en e-mailadres). Ook is het belangrijk dat u in het formulier aangeeft welke LCA-opsteller de data-invoer gaat verzorgen, zodat de inloggegevens voor de invoermodule kunnen worden verstrekt.

Bedrijf:

Contactpersoon

LCA-opsteller

*
*
Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden