Waarom mijn product in de NMD?

Hier lees je over de beweegredenen en voordelen van het opnemen van uw product in de Nationale Milieudatabase

Nederland heeft scherpe klimaatdoelstellingen voor de toekomst. De bouw speelt een belangrijke rol in het behalen van deze doelstellingen. De bouwmaterialen die gebruikt worden tijdens de bouw van een pand bepalen mede de milieu-impact van een gebouw. 

Om de duurzaamheid van een bouwwerk te bepalen, is de milieuprestatie een belangrijke maatstaf. Hoe beter de milieuprestatie van een bouwwerk, hoe lager de milieu-impact is. De rekeninstrumenten waarmee de milieuprestatie wordt berekend halen hun informatie uit de informatie die staat opgeslagen in de Nationale Milieudatabase.  

Als fabrikant/producent heeft het voordelen om een levenscyclusanalyse te laten uitvoeren voor uw product en deze te laten opnemen in de milieudatabase.

Waarom zou u een LCA laten uitvoeren en de milieuverklaring op te laten nemen in de milieudatabase? 

 • Om een milieuverklaring te kunnen laten opnemen in de milieudatabase, moet u eerst een levenscyclusanalyse laten uitvoeren. Een levenscyclusanalyse geeft u informatie over uw product en de productieprocessen. Deze informatie kan u helpen om de productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren en te verduurzamen. 
   
 • Als de milieuverklaring van uw product wordt ogenomen in de milieudatabase kan dat betekenen dat het eerder gekozen wordt bij de totstandkoming van duurzame bouwwerken. U krijgt een grotere zichtbaarheid bij duurzaamheidsprofessionals. 
   
 • Als u nu start met het laten uitvoeren van een LCA bent u voorbereid op de veranderingen die (zeer waarschijnlijk) per 1 januari 2025 in werking treden. Dan wordt de eis voor de milieuprestatieberekening aangescherpt. 
   
 • Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt maatregelen om de bouw van woningen en andere gebouwen verder te verduurzamen. Voor nieuwe woningen gaat de zogeheten milieuprestatie-eis voor gebouwen per 1 januari 2025 van 0,8 naar 0,5. Dit betekent een lagere milieubelasting van de gebouwen, maar stelt strengere eisen aan de gebruikte producten en materialen. 

  Het wordt dan interessanter voor u om uw product in de milieudatabase te hebben staan. Als er van uw producten alleen data bekend is die niet getoetst is volgens het toetsingsprotocol (wij noemen dat categorie 3-data) kan niet aan de nieuwe eisen worden voldaan.  
   
 • Omdat het in sommige gevallen lang kan duren om een LCA te laten opstellen (denk daarbij aan hoe tijdsintensief het halen van informatie bij specifieke bronnen kan zijn) adviseren wij organisaties op tijd te beginnen. 
   
 • Ook heeft u nu nog wellicht recht op een vergoeding uit het project Witte Vlekken voor het laten opstellen van een milieuverklaring. De vergoedingsregeling Witte Vlekken is verlengd tot en met 31 oktober 2024. 
   
 • Ook voor andere subsidieregelingen worden bepaalde eisen gesteld. Zo is bijvoorbeeld bij de Milieu Investeringsaftrek (MIA) het percentage van de aftrek afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Voor 2024 is de Milieulijst inmiddels gepubliceerd. De lijst is flink aangepast ten opzichte van 2023 door gewijzigde Europese staatssteunregels en aanbevelingen van de beleidsevaluatie MIA\Vamil (2017-2021). Zo zijn de eisen voor duurzame gebouwen ook strenger geworden. Zo is het vereiste aantal demontabele bouwproducten bij circulaire gebouwen verhoogd naar 50%. Ook is nu een minimale energie-eis opgenomen om belastingvoordeel te krijgen.

Lees ook waarom u het beste nú een milieuverklaring kan laten maken en niet meer moet wachten

Ga terug naar Mijn product in de NMD

Gegevens facturatie aanmelden data

Wanneer u data aanmeldt, gaat u akkoord met de NMD-gebruiksvoorwaarden en de Algemene voorwaarden. Aan het aanmelden van data in de NMD zijn kosten verbonden. Om facturatie en communicatie in goede orde te laten verlopen, is het van belang dat u voor de data-invoer uw gegevens in onderstaand formulier invult uw gegevens voor facturatie (bedrijfsnaam, factuuradres, naam contactpersoon, telefoonnummer en e-mailadres). Ook is het belangrijk dat u in het formulier aangeeft welke LCA-opsteller de data-invoer gaat verzorgen, zodat de inloggegevens voor de invoermodule kunnen worden verstrekt.

Bedrijf:

Contactpersoon

LCA-opsteller

*
*
Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden