Herziene Europese Richtlijn: emissievrije gebouwen in 2030. 

donderdag 4 april 2024

Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen emissievrij zijn, terwijl nieuwe overheidsgebouwen al vanaf 2028 hieraan moeten voldoen. Dit is een van de hoofdpunten van de plannen die het Europees Parlement op 12 maart heeft aangenomen in het kader van de herziening van de Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen. 

Het Europees Parlement koppelt de CO₂-emissie van gebouwen niet alleen aan het energieverbruik van gebouwen. De EU-landen dienen rekening te houden met het aardopwarmingsvermogen (global warming potential, GWP) tijdens de levenscyclus van een gebouw. Ook de productie en verwijdering van het materiaal dat wordt gebruikt bij de bouw ervan maken daar deel van uit.

De richtlijn is erop gericht de broeikasgasuitstoot en het energieverbruik in de gebouwensector van de EU uiterlijk in 2030 sterk te verminderen en de sector op zijn laatst in 2050 klimaatneutraal te maken. Ook moeten meer van de minst energie-efficiënte gebouwen worden gerenoveerd en moet er meer informatie worden uitgewisseld over de energieprestatie van gebouwen.

Een belangrijk onderdeel van de plannen is dat de EU-landen maatregelen moeten nemen om verwarmingssystemen koolstofvrij te maken en het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling geleidelijk af te schaffen. Het einddoel is om verwarmingsketels op fossiele brandstoffen uiterlijk in 2040 volledig af te schaffen. 

Daarnaast moeten de EU-landen geleidelijk zonne-installaties inzetten voor openbare en niet voor bewoning bestemde gebouwen, afhankelijk van hun grootte, en voor alle nieuwe woongebouwen, voor zover dat technisch en economisch haalbaar is. Dit moeten ze uiterlijk in 2030 afronden.

Volgens de Europese Commissie zijn gebouwen in de EU goed voor 40 % van ons energieverbruik en 36 % van onze broeikasgasuitstoot. In het kader van het zogenoemde “Fit for 55”-pakket diende de Commissie op 15 december 2021 een wetgevingsvoorstel in om de richtlijn energieprestatie van gebouwen te herzien. De streefcijfers voor 2030 en 2050 zijn vastgelegd in een nieuwe Europese klimaatwet van juli 2021 en zijn dus bindend.

Meer hierover lezen? De wetgevingsresolutie is te vinden op de site van het Europese Parlement.

Lees meer over Europese regelgeving