Invoering nieuwe MPG-norm uitgesteld

De introductie van de nieuwe MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) norm wordt uitgesteld. Oorspronkelijk zou deze nieuwe norm op 1 januari 2025 van kracht worden.

maandag 8 april 2024

Op 3 april jl. vond het commissiedebat over circulair bouwen in de Tweede Kamer plaats. Verantwoordelijke bewindspersonen Staatssecretaris Heijne van Infrastructuur & Waterstaat en Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties spraken met de Tweede Kamer over het voorgenomen beleid. De Staatssecretaris sprak steun uit voor circulair bouwen en hergebruik van materialen. Zij ziet de overheid ook als aanjager om dit te stimuleren. De doelstelling vanuit de ‘Klimaatneutrale en Circulaire infrastructuur’ is om in 2030 50% circulariteit in de infrastructuur te hebben bereikt. 

De Minister vindt het van belang om de lat hoog genoeg te leggen en is voornemens om de milieuprestatie-eis aan te scherpen per 1 juli 2025.  Er is nog debat over de versie van de bepalingsmethode en weegfactoren die hiervoor worden gekozen. De Minister is hierover in overleg met partijen uit de bouwsector. 

De Minister benadrukt dat de invoering van de aangescherpte MPG-norm een belangrijke stap is in de richting van een meer duurzame en milieuvriendelijke bouwsector.

Lees hier de brief met de Stand van zaken met betrekking tot de milieuprestatie gebouwen (mpg)

Lees meer over Milieuprestatie (MPG)