vrijdag 5 april 2024

Het is niets nieuws voor de bouwsector dat er beslissingen in Brussel genomen worden die van invloed zijn op hoe we in Nederland bouwen. Het verbaast ons dan ook niet dat er vanuit Europa meer focus komt te liggen op de milieuprestatie van bouwproducten. Wij juichen dit vanuit de NMD uiteraard toe.

In deze blog praat ik u  graag bij over de belangrijke Europese ontwikkelingen die wij op ons af zien komen

Construction Products Regulation (CPR)

Een zeer belangrijke ontwikkeling, die sinds 2022 loopt, is de herziening van de Europese Verordening Bouwproducten (CPR).

Deze verordening dient er toe om de vrije handel van bouwproducten in de EU te bevorderen via geharmoniseerde regels. Breder bekend is de CE-markering en de prestatieverklaring (DoP), die de gemeenschappelijke taal vormen van deze verordening. Hierdoor is er gemakkelijk en snel informatie uitwisselbaar over de prestaties van een product.

Fabrikanten moeten bijvoorbeeld aantonen hoe hun product scoort op gebied van veiligheid of hygiëne. Interessant en nieuw aan deze herziening is dat nu ook duurzaamheidsprestaties onderdeel worden van de verordening.

Gelijktijdig heeft de Commissie een versnelling ingezet via een zogenoemd Acquis waarbij de wijzigingen hun vorm krijgen via de weg van geharmoniseerde normen. Per productgroep is een verticale werkgroep aangesteld om standardisation requests op te stellen. En een horizontale werkgroep buigt zich over afspraken die over de hele linie van kracht worden. Zo kunnen wijzigingen die voortkomen uit dit traject al van kracht gaan binnen de huidige CPR.

Samen met de Ministeries van Binnenlandse Zaken en I&W, RWS, marktpartijen en de NEN delen we actief de Nederlandse kennis en ervaring met milieuprestaties in de bouw. Ons MPG-stelsel is vrij uniek en dat wordt al eens bevestigd tijdens dit traject. Een mooie gelegenheid om ons stelsel breder op de kaart te zetten.

Hoewel dit proces nog wel een poos loopt, krijgen we natuurlijk een steeds helderder beeld van de discussie. Op sommige onderdelen is al aardig consensus bereikt en op andere punten schuurt het nog tussen lidstaten. En daarmee weten we ook de impact op onze Nederlandse manier steeds beter in te schatten. We bereiden ons hier dan ook goed op voor.

Zo geldt de verordening voor 35 productgroepen en daarmee vallen sommige onderdelen zoals installaties er nu buiten. Hier moeten we dus specifiek naar kijken.

De Energy Performance Building Directive (EPBD)

De Energy Performance Building Directive (EPBD) is de belangrijkste richtlijn vanuit Europa om de energieprestatie voor gebouwen te verbeteren. De Europese Commissie, Raad voor Ministers en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over de herziening van de EPBD IV.

De richtlijn sluit goed aan bij het beleid en de nationale doelstellingen in Nederland voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De herziening was nodig om bij te dragen aan het klimaatbeleid en voor meer energieonafhankelijkheid van de EU.

Voor nieuwbouw geldt dat vanaf 2030 zero-emission building (ZEB) de norm wordt. Voor de bestaande bouw geldt deze norm vanaf 2050. Voor nieuwe publieke gebouwen geldt deze norm al vanaf 2028.

De uitstoot van emissies moet over de hele levensduur van het gebouw in ogenschouw genomen worden. Door de herziening gaan de materiaalgebonden emissies (naast de operationele emissies) ook meetellen en dat is meteen de link naar de milieuprestatie. Met de milieuprestatie in het bouwbesluit (Bbl) is hiermee de basis gelegd en met de EPBD IV wordt de rest van Europa meegenomen.

Conclusie

Bovengenoemde ontwikkelingen zijn heel belangrijk voor de verduurzaming van de bouw. Wij volgen dit nauwlettend en proberen hier zoveel mogelijk actief aan deel te nemen. Nederland is een van de koplopers op het vlak van meetbaar maken van circulair en duurzaam bouwen. We hebben dus genoeg kennis en ervaring te brengen naar Europa. En natuurlijk doen we zelf ook nog genoeg inspiratie op bij de andere lidstaten. We hebben met een aantal landen de connectie al eens gelegd.

Uiteraard beïnvloeden deze en komende Europese veranderingen de mate waarop Nederland nog vrij spel heeft om op hetzelfde tempo voort te bouwen. Maar de harmonisatie en de invloed vanuit Europa is belangrijk en ook kansrijk.

De uitwisseling van data tussen lidstaten wordt veel gemakkelijker. En hoe meer data, berekeningen en inzicht. Des te meer incentive om te innoveren en te verduurzamen. En daar draait het natuurlijk om.

Lees meer over Europese regelgeving