NMD verwelkomt Madaster als nieuwe rekeninstrumenthouder

 

donderdag 18 april 2024

Op donderdag 18 april vierde de Nationale Milieudatabase een bijzondere mijlpaal met de toevoeging van Madaster als nieuw rekeninstrumenthouder. Binnen een kort tijdsbestek werd het partnerschap officieel bekrachtigd, waarmee Madaster Services Netherlands B.V. nu tot de gevalideerde instrumenthouders behoort.

Met de ontwikkeling van een digitaal materialenpaspoort voor gebouwen is Madaster in Nederland bekend geworden als het ‘kadaster voor materialen’. Het platform wordt momenteel actief gebruikt in zeven Europese landen en er is inmiddels al meer dan 12 miljoen m² bruto vloeroppervlakte van Nederlands vastgoed geregistreerd.

“Wij bieden meer dan alleen het paspoort”, stelt Jeroen Broersma van Madaster. “Het platform werkt als een intelligente tool waarop vastgoed- en infraobjecten (nieuw én bestaand) worden geregistreerd, om opdrachtgevers en opdrachtnemers 24/7 inzicht te bieden in de materiële, milieukundige en circulaire prestaties van haar object(en), portefeuille of op gebiedsniveau.”

Met behulp van diverse tools is het mogelijk de milieukwaliteit en de circulariteit van een bouwwerk over de gehele levensduur heen te meten en te optimaliseren. Zo is het mogelijk de losmaakbaarheid van het bouwwerk te berekenen en om zowel de CO₂-opslag in het bouwwerk als de CO₂-uitstoot van het bouwwerk nauwkeurig vast te stellen. Daartoe maakt Madaster gebruik van diverse gekoppelde databases waaronder de NMD-database en EPEA-database.

Door de integratie met BIM bij nieuwbouw of een prognose via de Urban Mining Screener bij bestaande bouw kunnen de gebruikers van Madaster geheel geautomatiseerd berekeningen maken en rapportages genereren, zoals van de milieuprestaties. Nu de MPG-berekening is gevalideerd, kan de gebruiker van het Madaster-platform de MPG-berekening eenvoudig inzetten voor de aanvraag van een bouwvergunning of voor een Paris-Proof-Materiaalgebonden-berekening zoals ontwikkeld door de DGBC.

Aangezien de MPG ook deel uitmaakt van Het Nieuwe Normaal van Cirkelstad, betekent de validatie van de Madaster MPG Tool dat het Madaster-platform nog beter kan worden ingezet om te bepalen of het project of bouwwerk voldoet aan de criteria van Het Nieuwe Normaal.

Meer informatie over rekeninstrumenthouders