woensdag 6 maart 2024

Donderdag 29 februari was een bijzondere dag bij de Nationale Milieudatabase; het tekenmoment met onze nieuwe gevalideerde instrumenthouder Alba Concepts BCI, de meetmethodiek Building Circularity Index maakt nu ook gebruik van de Nationale Milieudatabase.

De MPG-rekentool ‘BCI Gebouw’ is door Alba Concepts ontworpen, terwijl Planon Software Management de technische uitvoering heeft verzorgd. Het instrument meet de CO2-, milieu- en circulaire prestatie van een vastgoedobject of -portefeuille, biedt proactieve hulp bij de optimalisatie van deze prestaties en legt deze vast in rapportages als materialenpaspoorten, gebouwdossiers, circulaire rapporten en CSV bestanden. BCI Gebouw past niet alleen de NMD-database toe, maar maakt ook gebruik van de EPIC/Nibe database en de Alba Concepts Losmaakbaarheidsdatabase.

Volgens Jim Teunizen, partner bij Alba Concepts, biedt de gevalideerde MPG-rekentool een meerwaarde voor BCI-Gebouw. “BCI Gebouw bestaat sinds 2016. De achterliggende methodiek vindt zijn oorsprong in het gedachtengoed van de Ellen McArthur Foundation. Dit zorgt voor vertrouwen, eenduidigheid en expertise. Wij hebben losmaakbaarheid hieraan toegevoegd, een methodiek die wij in samenwerking met o.a. de DGBC en RVO verder hebben ontwikkeld tot de ‘Meetmethodiek Losmaakbaarheid’. Deze hebben wij in een eigen database verwerkt en aan de EPIC-database van Nibe verknoopt.

Sinds drie jaar wordt BCI Gebouw in een softwarepakket aangeboden. Dit doen we samen met Planon Building Management. Het biedt de gebruiker de garantie van een bewezen stabiel en veilig softwarepakket zonder drop-outs. BCI Gebouw is doorontwikkeld in samenwerking met Cirkelstad. De in het Nieuwe Normaal opgenomen meetmethodieken zijn in de software verwerkt. Dat betekent dat milieuprestaties en CO2-prestaties ook hierin zijn opgenomen. De gebruiker hoeft de data dan maar één keer in te voeren om de juiste afwegingen te maken voor wat betreft verantwoord materiaalgebruik. Zo zetten wij samen stappen naar een duurzamer en circulairder Nederland.”

Bekijk ook de video van het tekenmoment>

 

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.