Veelgestelde vragen over het nieuwe invoerplatform

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via het formulier onderaan de pagina

Invoerplatform voor LCA-opstellers en LCA-toetsers

Algemeen

1. Wat is het invoerplatform van de NMD?

Het invoerplatform wordt gebruikt door LCA-opstellers en erkende LCA-toetsers voor het invoeren en publiceren van milieuverklaringen in de Nationale Milieudatabase (NMD). De NMD bevat milieuverklaringen van bouwproducten, bouwinstallaties en processen, die gebruikt worden om de materiaal gebonden milieuprestatie van bouwwerken in de Nederlandse context eenduidig te kunnen berekenen.

Het nieuwe invoerplatform vervangt vanaf 2 september 2024 de oude invoermodule. De eerste versie van dit platform zal enkel ondersteuning bieden voor het invoeren van data in categorie 1 en 2. De functionaliteiten voor het invoeren van categorie 3 dataworden later in 2024 aan hetzelfde platform toegevoegd.

2. Voor wie is het invoerplatform?

Het platform wordt gebruikt door LCA-opstellers die milieuverklaringen invoeren in de NMD. Daarnaast gebruiken erkende LCA-toetsers het platform om de ingevoerde data te controleren en te publiceren.

Het platform is enkel toegankelijk als je inloggegevens hebt, welke door de stichting NMD worden uitgegeven en beheerd

3. Hoe kan ik toegang krijgen tot het invoerplatform?

Door dit formulier in te vullen kan je je aanmelden als LCA-opsteller, waarna je van stichting NMD inloggegevens zult ontvangen van het invoerplatform.

Als je al beschikt over inloggegevens voor de oude invoermodule, heb je 2 september 2024 een e-mail ontvangen met een link naar het nieuwe invoerplatform. Via de optie ‘wachtwoord vergeten’ kan een nieuw wachtwoord aangemaakt worden, waarna je toegang krijgt tot het nieuwe platform.

4. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude invoermodule?

Lees in dit artikel meer over de verbeteringen die in het nieuwe invoerplatform zijn doorgevoerd.

Vragen van gebruikers

5. Wat moet ik invullen bij ‘Eigenaar van verklaring ’?

Hier moet je de data-eigenaar invullen; bij categorie 1 milieuverklaringen is dat de producent, bij categorie 2 milieuverklaringen de branchevereniging. De eigenaar van categorie 3 en 3a data is altijd Stichting NMD.

6. Waarom kan ik geen hoeveelheid invoeren per milieuprofiel?

In de oude invoermodule was het mogelijk een hoeveelheid in te vullen per profiel (PPS-sheet). In het nieuwe invoerplatform is deze optie er niet meer: het milieuprofiel representeert een deel van het product gedeclareerd in de verklaring, de hoeveelheid van het profiel moet dus in de PPS-sheet verwerkt zijn.

7. Hoe kan ik een gepubliceerde verklaring in de NMD updaten?

Ga naar de lijst ‘opgenomen milieuverklaringen’ en klik op de verklaring die u wilt updaten om deze te openen. Klik op de button ‘Vervangingsverzoek’; er opent nu een nieuwe versie van de verklaring die je kan invullen. Deze data zal de gepubliceerde data vervangen, met behoud van ID-nummer. De registratiedatum, en daarmee de vervaltermijn van 5 jaar van de data, blijft echter hetzelfde. Is het compleet nieuwe data? Maak dan een nieuwe verklaring aan en laat de oude data deactiveren door Stichting NMD te informeren hierover. Zie FAQ 8. Wanneer maak ik een nieuwe verklaring aan en wanneer update ik een verklaring? voor meer informatie.

Let op: De feature voor het updaten van een gepubliceerde verklaring wordt binnenkort verbeterd, zie FAQ 9. Welke nieuwe features staan nog meer op de planning voor het invoerplatform? (hieronder)

8. Wanneer maak ik een nieuwe verklaring aan en wanneer update ik een verklaring?

De keuze voor het aanmaken van een nieuwe verklaring of het updaten van de bestaande verklaring heeft te maken met de registratiedatum die gekoppeld is aan de verklaring en de geldigheid van de data.

De publicatiedatum die in de viewer bij de categorie 1 en 2 milieuverklaring staat, is de datum waarop de data is geregistreerd en voor het eerst is gepubliceerd. Deze registratiedatum is ook de datum waarop de 5 jaar geldigheidstermijn is ingegaan. Bij de release van een nieuwe LCA (ook als dit hetzelfde product betreft die al een MV in de NMD heeft) moet er dus altijd een nieuwe verklaring aangemaakt worden.

Bij het updaten van een milieuverklaring in de NMD wordt er een nieuwe versie gecreëerd van de gepubliceerde verklaring, welke dezelfde ID-nummer heeft als de eerste versie van de verklaring. De registratiedatum van de verklaring veranderd echter niet na publicatie van de nieuwe versie. Het updaten van milieuverklaringen wordt enkel gedaan als er aanpassingen aan de bestaande verklaring worden doorgevoerd, zoals het uitbreiden van de toelichting, het herstellen van eventuele fouten in de invoer of het aanpassen van de classificatie.

Als de publicatiedatum van de verklaring verloopt, worden de categorie 1 en 2 verklaringen gedeactiveerd. De verklaring krijgt dan een ‘einddatum’. Bij het kiezen van een peildatum in rekeninstrumenten die ligt na deze einddatum, zal de data niet meer te gebruiken zijn. Bij het kiezen van een peildatum die ligt vóór deze einddatum is de data wel te gebruiken. Daarom spreken we niet van ‘verwijderen’ van data, maar van ‘deactiveren’ van data.

9. Welke nieuwe features staan nog meer op de planning voor het invoerplatform?

Later in 2024 en 2025 zal het nieuwe invoerplatform verder worden doorontwikkeld. Hieronder staan een aantal van deze nieuwe features toegelicht die gereleased zullen worden:

  • Het updaten van een verklaring zal vergemakkelijkt worden: in de nieuwe feature zal er bij het updaten van een verklaring gewerkt worden vanuit een ingevulde kopie van de gepubliceerde milieuverklaring, in plaats vanuit een lege kopie.
  • De nieuwe schalingsformules zullen toegevoegd worden vanaf 1-1-2025 (zie wijzigingsblad amendement 5 bij Bepalingsmethode 1.1)
  • Het zal mogelijk worden om meerdere elementen per verklaring te kunnen kiezen. Hierdoor hoeven verklaringen niet meer dubbel ingevoerd te worden indien deze onder meerdere elementen vallen.
  • Er zal een nieuwe PPS-sheet geïntroduceerd worden.
  • De mogelijkheid om conceptverklaringen uit de lijst ‘aanvragen milieuverklaringen’ te kunnen verwijderen wordt toegevoegd
  • Nieuwe invoervelden zullen toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld de toepasbaarheid van onvoorzien hergebruik (H-factor) bij gebruik van de data.

10. Hoe kan ik een gebruiker verwijderen uit, of toevoegen aan, mijn bedrijfsaccount?

Alle gebruikers van de invoermodule zitten gekoppeld aan een bedrijfsaccount. Enkel Stichting NMD kan op het moment gebruikers toevoegen of verwijderen uit het account. Wil je wijzigingen doorvoeren binnen het account? Mail dan je vraag naar info@milieudatabase.nl

11. Hoe kan ik feedback op het nieuwe invoerplatform achterlaten?

Als er vragen of opmerkingen zijn over het gebruik van het nieuwe invoerplatform is het mogelijk feedback te leveren door onderstaand formulier in te vullen.

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via onderstaand formulier:

Stel hier uw vraag:

 

*
Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.