Databases

Stichting Nationale Milieudatabase beheert de Nationale Milieudatabase. Maar wist je dat we ook een processendatabase beheren? En heb je wel eens gehoord van de viewer?

Bekijk de video hiernaast waarin de verschillende databases en viewer worden uitgelegd.

Klik hier voor NMD in het kort

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.

De Nationale Milieudatabase

De Nationale Milieudatabase (de NMD) is gevuld met milieuverklaringen van een grote variëteit aan bouwmaterialen en bouwproducten. Deze milieuverklaringen bevatten milieudata zoals verkregen uit een levenscyclusanalyse (ofwel een LCA).  

Een LCA  berekent de effecten van onderzochte bouwmaterialen op het milieu en de resultaten ervan worden opgeslagen in een milieuprofiel. Dit milieuprofiel staat in onze database opgeslagen onder de noemer milieuverklaring.

De milieudata die zich in de database bevindt gebruikt om de milieuprestatie van bouwwerken te berekenen.

Verschillende categorieën data

In de Nationale Milieudatabase onderscheiden we drie categorieën milieuverklaringen met milieudata: categorie 1, 2 en 3.
 
Categorie 1
Dit zijn getoetste, merkgebonden data. Ze zijn eigendom van de fabrikant.
 
Categorie 2
Dit zijn getoetste, branche/sectorgebonden data. Ze zijn eigendom van de branche.
 
Categorie 3
Dit zijn ongetoetste, generieke data. Deze categorie 3-data vormen een terugvaloptie voor als er nog geen kaarten van dit product bestaan. Deze data zijn minder scherp, daarom zit er een ophoogfactor op van 30%.

Processendatabase

De processendatabase vormt een verzameling van nationale en internationale processen, die gebruikt kunnen worden als bron voor het uitvoeren van de eerder beschreven LCA’s en daarmee het opstellen van de milieudata (ofwel de milieuverklaringen) in de NMD.

Als LCA-opsteller of expert kunt u de processendatabase gebruiken voor uw analyses. De database is beschikbaar via een licentie die u kunt verkrijgen bij de Stichting Nationale Milieudatabase (Stichting NMD). De processendatabase is compatibel met de softwaretool SimaPro.

De Viewer

De viewer maakt de milieuverklaringen inzichtelijk die in de NMD gepubliceerd zijn. De viewer is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in deze milieuverklaringen. Het dan ook vrij toegankelijk op onze website.  

De viewer is puur bedoeld om een beeld te vormen van hoe de data bij ons in het systeem staat. Voor het maken van milieuprestatieberekeningen is de viewer dan ook niet bedoeld. Dit heeft vooral te maken met hoe complex de database is opgebouwd en hoe belangrijk een juiste interpretatie van de rekenregels die achter de berekeningen liggen is.

Voor berekeningen verwijzen we naar gevalideerde rekeninstrumenten (online rekensoftware).

Lees meer over de viewer

 

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden