dinsdag 11 juli 2023

Nieuwe Milieuverklaringen

Het aantal biobased producten in de NMD is in de afgelopen maanden met vier milieuverklaringen uitgebreid en in de komende maanden zullen nog negen verklaringen hieraan worden toegevoegd. Dat is een van de uitkomsten van het project ‘Biobased in NMD’. 

Het project, dat vanuit de kennis- en innovatieagenda van de Topsector Agri-Food is medegefinancierd, wordt door het WUR-onderzoeksinstituut Food & Biobased Research uitgevoerd. Agrodome uit Wageningen heeft de milieuverklaringen van de producten opgesteld. 

“Het gaat om een brede variatie aan producten”, stelt projectleider Arjen van Kampen van Wageningen Research. “Het gaat niet alleen om hout in binnen- en buitentoepassingen, maar ook om bamboe als bouwmateriaal, riet als dakbedekking en verschillende isolatiematerialen. De milieuverklaringen van isolatiematerialen hebben betrekking op schapenwol, geëxpandeerde kurk, houtvezelplaten, mycelium gebonden cellulose, schelpenisolatie en een vezelspray van cellulose. Verder is er ook nog een kalkhennepblok bij. Het bijzondere van dit blok is dat het zowel een bouwsteen is als een isolatieproduct.”

NMD-projectleider John Drissen is enthousiast over de toevoeging over de uitkomst van het project. “Ik ben vooral blij met de variatie aan producten. Maar sowieso zorgt de toevoeging van 13 biobased milieuverklaringen aan de NMD ervoor dat de database weer duurzamer wordt.”

Arjen van de Kampen is het eens met deze stelling. “Aan de milieuscores van deze biobased producten kan je zien dat ze beter scoren dan traditionele vergelijkbare producten. Dat betekent dat duurzaam bouwen en vooral klimaatneutraal bouwen weer een stapje verder is.” 

De eigenaren van de nieuwe milieuverklaringen zijn: Vakfederatie Riet, Isolena, Foreco, Pro Suber, Bamboologic, Timmerfabriek Neede, Finti Hout, Isohemp, Gutex, Fairm, Acoustic, Isoschelp en Peppelhout. 

Meer weten over biobased milieuverklaringen in het Witte Vlekken project?

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden