Blog #16 met een mooie mijlpaal de zomer in!

 
Beste lezer,
 
 
In mijn laatste blog voor de zomer, wil ik graag aandacht geven aan diverse actuele ontwikkelingen.
woensdag 5 juli 2023

Viewer

Als eerste worden op het moment dat ik deze blog schrijf de laatste werkzaamheden verricht door Fluxility voor de livegang van onze vernieuwde viewer. Het vernieuwen en verbeteren van de viewer had nog best wat voeten in de aarde waardoor deze livegang langer op zich liet wachten dan we hadden gewild. Maar nu is het zover, de viewer is live!

De viewer is een mooi voorbeeld van een dienst waarvan je de waarde nog scherper ziet als de dienst tijdelijk niet meer beschikbaar is. Vanaf het moment dat hij niet meer beschikbaar was kregen we heel veel vragen wanneer de viewer weer online zou komen. Gelukkig is de vernieuwde viewer vanaf nu beschikbaar. Met een nieuw uiterlijk en meteen een nieuwe naamgeving voor de productkaarten: milieuverklaring. Milieuverklaring dekt de lading beter en deze term sluit ook beter aan op de terminologie in de Europese regelgeving.

Wij zijn erg blij dat de viewer weer terug is zodat wij weer in de behoefte van informatie op productniveau kunnen voorzien.


Bekijk de viewer

Symposium

Op 20 juni hebben we ons jaarlijks symposium gehouden. Dit keer bij Bouwend Nederland. Thema was: bouwkwantiteit met milieukwaliteit. Met Wytze Kuijper als inspirerende dagvoorzitter. De keynote sprekers waren Jos Verlinden van het Ministerie van BZK en Frederieke Knopperts van RWS. Bevlogen ambtenaren met stevige inhoudelijke speeches. Na de pauze kwamen er 2 panelgesprekken:
De Koplopers: met Johan Boterenbrood van de gemeente Utrecht, Joost Bos van KWS Infra en Marc Nelen van het Netwerk Conceptueel Bouwen.
En in het tweede gesprek ging het over aansluiten bij de kopgroep met Maaike Perenboom van Synchroon, Nicole van Wijk van Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland, Pepik Henneman van de Bouwcampus, Rutger Büch van Cirkelstad.


De panelgesprekken waren levendig en gingen in op de praktische invulling van de ambities. Het symposium werd bezocht door 100 mensen, de zaal zat daarmee bijna vol en online hadden we 150
bezoekers. Al met al een prima symposium, ik ben trots op onze club dat we in staat zijn om ook dit jaar weer een mooi congres hebben georganiseerd!

Bekijk hier de video’s van de presentaties en panelgesprekken

Samenwerking met België

Wij bezien de mogelijkheid om buitenlandse EPD’s (environmental product declaration) in de NMD op te nemen. Een EPD is in feite een samenvatting van een LCA. Wij hebben onderzoek hiernaar laten verrichten en een proces en stroomschema hiervoor opgezet. Dit legt goed uit hoe partijen hier gebruik van kunnen maken, zodat er meer data beschikbaar komen vanuit Europa op de Nederlandse markt en v.v.. Dat kan de beschikbaarheid van milieudata fors verhogen. Om hier concreet handen en voeten aan te geven gaan we onderzoeken of en hoe we data uit kunnen wisselen met
België.

Lees meer over: Niet Nederlandse LCA’s en EPD’s in de NMD

Al met al mooie ontwikkelingen waar ik u graag deelgenoot van maak. Deze en andere ontwikkelingen zijn belangrijk voor de verdere doorontwikkeling van het stelsel.

Graag sluit ik af met u een heel mooie zomervakantie te wensen!