Symposium NMD 2023

Op dinsdag 20 juni organiseert Stichting Nationale Milieudatabase in Zoetermeer haar jaarlijks symposium.  Aan de vooravond van het symposium stellen we drie vragen aan dagvoorzitter Wytze Kuijper.

vrijdag 12 mei 2023

Dagvoorzitter van het NMD-symposium ‘Bouwkwantiteit mét milieukwaliteit’ is Wytze Kuijper. Hij is bouwkundig ingenieur, ondernemer en actief bij ZOOOW!  | building formats. Hij stelt zich voor als transitiestrateeg en new business developer met als rode draad ‘neuro-en gedragspsychologie'. Wat beweegt mensen en wat brengt mensen in beweging, zijn voor hem centrale vragen. Transitie ziet hij als een bijzondere vorm van veranderen dat geen vast verloop kent. Tijdens het symposium zal hij aan de sprekers de vraag stellen wat hen drijft de circulaire transitie in te gaan en hoe ze dat willen invullen. Aan de vooravond van het symposium stellen we eerst drie vragen aan Wytze Kuijper.

1)  Wat heeft Wytze Kuijper in beweging gebracht? Is er een concreet moment geweest dat voor hem de aanleiding was om zich als transitiestrateeg bezig te houden met de circulaire economie?

Na de afronding van mijn bouwkundige studie trok de internationale dynamiek van ‘emerging media’ mij meer dan het tekenen en uitwerken van de vinex-wijken die op stapel stonden. Buitenland, avontuur, andere culturen, jezelf telkens aanpassen aan andere omstandigheden en gebruiken en rituelen was mijn voorland. Ik heb hier mogen ontdekken en leren hoe je mensen kan meenemen en verleiden om iets te doen wat ze nog niet eerder hebben gedaan. Na mijn terugkeer in Nederland in 2001 , terugkijkend op al mijn ondernemers avonturen, bleek mijn levenselixer “wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst” ook met een mooi woord transitie te heten. Met mijn rentree in de ‘bouw’ ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan met hergebruik van erfgoed.  Hoe maak je van plekken met een verhaal een nieuwe plek van betekenis. Later pas is dit hergebruiken wat er al is ‘circulaire economie’ gaan heten. Het combineren van iets voor het eerste doen en circulariteit is daarmee de start geworden van andere ook helpen in beweging te komen.

2) Wat is je motivatie om circulariteit en milieuprestatie te omarmen en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Als ondernemer zeg ik: ik zag een businesskans en behoefte en ruimte in de markt om dit nieuwe denken, het nemen van verantwoordelijkheid over wat je bouwt, verder te brengen en daar nieuwe aangrenzende mogelijkheden en oplossingen in te gaan ontdekken.

Laat ik vertellen dat is avontuurlijk, weerbarstig en noodzakelijk om te (ver)bouwen binnen de planetaire grenzen van onze planeet. De nieuwe inzichten en de behoefte aan #hoedan, brengen je als vanzelf naar transparant moeten worden. Met als hulp vraag hoe draag ik eigenlijk bij aan die maatschappelijke opgaven? Wat is mijn ‘voetafdruk’ eigenlijk in mijn eigen organisatie en projecten?

Anderzijds dien je dan ook over je eigen grenzen heen te kijken, wat kan jij doen en initiëren vanuit je rol in de keten?  En wat blijkt als je echt wilt, dan haal je naast new business zelfs plezier uit deze complexe opgaven. Dan doe je werkelijk wat er toe doet. Dat gun je toch iedereen!

Is dat spannend? Ja.
Is de uitkomst onbekend? Ja.
Gaat het je wat opleveren? Ja.
Zeg hardop ‘Ja, ik wil’ en maak morgen ook echt het verschil!

3) ‘Alles stroomt, alles beweegt’, zei de Griekse filosoof Heraclitus toen hij aan de kant van een rivier stond. Is het voldoende om het water te laten stromen of moeten we ook de rivierbedding verleggen?

De enige constante is verandering! Het huidige tijdsgewricht maakt dat duidelijker dan ooit. Energie, materialen, biodiversiteit, stikstof, water,  . . . . . .inclusiviteit . . . en er komen er nog meer! Dat vraagt iets van jezelf, je team, je organisatie, de keten. De tijd is voorbij om het zelf een beetje beter te gaan doen (efficiëntie), de tijd vraagt om een interventie. Met elkaar het anders gaan doen creëert samenhang en maakt het toekomstbestendig (effectief). Hoe toepasselijk is het fenomeen van ‘trophic cascades’ - hoe een interventie kan leiden tot het echt ander gedrag en daarmee het letterlijk verleggen van grenzen en bijdragen aan een ander eco-systeem:  How wolfs can change rivers. Hoe mooi zou het zijn om samen toe te werken naar een gewenste regeneratieve bouw door proactief transparant te worden op je ‘milieuprestatie’ en inzicht te krijgen in je eigen verbeter potentieel en daardoor te gaan (ver)bouwen binnen de planetaire grenzen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Wat wordt jouw alibi?

Het NMD-symposium ‘Bouwkwantiteit mét milieukwaliteit’ wordt gehouden op 20 juni 2023 in Zoetermeer. Het aantal plaatsen is beperkt maar u kunt het ook online bijwonen.

 

Wilt u ons symposium onder de aandacht brengen via uw eigen site of socials?

Bekijk dan hier ons persmateriaal!