Circular construction
Frequently asked questions calculating with the A2 set
Subject to parliamentary approval, the planned transition date when the A2 set will be used in EPB calculations is 1 July 2025.
The A2 data of environmental declarations will be available in the validated calculation tools from 2 September 2024. This allows the market to gain experience with this new situation before the official start.
Until 1 July 2025, all official EPB calculations will continue to be based on the A1 set. Where possible, however, it is advisable to practise with the A2 set beforehand to become familiar with the new data.
The transition to the A2 set aims to provide a more complete and accurate assessment of the environmental impact of construction projects, in line with the latest scientific insights and European standards.
Veelgestelde vragen Circulair bouwen
Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer de voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. (GPR-software) Bouwmaterialen zijn circulair als ze gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen, herbruikbare onderdelen of het product zelf recyclebaar is).
De MKI/MPG als waarde van de milieuprestatie van bouwwerken geeft op zich geen indicatie over hoe circulair een product is. De MKI/MPG-waarde is een 1-puntscore van de milieuprestatie van een gebouw of GWW-werk. Deze wordt bepaald aan de hand van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken. Deze waarde geeft dus alleen een indicatie van het effect van de circulaire strategie op de milieuprestatie. De NMD onderzoekt op dit moment of het mogelijk is om aan de hand van een LCA-rapport ook circulariteit getalsmatig naast de MKI/MPG-waarde te kunnen uitdrukken.
De NMD neemt sinds 1 januari 2021 ook data over de onderliggende parameters op in een levenscyclusanalyserapport. Denk daarbij aan:
- materiaalstromen in kg (onder andere materiaal input, secundaire materiaal output, materiaal voor recycling, materiaal voor hergebruik);
- de hoeveelheid hernieuwbare energie die gebruikt is; en
- waterverbruik in de keten.
De NMD houdt nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en is aangehaakt bij verschillende onderzoeken in de richting van de circulaire economie en het circulair bouwen.