Uitgelicht, categorie-1 milieuverklaring – Dakelement Unidek Aero 9.0

Om de ontwikkeling van categorie 1 milieuverklaringen in de Nationale Milieudatabase te stimuleren, belichten we elke maand een product in deze categorie.  Deze maand bekijken we de ‘Dakelement Unidek Aero 9.0 Passief, isolatielaag hellend dak’. 

Wat doet Kingspan Unidek?

Kingspan Unidek is een producent en leverancier van innovatieve oplossingen voor snel en efficiënt bouwen en isoleren. We maken producten op basis van EPS (geëxpandeerd polystyreen). Hierbij moet je vooral denken aan dakpanelen voor een hellend dak en EPS systemen voor een plat dak, wanden en vloeren. Deze oplossingen leveren een actieve bijdrage aan energiebesparing en optimalisatie van het wooncomfort.

Wat was de aanleiding of de reden om uw product in de NMD op te nemen als categorie-1 milieuverklaring?

Als Kingspan Unidek zijn we gestart met het maken van eigen LCA’s over de gehele fabriek en het gehele productassortiment. Door middel van deze LCA’s kunnen we zelf zien welke milieuaspecten het grootst zijn en zodoende te kijken hoe we die kunnen verminderen. Daarbij kunnen we per product aantonen wat de milieuprestaties zijn en kunnen we daarmee de klant nog beter informeren over de duurzaamheid ervan.

Wat maakt het product duurzaam?

EPS is een duurzaam product omdat het per vierkante meter erg weinig energie verbruikt. Een groot deel van de energie die we gebruiken, produceren we zelf door middel van zonne-energie van onze zonnecollectoren met een vermogen van maar liefst 4,7 MW!
Daarnaast wordt er water gebruikt voor de productie van EPS. Het water dat we gebruiken komt grotendeels uit onze regenwater opvangkelder. Het aandeel drinkwater is dus erg klein. Een ander groot voordeel van EPS is dat het enorm circulair is. EPS kan gemakkelijk gebroken worden en weer hergebruikt worden in het productieproces.

Zijn er nog plannen om de milieubelasting van het product (verder) te verlagen? Zo ja, met betrekking tot welke milieueffecten?

De volgende stap om ons proces te verduurzamen is het aardgasverbruik. We hebben al verschillende maatregelen genomen om ons gasverbruik drastisch te verminderen, maar ons einddoel is volledig van het gas af en overschakelen naar een duurzame energiebron.
Ook zijn we op dit moment bezig met de circulariteit van alle EPS die van de sloop van gebouwen afkomt. In het verleden werd een brandvertrager gebruikt die tegenwoordig niet meer hergebruikt mag worden. De PS loop gaat dit oplossen. Onlangs is er een fabriek opgestart in Terneuzen die vervuilde EPS terug gaat brengen naar Polystyreen (PS). Die Polystyreen kan vervolgens verwerkt worden tot onze grondstof en tot slot kunnen wij daar nieuwe producten mee maken. Zoals gezegd staat de fabriek er al, maar in de toekomst moet alle EPS op deze wijze hergebruikt kunnen worden.

Meer informatie over Kingspan

 

 

Omschrijving

De Unidek Aero is een constructief en isolerend dakelement voor vrijstaande en geschakelde nieuwbouwwoningen. De kern van het element bestaat uit EPS Platinum. Het Unidek Aero dakelement is verkrijgbaar in Rc-waardes tot 10.0 m2̇·K/W. De Unidek Aero 9.0 heeft een Rc-waarde van 9.0 m2̇·K/W en past in de Passief Huis bouwmethodiek.

Leverancier Kingspan Unidek
Productonderdelen Unidek Aero 9.0 Passief
Functionele eenheid (FE) per vierkante meter
Levensduur 75 jaar
MKI per FE 4.4109
Schaalbaar ja

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden