Wonen in een verticaal bos naast Utrecht CS

In Utrecht is de eerste boom geplaatst op de woontorens van het bouwproject Wonderwoods. Het project bestaat uit twee woontorens, een toren van 70 meter hoog en een toren van 105 meter hoog. De torens die in 2024 worden opgeleverd, worden voorzien van 280 bomen en 75.000 planten. De ontwikkelaars gaan ervan uit dat dit gelijk staat aan één hectare bos en dat de bomen en planten jaarlijks 5400 kg CO2  absorberen. 
 

Bron: Volkerwessels.com
dinsdag 9 mei 2023

De hoogste toren, naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti, komt aan de zijde van de Croeselaan en wordt voorzien van een verticaal bos van beplantingen aan de balkons en aan de gevels. De tweede toren komt naast bioscoop Kinepolis en wordt gekenmerkt door de voor MVSA Architects typerende rondingen in de gevels. Dit ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en wintertuinen langs de gevels. Naast de circa 4000 m1 plantenbakken en de 161 grote boombakken aan de gevels van de hoogste toren, zijn vrijwel alle daken groendaken met een waterretentie functie. 
De beplanting wordt bewaterd middels een innovatief waterirrigatiesysteem. Alle daktuinen en boom- en plantenbakken zijn voorzien van ‘retentiekratten’, die het hemelwater opvangen en opslaan. De beplanting haalt op natuurlijke wijze de benodigde hoeveelheid water uit de kratten. Deze wijze van waterbuffering voorkomt ook wateroverlast bij hevige regenbuien. Daarnaast wordt overtollig water opgeslagen in een groot reservoir in de parkeergarage. Dat reservoir kan worden ingezet bij grote droogte.

Bron: Ginkelgroep.nl

De beplanting zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling en dempt het stadsgeluid. Daarnaast biedt de verplanting verkoeling in de zomer en bescherming tegen wind in de winter.
Voor het onderhoud van de bomen en planten worden ‘vliegende tuinmannen’ opgeleid. Zij zullen al abseilend de groene gevels onderhouden. De Koninklijke Ginkel Groep is de komende 25 jaar verantwoordelijk voor het groen op Wonderwoods.

De torens worden met elkaar verbonden worden door een ondergrondse 1-laagse parkeergarage en hebben in het totaal een oppervlakte van 81.000 m2. Wonderwoods omvat huur- en koopwoningen, kantoren, retail, horeca, educatie, cultuur en een semipublieke daktuin. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Wonderwoods Development, een consortium G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Het project maakt deel uit van het Utrechtse beurskwartier. De bouw van Wonderwoods wordt naar verwachting medio 2024 afgerond.

 

Lees meer op Wonderwoods Development

Bron: wonderwood.com