zaterdag 2 november 2019

Hierbij blikken we terug op een succesvol symposium.

De milieuprestatie-eis wordt een factor waarmee de rekening moet wordt gehouden. De komende jaren wordt de MPG-eis flink aangescherpt en zal de eis op meer typen bouwwerken van toepassing zijn. Dat was de eerste boodschap van het 3e NMD-symposium ‘Bewust Kiezen’, gehouden op 29 oktober in Nieuwegein.

 

De boodschap ging echter verder. De Nationale Milieudatabase wordt ingericht om een circulaire bouweconomie mogelijk te maken. Bedrijven en organisaties die ook in de circulaire bouweconomie een rol van betekenis willen spelen, doen er verstandig aan om nu al na te denken over de producten die zij straks willen aanbieden. Het gaat niet alleen over de vraag uit welke materialen en grondstoffen een bouwproduct bestaat, hoe het wordt geproduceerd en of hergebruik mogelijk is. Het gaat ook over het totale bouwconcept en de onderliggende bedrijfsprocessen, over een optimale afstemming en integratie van de concepten, de  processen en de producten. Kortom , het gaat over een wezenlijke innovatie van de bouwsector. Wie nu daarover nadenkt, kan bewuste keuzes maken en hoeft niet achter de feiten aan te lopen.

Vanuit deze boodschap werden de presentaties aangeboden. Met als dagvoorzitter ir. Stefan van Uffelen. U kunt de presentaties downloaden door op de titel te klikken.

Beleid voor bouwwerken met een goede milieuprestatie
ir. Jos Verlinden, Ministerie van BZK, directie Bouwen en Energie.

Gunnen op MKI-waarde
Marjolein van der Klauw Msc., Rijkswaterstaat.

Beng én MPG het kan …. en er blijft wat te kiezen
ir. David Anink, W/E adviseurs
(Bij deze presentatie hebben John Mak en David Anink een uitgebreide toelichting in de vorm van een nieuwsbericht geschreven. Klik hier voor het nieuwsbericht.)

Ontwerpen met Beng en MPG
ir. Henno Westeneng, RoosRos architecten.

Duurzaam Bouwen: een combinatie van energietransitie en circulair
ir. Mantijn van Leeuwen, NIBE.

De circulaire bouwbedrijf
Theo Smits, Heijmans.

Herstructurering NMD
ing. Jeannette Levels-Vermeer, LBP SIGHT