Handboek ‘Woningbouw in Hout’ niet alleen voor corporaties 

donderdag 4 april 2024

Bouwen in hout krijgt veel aandacht. In algemene zin geldt dat een bouwwerk van hout een lagere milieu-impact heeft dan eenzelfde bouwwerk in steen of beton. Echter, er zijn meer factoren die van belang zijn om al dan niet te kiezen voor houtbouw. Het recent verschenen handboek ‘Woningbouw in hout’ behandelt een breed scala aan aspecten die van belang zijn om een afgewogen keuze te maken.

Het handboek bespreekt zowel HSB-bouw als bouwen in kruislaaghout (CLT). Ruime aandacht is er voor de milieukwaliteit en de ecologische kwaliteit van houtbouw. Daarnaast gaat de publicatie in op de bouwkosten, onderhoud, de constructieve aspecten (bouwhoogte, overspanningen) en de bouwtechnische kwaliteiten van houtbouw met betrekking tot brandveiligheid, geluidsisolatie, akoestiek en thermische isolatie. Verder worden vragen behandeld die voor huurders van belang zijn zoals kruislaaghout in het zicht en het ophangen van bijvoorbeeld een gordijnrails. Het hoofdstuk voorbeeldprojecten toont zowel grondgebonden woningen als appartementen.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn ontving op 26 februari het eerste exemplaar van het handboek uit handen van Karo van Dongen, de voorzitter van De Groene Huisvesters. Karo van Dongen overhandigde het eerste exemplaar namens ‘Houtbouw Lente’, een samenwerkingsverband van acht Brabantse woningcorporaties. Het handboek is gericht op woningcorporaties, maar is ook bedoeld om andere opdrachtgevers te informeren over de mogelijkheden van houtbouw.

Het handboek is ontwikkeld door Centrum Hout in opdracht van RVO namens PIANOo (Buyer Group Houtbouw) en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, met input van de Brabantse Houtbouw Lente corporaties en diverse deskundigen. Het is gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
 

De publicatie is een vernieuwing van de “Rapportage Woningbouw in hout” uit 2021. Eerder verscheen ook het ‘inspiratieboek Woningbouw in hout’ met daarin een groot aantal voorbeeldprojecten en met interviews met woningcorporaties, architecten en bouwers.

Download hier het handboek Houtbouw Woningbouw