dinsdag 7 april 2020

De Nederlandse bouwsector heeft veel belangstelling voor houtbouw. Dat blijkt uit het aantal van 947 mensen dat live de uitzending volgde van een webinar over dit onderwerp. Het webinar is terug te kijken op houtwereld.nl.

 

Link voor terugkijken: https://www.houtwereld.nl/webinars/houtbouw-voordelen-en-feiten/

In dit expertwebinar bespreken architect Boris Zeisser, Harry Nieman, directeur van de Nationale Database en Jan Oldenburger van Probos onder leiding van Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur van Het Houtblad, een aantal basisaspecten van houtbouw. Boris Zeisser kan uit rijke ervaring putten. Hij bouwt al jaren volgens het principe van ‘Biophilic Design’. Dit principe gaat er vanuit dat gebouwen niet alleen moeten bestaan uit materialen die zo biobased, duurzaam en circulair mogelijk zijn, maar ook dat die gebouwen de bewoners en gebruikers meer in contact met de natuur moeten brengen. Boris Zeisser gaat dieper in op het nog te realiseren meerlaagse woongebouw De Warren in Amsterdam, een initiatief van een wooncoöperatie. Dat gebouw zal voor een groot deel uit gelamineerd en kruislaaghout bestaan.

Harry Nieman roept fabrikanten, leveranciers en brancheorganisaties van biobased materialen op om toch vooral Life Cycle Analyses (LCA) te laten maken van hun bouwproducten. De Nationale Milieudatabase is dé grondslag voor alle Milieuprestatie- en BREEAM-berekeningen. Hout als bouwmateriaal komt daar nu al heel goed in naar voren, maar dat kan nog veel nadrukkelijker. Verder benadrukt hij dat hout nu nog niet heel goed scoort op het gebied van hergebruik in vergelijking tot andere bouwmaterialen. Veel bouwhout wordt na de sloop verbrand. Harry Nieman spoort architecten en ontwikkelaars aan om demontabeler te bouwen. Kruislaaghout en gelamineerd hout leent zich daar zeer goed voor. Deze manier van bouwen is van groot belang voor het bereiken van een circulaire economie in 2050.

De derde spreker, Jan Oldenburger van het Wageningse onderzoeksbureau Probos, legt per Skypeverbinding uit dat er in Europa meer dan voldoende dennenhout van goede kwaliteit is om in Nederland zeker 25.000 woningen van kruislaaghout te bouwen. Het idee dat Nederland zelfvoorzienend zou kunnen worden in de productie van kruislaaghout wijst hij van de hand. Het huidige bosareaal is groot genoeg om er duurzaam 1600 woningen per jaar uit te oogsten. Plannen van minister Carola Schouten om het aantal bomen in Nederland met minstens 10 procent uit te breiden zouden dit nog wat kunnen vergroten. Jan Oldenburger vertelt dat er voldoende kruislaaghoutfabrieken op korte afstand van ons land zijn om in de bouwbehoefte te voorzien. Hij wijst erop dat houtbouw economische waarde geeft aan bossen. Deze bossen zouden wereldwijd enorm moeten groeien, volgens sommige schattingen met een biljoen bomen, om grootschalig CO2 uit de atmosfeer te kunnen halen.

Het webinar Houtbouw, voordelen en feiten is terug te kijken op: https://www.houtwereld.nl/webinars/houtbouw-voordelen-en-feiten/

Op 14 mei is er weer een gratis expertwebinar: Bouwen met hout, hoe doe je dat? Aanmelden kan via deze link:
https://www.houtwereld.nl/webinars/bouwen-met-hout-hoe-doe-je-dat/

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden