Veelgestelde vragen over Milieudata - LCA
Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via het formulier onderaan de pagina
Een LCA is een kwantitatieve methode om de totale milieu-impact te bepalen over de gehele levenscyclus van het product; van grondstofwinning en productie tot gebruik en verwerking na einde leven. Het geeft bedrijven de kans om inzicht in de milieu-impact van hun producten en grondstoffen te krijgen door de gehele waardeketen. Lees hier meer informatie over milieudata.
Milieuverklaringen in de NMD moeten worden opgesteld volgende de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken. In hoofdstuk 2 van de Bepalingsmethode zijn de methodische eisen voor de bepaling van de milieuprestatie (bouw)producten, installaties en processen gegeven.
De data is over het algemeen goed te verzamelen door de fabrikant. Als data lastig te vergaren is, dan kan waar mogelijk gebruik worden gemaakt van forfaitaire waardes die algemeen geaccepteerd zijn.
De data die onder andere nodig is: welke grondstoffen worden er gebruikt, waar komen deze vandaan, hoe worden de grondstoffen ver- en bewerkt om te komen tot het eindproduct en wat voor onderhoud is er nodig tijdens gebruik van het product. De benodigde data en datakwaliteits eisen zijn beschreven in de Bepalingsmethode.
De MKI-score geeft de milieubelasting over de levensloop van een product aan door gewogen scores voor verschillende impact-categorieën en levensfasen op te tellen. Voor meer informatie over deze weging verwijzen we naar sectie 3.6 van de Bepalingsmethode.
Een negatieve MKI-score kan voortkomen uit één impact-categorie of levensfase, en betekent dus niet automatisch een gunstig milieueffect in alle impactcategorieën of gedurende alle levensfasen. Het is daarom belangrijk om naast de totale MKI-score ook de milieubelasting per categorie en fase te bekijken om ongunstige milieueffecten te identificeren.
Bij categorie 3-milieuverklaringen kunnen de onderliggende milieubelastingen per impactcategorie en levensfase worden geanalyseerd om een beter begrip te krijgen van waar en hoe de milieubelasting ontstaat. Dit biedt een diepgaander inzicht in de totale milieubelasting.
Houd er rekening mee dat bij categorie 1- en 2-milieuverklaringen deze analyse niet kan worden uitgevoerd vanwege de vertrouwelijkheid van de onderliggende data. In deze gevallen wordt alleen de totale MKI-score weergegeven.
De doorlooptijd van dit proces is sterk afhankelijk van de levenscyclusanalyse en zal per product en LCA-opsteller verschillen. Zodra de LCA-rapportage klaar en goedgekeurd is, voert de LCA-opsteller de gegevens in de invoermodule van de NMD in. Hierna zal dit door een erkende LCA-toetser gereviewd worden. Wanneer de ingevoerde rapportage goedgekeurd wordt, zal de milieuverklaring binnen 24 uur gepubliceerd worden in de database.
Er is een beperkt aantal LCA-opstellers beschikbaar en dit geldt ook voor het aantal erkende LCA-toetsers die de aangeleverde data kunnen reviewen. De doorlooptijd is daarom ook medeafhankelijk van de beschikbaarheid van de LCA-opsteller en LCA-toetser (een door stichting NMD erkende LCA-toetser).
De stappen die ondernomen moeten worden zijn te vinden op onze website. Meer informatie over het aanmelden van data
Een milieuverklaring in de NMD is 5 jaar geldig. U ontvangt tijdig een bericht van de Stichting NMD met het verzoek om de milieuverklaring te laten updaten.
Een verwerkingsscenario einde leven is een percentuele verdeling naar verwerkingsopties van een product(onderdeel). Verwerkingsopties zijn stort, verbranding, recycling (al dan niet na opwerking) en hergebruik. Afhankelijk van het specifieke scenario en de efficiëntie van het recyclingproces komen er meer of minder materialen vrij voor recycling wat kan bijdragen aan de vermindering van de milieu-impact van de bouw. Lees hier meer over verwerkingsscenario’s einde leven
(erkende) LCA-opstellers en Erkende LCA-toetsers
Degene die de gegevens verzameld voor het uitvoeren van een levenscyclusanalyse en de levenscyclusanalyse uitvoert wordt aangeduid als de LCA-opsteller. De leverancier stelt de LCA-opsteller zelf aan. De LCA-opsteller kan voortkomen uit de eigen organisatie of van buitenaf, zoals medewerkers van gespecialiseerde LCA-adviesbureaus. De relatie tussen de leverancier en de LCA-opsteller is strikt confidentieel. De LCA-toetser toetst de data op basis van het NMD-Toetsingsprotocol. Deze toetser is een voor de leverancier onafhankelijke en derde partij. De LCA-toetser wordt door Stichting NMD aangewezen en staat vermeld op de Lijst van Erkende LCA-toetsers. De lijst van erkende LCA-toetsers vindt u hier
Een algemeen overzicht van LCA-toetsers en -opstellers vindt u hier: www.vlca.nl
Een LCA-toetser die meent voldoende gekwalificeerd te zijn om erkend te worden om LCA’s te toetsen ten behoeve van de NMD kan bij Stichting NMD de aanvraag doen om te worden aangewezen als onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij voor het toetsen van (door derden uitgevoerde) LCA’s.
Een erkend LCA-opsteller beschikt (aantoonbaar) over de nodige kennis en ervaring om zelfstandig, gedetailleerde en betrouwbare LCA’s op te stellen van materialen en producten die in de bouwsector worden gebruikt. Deze erkenning kan gezien worden als een eerste stap in richting de kwalificatie als erkend LCA-toetser.
Een erkend LCA-opsteller onderscheid zich van de andere LCA-opstellers, omdat de erkende opsteller (aantoonbaar) ruime kennis en voldoende werkervaring heeft over en binnen het vakgebied. Het is ook een opstapje om in toekomst makkelijker gekwalificeerd te worden als erkend LCA-toetser.
Ja, ook een niet-erkende LCA-opsteller kan nog steeds data aanleveren. Dit is vooral voor mensen die bijvoorbeeld alleen LCA’s maken vanuit de producent van bouwmaterialen
Een erkend LCA-toetser is een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij die gespecialiseerd is in het maken en beoordelen van LCA’s. Deze aanpassing in terminologie per 1 juli 2024 is bedoeld om de kwaliteit en onafhankelijkheid van LCA-rapporten te waarborgen en duidelijk onderscheid te maken tussen verschillende rollen binnen het veld.