Nieuw wijzigingsblad 2-2024 (amendement 5) bij Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken

donderdag 1 augustus 2024

Vanaf 1 januari 2025 gaat een tweede wijzigingsblad in als amendement 5 op de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken. Van 24 april t/m 8 juli 2024 hebben de wijzigingen ter consultatie gelegen.  

Milieuverklaringen die vanaf 1 januari 2025 worden gepubliceerd moeten voldoen aan de nieuwe regels beschreven in dit wijzigingsblad.    

Het wijzigingsblad bevat een zestal wijzigingen die op verschillende onderdelen van de Milieuprestatie Bouwwerken versie 1.0 (juli 2020) van toepassing zijn.  

Hieronder een overzicht met toelichting per wijziging: 

A. Tekstuele wijzigingen en verwijzingen  

Om de teksten van de Bepalingsmethode te actualiseren en tekstueel te verbeteren worden er kleine wijzigingen gemaakt. 

Het gaat hier onder andere om tekstuele aanpassingen vanwege veranderingen van begrippen, verduidelijkingen en aanpassingen van verwijzingen.  

Wijzigingen aangaande leesbaarheid en/of taalkundig van aard zijn niet opgenomen in dit wijzigingsblad. Deze zullen mee worden genomen in versie 1.2 van de Bepalingsmethode. 

B. Wijziging EcoInvent 

Om te zorgen dat er gebruik wordt gemaakt van actuele data bij de berekening van de milieuprestatie van bouwwerken zal een recente versie van Ecoinvent worden aangewezen in de Bepalingsmethode voor het opstellen van de A2-data, versie 3.9.1. Deze nieuwe versie zal per 1-1-2025 gelden voor A2-data (ingangsdatum van het wijzigingsblad). Er zal een overgangstermijn van 6 maanden gaan gelden, wat betekent dat tot 1-7-2025 nog A2-data op basis van Ecoinvent 3.6 wordt geaccepteerd. Voor het aanleveren van A1-data zal Ecoinvent 3.6 gebruikt blijven worden.   

C. Wijziging Transportberekening [pag. 5] 

Paragraaf 2.6.3.7. ‘Selectie van data’ beschrijft een regel voor het converteren van transport met leeg retourtransport naar vol retourtransport en andersom. Deze beschrijving komt niet overeen met de beschikbare data in Ecoinvent. Daarom is een aanpassing gemaakt om correcte toepassing van deze regel te waarborgen.  

D. Rekenregels en schalingsregels product en bouwwerkniveau [pag. 6] 

Ter verduidelijking en actualisatie van de rekenregels zijn op zowel productniveau als bouwwerkniveau wijzigingen uitgewerkt voor opname in de Bepalingsmethode. Bij ingang van de regels vervallen de documenten ‘Rekenregels en richtlijnen bepaling Milieuprestatie Bouwwerken. Deel 1’ en ‘Rekenregels en richtlijnen bepaling Milieuprestatie Bouwwerken. Deel 2’. (beiden te downloaden https://milieudatabase.nl/nl/downloads-nmd/downloads-milieuprestatieberekening/ )  

E. Wijziging Bijlage II [pag. 60]

Bijlage II van de Bepalingsmethode beschrijft de afspraken en procedures voor categorie 3 milieuverklaringen. Voor de volledigheid en leesbaarheid is ervoor gekozen om deze bijlage te verwijderen en in plaats daarvan een verwijzing te maken naar de omgeving op de website van St. NMD. 

F. Module D [pag. 60]

EN 15804 is de Europese norm voor de op de milieugerichte levenscyclusanalyse (LCA) gebaseerde milieuprestatie van bouwproducten. De Bepalingsmethode vult de EN15804 op verschillende punten aan, zodat de milieu impact van bouwproducten altijd volgens dezelfde methode kan worden berekend. In 2019 is de EN15804 herzien naar de EN15804/A2:2019 (hierna EN15804). In deze herziening is het in kaart brengen van module D verplicht.   

De EN15804 kan wat betreft module D op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Daarom is in 2022 de Bepalingsmethode aangepast in hoofdstuk 2 (pagina 26/27). Er is geconstateerd dat er ondanks deze aanpassingen een ongewenst verschil bestaat tussen de EN15804 en de Bepalingsmethode met betrekking tot het verrekenen van lasten voor het verlies van secundaire grondstoffen in Module D.   

Deze wijziging is bedoeld om dit verschil te herstellen. 

Download

Nieuw wijzigingsblad (2) bij Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken
Wijzigingsblad amendement 5 bij Bepalingsmethode 1.0 -

bij Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken versie 1.0