donderdag 7 maart 2024

Voor de Bepalingsmethode milieuprestatie bouwwerken staat een aantal ingrijpende wijzigingen op stapel. De wijzigingen hebben gevolgen voor de berekening van de milieuprestatie (MKI en MPG). De komende tijd zullen wij in een reeks artikelen de wijzigingen beschrijven en de effecten ervan toelichten.

In dit artikel geven wij een overzicht van de wijzigingen van de Bepalingsmethode en sluiten wij af met de relatie van deze wijzigingen met de aanscherping van de Milieuprestatie Gebouwen en verbreding daarvan naar andere gebruiksfuncties zoals door de minister van Binnenlandse Zaken is aangekondigd.

“Stichting NMD is al vanaf de publicatie van de EN 15804+A2 in 2019 bezig met het verzamelen van milieudata van bouwproducten op basis de EN 15804+A2.”, meldt Jan Willem Groot, directeur van Stichting NMD. Ook door de ‘Versnellingsactie’ zijn er meer milieuverklaringen met de set A2. “De milieu impact van bouwproducten wordt daarmee berekend op een set van 19 milieu-impact categorieën. In vergelijking met de oude set van milieu-impact categorieën zijn er vijf nieuwe indicatoren: smogvorming, watergebruik, fijnstofemissies, ioniserende straling en landgebruik gerelateerde impact/bodemkwaliteit. Daarnaast heeft een drietal categorieën een verfijning in subcategorieën ondergaan, namelijk klimaatverandering, vermesting en humane toxiciteit. Er is ook een aantal milieu-impactcategorieën geschrapt. De toevoeging van de nieuwe categorieën heeft effect op de MPG-score.” 

 De herziening van de Bepalingsmethode omvat meer dan alleen de uitbreiding van 11 naar 19 impactcategorieën. Bekijk hieronder alle significante wijzigingen:

Wijzigingen in de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken

Let op: de invoering van de nieuwe MPG-norm is uitgesteld; lees hier meer over dit besluit.

Beoogde Inwerkingtreding wijzigingen: 1 juli 2024

  • Het kunnen rekenen met set A2 uit de Europese norm EN 15804+A2 (de set met 19 indicatoren).
  • Het toevoegen van randvoorwaarden om in de gevoeligheidsanalyse een hogere afwijking dan 20% mogelijk te maken. De gevoeligheidsanalyse wordt opgesteld om de effecten van de belangrijkste aannames en keuzes van een LCA te vergelijken met de gemiddelde of de oorspronkelijke waarde. 
  • Het definiëren van categorie 3a data in de NMD en opstellen van bijbehorende randvoorwaarden.
  • Het toevoegen van het hoofdstuk ‘Energiedragers’ aan de Bepalingsmethode. Het hoofdstuk zal optioneel te gebruiken zijn. 

 Beoogde Inwerkingtreding wijzigingen: 1 januari 2025:

  • Een actualisatie van de rekenregels in hoofdstuk 2 en hoofdstuk 3 van de Bepalingsmethode.  De actualisatie is voornamelijk bedoeld om de leesbaarheid van de regels te verbeteren. Daarnaast zullen ook nieuwe schalingsregels worden gepubliceerd.
  • Het verwijderen uit de Bepalingsmethode van de oude weegset van milieueffectcategorieën en vervangen door een verwijzing naar de weegset die door de Rijksoverheid is aangewezen (zie verderop in dit artikel).
  • Het verwijderen van (de referentie naar) de ‘kruisjeslijst’ en het verwijzen naar de demarcatie (zie verderop in dit artikel).
  • Aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe versie van de EN 15978, Duurzaamheid van Constructies.
  • Het vervangen van bijlage II van de Bepalingsmethode naar de internetpagina van Stichting NMD waarop de procedures zijn weergegeven over het opstellen, invoeren en beheren van categorie 3-data.
  • Het verwijzen naar de nieuwe versie EcoInvent 3.9.1. Vanaf 1-1-2025 dienen alle categorie 1, 2 en 3-data met de nieuwe versie van EcoInvent te worden opgesteld.
    Momenteel wordt een impactanalyse uitgevoerd om de effecten van de nieuwe versie in beeld te krijgen.

Twee fasen

Het voornemen is om de herziening van de Bepalingsmethode in twee fasen uit te voeren. In 2024 gaat het om de publicatie van twee wijzigingsbladen van de Bepalingsmethode. Het eerste wijzigingsblad verschijnt naar verwachting in april met de intentie om per 1 juli 2024 in werking te treden. Het tweede wijzigingsblad is gepland om te publiceren op 1 juli op de NMD-website met een beoogde inwerkingtreding per 1 januari 2025.

Aanpassingen Besluit bouwwerken leefomgeving en Omgevingsregeling

Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aangekondigd de intentie te hebben om in 2025 de milieuprestatie-eis (MPG) voor woningen en kantoren aan te scherpen en voor andere gebruiksfuncties een MPG-eis te introduceren. Tegelijk met deze aanscherping en verbreding van de MPG is het voorstel van de minister om de herziene Bepalingsmethode aan te wijzen. Voor alle informatie rond de aanscherping en de verbreding van de Milieuprestatie Gebouwen verwijzen wij graag naar de informatie van de rijksoverheid. 

 Let op: de invoering van de nieuwe MPG-norm is uitgesteld; lees hier meer over dit besluit.

Het zal duidelijk zijn dat het belangrijk is, dat de voorgenomen acties van het ministerie van BZK en Stichting NMD zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

De samenhang tussen aanscherping en uitbreiding van de MPG-eisen en de herziening van de Bepalingsmethode is complex. Het zijn veranderingen die van belang zijn voor de leveranciers en de producenten van bouwproducten. Ook voor hen die een MPG-berekening maken en daarnaast voor alle ontwikkelaars, ontwerpers en bouwers van bouwwerken, ook voor de GWW-sector. Voor de infrasector zijn vooral de wijzigingen in de Bepalingsmethode van belang. Eén belangrijk element van de door de minister voorgenomen wijzing van de bouwregelgeving is wel dat de weegset zal worden ondergebracht in de Omgevingsregeling.

Wilt u deelnemen aan de publieke consultatie over de voorgestelde wijzigingen in de Bepalingsmethode?

In dit artikel hebben we de verwachte wijzigingen genoemd en toegelicht. De komende tijd zullen wij verschillende artikelen publiceren waarin we dieper ingaan op deze wijzigingen.