Van 11 naar 19 milieu-impactcategorieën

Eind juli was het zover; 31 juli 2024 was de einddatum van het project Versnellingsactie van 11 naar 19 milieu-impactcategorieën. Hoe is dit project verlopen en heeft de stichting met dit project het beoogde doel behaald? 

Bekijk hiernaast de uitlegvideo: van 11 naar 19 milieu-impactcategorieën

 

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.

In 2020 is de Bepalingsmethode flink op de schop gegaan. De SBK-Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken werd in dat jaar vervangen door de eerste versie van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken (inmiddels werken we met versie 1.1). Deze onderging een aantal belangrijke wijzingen ten gevolge van de wijzigingen in de EN15804, de Europese norm die de onderlegger vormt voor de Nederlandse Bepalingsmethode. Deze wijziging hield de uitbreiding van 11 naar 19 milieu-impact categorieën in.  

Klik hier voor meer uitleg over de milieu-impact categorieën

Twee sets tegelijk 

De nieuwe set van milieu-impactcategorieën heeft gevolgen voor de milieuverklaring (voorheen: productkaart) en het milieuprofiel van de beschouwde bouwproducten en bouwmaterialen. Met de wijziging van het milieuprofiel verandert namelijk ook de milieuprestatie van het bouwmateriaal of -product.  

Lees hier een introductie over de milieuprestatie (MPG en de MKI)

Het milieuprofiel en de belangrijkste informatie uit de EPD, de samenvatting van een uitgebreide LCA-berekening, wordt opgeslagen in de Nationale Milieudatabase in de vorm van een milieuverklaring. De data heeft, de EN15804 volgend, een geldigheid van 5 jaar.  

Het aanvullen van set A2 vraagt van eigenaren van milieuverklaringen ook een inspanning. Voor een soepele overgang is het sinds 1 januari 2021 verplicht om twee sets milieudata aan te leveren, een gebaseerd op EN 15804+A1 (set 1) én een gebaseerd op EN 15804+A2 (set 2).   

Tabel: Set 1, milieu-impactcategorieën op basis van EN-15804+A1
Tabel: Set 2, milieu-impactcategorieën op basis van EN-15804+A2

De omzetting zou minder ingewikkeld zijn als de NMD alleen bestond uit categorie-3 milieuverklaringen die door Stichting NMD worden beheerd. Maar naast de categorie 3-verklaringen zijn er ook de categorie 1- en 2-verklaringen van bedrijven, leveranciers en branches. 

Versnellingsactie 

Om de eigenaren van milieuverklaringen en basisprofielen te stimuleren hun set A2 data te leveren, heeft Stichting een vergoedingsregeling gehouden: De ‘Versnellingsactie’. Bedrijven en brancheorganisaties die milieudata in de NMD hebben waarvan deze binnen de geldigheidstermijn van vijf jaar vallen konden deelnemen aan de actie.  

De versnellingsactie is uitgebracht in 2 rondes. De eerste ronde richtte zich op de organisaties die hun milieuverklaringen tussen 1 augustus 2017 en 31 december 2017 hebben gepubliceerd. De tweede ronde was specifiek gericht op de organisaties die hun milieuverklaring tussen 1 januari 2018 en 31 december 2020 hebben gepubliceerd. De Versnellingsactie is inmiddels afgelopen.  

Dataeigenaren met milieuverklaringen uit 2017 (ronde 1) hebben tot 31 december 2022 de tijd gekregen om hun milieuverklaringen naar set A2 te updaten. Echter, er bleek dat de beschikbare tijd voor de uitvoering van de update niet toereikend was. Daarom heeft Stichting NMD toen besloten om de eigenaren van de milieuverklaringen en basisprofielen tot uiterlijk 30 april 2023 24:00 uur de tijd te geven hun geüpdatete data in de NMD op te nemen. Tot deze tijd zouden de oude milieuverklaringen in de NMD actief blijven.  

Het uiteindelijk doel van de Versnellingsactie was dat set A2 op alle milieuverklaringen en basisprofielen in de NMD van toepassing is. In het eerste kwartaal van 2023 zal Stichting NMD een analyse uitvoeren om vast te stellen of het daadwerkelijk mogelijk is de milieuprestatieberekening uit te voeren met data die gebaseerd zijn op set A2.   

Lees hier projectleider John over het verloop van de versnellingsactie

 

Overgangsregeling 

Er waren wat technische problemen bij de omzetting van bepaalde grondstoffen en halffabricaten, waarvan de basisprofielen niet aan de nieuwe Bepalingsmethode voldeden. Voorbeelden hiervan waren beton en hout. Voor beton gold dat het cementprofiel niet aan de nieuwe Bepalingsmethode voldeed. Evenzo voldeden de milieuverklaringen voor gezaagd hout en voor gedroogd hout niet. Voor deze producten is een overgangsregeling ingesteld van een jaar. Vervolgens is deze nog verlengd tot 31 maart 2023. 

Deze bedrijven deden mee met onze versnellingsactie:

Groep 1 - kaarten uit 2017

De eerste groep zijn de organisaties die hun productkaarten tussen 1 augustus 2017 en 31 december 2017 hebben gepubliceerd. In totaal zijn dit 93 productkaarten.

Groep 2 (2018-2019-2020)

De tweede groep is specifiek gericht op de organisaties die hun productkaarten tussen 1 januari 2018 en 31 december 2020 hebben gepubliceerd. In de tweede groep worden er in totaal 177 productkaarten geactualiseerd.

Groep 3 basisprofielen

In de derde groep zitten de zogenoemde basisprofielen. Dit is een milieuprofiel als onderdeel van een EPD dat samen met de productkaart wordt aangeboden aan NMD en desgewenst ook aan de processendatabase. In deze groep gaat het om 62 milieuverklaringen.

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden