Invoerplatform Nationale Milieudatabase 

Deze pagina is op 17-december 2024 bijgewerkt

Milieuverklaringen in de NMD worden opgesteld en gepubliceerd via ons invoerplatform. Dit platform wordt continue geüpdatet met nieuwe features. Deze pagina geeft een overzicht van nieuw geïmplementeerde features en welke nieuwe features er op de planning staan. 

Invoeren categorie 1 en 2 

Categorie 1 en 2 milieuverklaringen omvatten getoetste merkgebonden milieudata van fabrikanten, toeleveranciers en branches. Deze data is getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij volgens het NMD-Toetsingsprotocol. Zowel erkende als niet erkende LCA-opstellers kunnen data invoeren, zij kunnen hier een account voor aanvragen. 

Lees meer over de functionaliteiten van het invoerplatform voor categorie 1 en 2 data

Invoeren categorie 3 en 3A 

Categorie 3 en 3A milieuverklaringen bevatten merkongebonden data van Stichting Nationale Milieudatabase. Deze data is niet getoetst volgens het Toetsingsprotocol. Categorie 3 en 3A data wordt opgesteld door Stichting NMD. Het nieuwe invoerplatform voor het invoeren van categorie 3 data wordt binnenkort gereleased.

Nieuwe features invoerplatform

Hieronder staan de nieuwe features die vanaf 17 november 2024 te gebruiken zijn in het invoerplatform: 

a) Nieuw dashboard  

Het dashboard van het invoerplatform is aangevuld met handige informatie over de statussen van de aangemaakte milieuverklaringen. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verklaringen die onder het eigen account zijn aangemaakt en verklaringen die collega’s binnen het bedrijfsaccount hebben aangemaakt. Ook kun je zien welke verklaringen ter review liggen en is er een overzicht van de verklaringen waarin het meest recent gewerkt is.

b) Nieuwe PPS-sheet  

Er is een nieuwe PPS-sheet die gebruikt moet worden voor het uploaden van het milieuprofiel van de verklaring. Deze is te downloaden op de pagina ‘Profielinformatie’ onder ‘Milieuprofielen’ in het invoerplatform  

c) Verwijderen conceptverklaringen 

Het is nu mogelijk om conceptverklaringen en vervangingsverzoeken te verwijderen. Het verwijderen hiervan kan gedaan worden door de verklaring te openen en in het menu rechtsboven naast de gele knop ‘opslaan’  op de drie puntjes te klikken en de knop ‘verwijderen’ te gebruiken, zie onderstaande afbeelding.  

d) ‘Merk’ van categorie 1 en 2 verklaringen in viewer

In de viewer is het merk van de categorie 1 en 2 productkaarten toegevoegd.

Roadmap

Het invoerplatform zal continue verder worden doorontwikkeld op basis van wijzigingen in de Bepalingsmethode en naar aanleiding van gebruikswensen. Hieronder staan een aantal van deze nieuwe features toegelicht die geïntegreerd zullen worden (status 15-11-2024)

  • Het updaten van een verklaring zal vergemakkelijkt worden: in de nieuwe feature zal er bij het updaten van een verklaring gewerkt worden vanuit een ingevulde kopie van de gepubliceerde milieuverklaring, in plaats vanuit een lege kopie. (Een ‘wijzigingsverzoek’)
  • De nieuwe schalingsformules zullen toegevoegd worden vanaf 1-1-2025 (zie wijzigingsblad amendement 5 bij Bepalingsmethode 1.1)
  • Het zal mogelijk worden om meerdere elementen per verklaring te kunnen kiezen. Hierdoor hoeven verklaringen niet meer dubbel ingevoerd te worden als deze onder meerdere elementen vallen.
  • Nieuwe invoervelden worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de toepasbaarheid van onvoorzien hergebruik (H-factor) bij gebruik van de data.

Heb je suggesties om het platform nog gebruiksvriendelijker te maken? Laat het ons weten door het formulier onderaan deze pagina in te vullen.

Invoeren categorie 1 en 2  milieuverklaringen

Categorie 1 en 2 milieuverklaringen omvatten getoetste merkgebonden milieudata van fabrikanten, toeleveranciers en branches. Deze data is getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij (erkende LCA-toetsers) volgens het NMD-Toetsingsprotocol. Zowel erkende als niet erkende LCA-opstellers kunnen data invoeren, zij kunnen hier een account voor aanvragen.

Invoeren categorie 3 en 3A milieuverklaringen

Categorie 3 en 3A milieuverklaringen bevatten merkongebonden data van Stichting Nationale Milieudatabase. Deze data is niet getoetst volgens het Toetsingsprotocol, maar worden opgesteld en getoets volgens de categorie 3 protocollen  Categorie 3 en 3A data wordt opgesteld door Stichting NMD. Het nieuwe invoerplatform voor het invoeren van categorie 3 data is inmiddels gereleased en wordt gebruikt voor het invoeren van categorie 3 en 3a data.

Lees meer over de verplichte documentatie voor categorie 3 data

Veelgestelde vragen Invoerplatform

1. Wat is het invoerplatform van de NMD?

Het invoerplatform wordt gebruikt door LCA-opstellers en erkende LCA-toetsers voor het invoeren en publiceren van milieuverklaringen in de Nationale Milieudatabase (NMD). De NMD bevat milieuverklaringen van bouwproducten, bouwinstallaties en processen, die gebruikt worden om de materiaal gebonden milieuprestatie van bouwwerken in de Nederlandse context eenduidig te kunnen berekenen.

Het nieuwe invoerplatform vervangt vanaf 2 september 2024 de oude invoermodule. De eerste versie van dit platform zal enkel ondersteuning bieden voor het invoeren van data in categorie 1 en 2. De functionaliteiten voor het invoeren van categorie 3-data worden later in 2024 aan hetzelfde platform toegevoegd.

2. Voor wie is het invoerplatform?

Het platform wordt gebruikt door LCA-opstellers die milieuverklaringen invoeren in de NMD. Daarnaast gebruiken erkende LCA-toetsers het platform om de ingevoerde data te controleren en te publiceren.

Het platform is enkel toegankelijk als je inloggegevens hebt, die door de stichting NMD worden uitgegeven en beheerd

3. Hoe kan ik toegang krijgen tot het invoerplatform?

Door dit formulier in te vullen kan je je aanmelden als LCA-opsteller, waarna je van stichting NMD inloggegevens ontvangt van het invoerplatform.

Als je al beschikt over inloggegevens voor de oude invoermodule, heb je 2 september 2024 een e-mail ontvangen met een link naar het nieuwe invoerplatform. Via de optie ‘wachtwoord vergeten’ kan je een nieuw wachtwoord aannaken, waarna je toegang krijgt tot het nieuwe platform.

4. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude invoermodule?

Het invoerplatform wordt continue geüpdatet met nieuwe features. Lees op deze pagina de actuele stand van zaken en uitleg over de nieuw geïmplementeerde features en geeft een overzicht welke nieuwe features er op de planning staan. 

Wilt u meer lezen over de algemene features die in het nieuwe invoerplatform zijn doorgevoerd ten opzichte van de oude invoermodule ga dan naar deze pagina.