De Nationale Milieudatabase

Betrouwbare milieudata voor duurzaam bouwen: ontdek hoe de Nationale Milieudatabase werkt en wat je ermee kunt.

 

Wat is de Nationale Milieudatabase?

De Nationale Milieudatabase (NMD) bevat milieuverklaringen van bouwproducten en materialen. Elke milieuverklaring beschrijft het product met basisgegevens zoals naam, levensduur en functionele eenheid, aangevuld met milieudata afkomstig uit een levenscyclusanalyse (LCA). De Bepalingsmethode geeft aan welke milieudata verplicht zijn bij opname in de NMD.

Deze milieuverklaringen zijn toegankelijk via de NMD-Viewer en kunnen worden toegepast in gevalideerde rekeninstrumenten voor milieuprestatieberekeningen.

Wat staat er in de NMD?

Voor alle producten die mogelijk voorkomen in de referentiegebouwen uit de energieprestatieregelgeving (BENG), is in de NMD een milieuverklaring met bijbehorende milieudata opgenomen. Wanneer er daarnaast vanuit de (consumenten)markt behoefte is aan een verklaring voor een nieuw product, kan de NMD de markt actief benaderen om een specifieke milieuverklaring op te laten stellen. Ook kan de NMD, volgens een interne procedure, zelf besluiten om een merkongebonden (categorie 3) verklaring voor een nieuw product op te nemen. Binnen de NMD worden vier categorieën milieuverklaringen onderscheiden:

Categorie 1

Product- en merkspecifieke milieuverklaringen, vaak aangeleverd door fabrikanten.
Toetsing: getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij volgens het NMD-Toetsingsprotocol.
Openbaarheid: milieuverklaring openbaar, milieu-informatie beperkt toegankelijk.

Categorie 2

Merkongebonden data van groepen van fabrikanten en/of toeleveranciers en branches.
Toetsing: getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij volgens het Toetsingsprotocol, met vermelding van representativiteit (representatief voor bijvoorbeeld de Nederlandse markt of een groep van producenten).
Openbaarheid: milieuverklaring openbaar, milieu-informatie beperkt toegankelijk.

Categorie 3

Merkongebonden data van Stichting Nationale Milieudatabase.
Toetsing: niet getoetst volgens het Toetsingsprotocol.
Openbaarheid: milieuverklaringen en basisprofielen openbaar.

Categorie 3a

Merkongebonden data van Stichting Nationale Milieudatabase. Data van infrastructuur voor externe energielevering, energiedragers en milieuverklaringen van in zijn geheel her te gebruiken bouwelementen/installaties in nieuw te bouwen bouwwerken.
Toetsing: niet getoetst volgens het Toetsingsprotocol.
Openbaarheid: milieuverklaringen en basisprofielen openbaar. 30% ophoogfactor niet van toepassing.

Geldigheid milieuverklaringen

De database werkt met een periodieke vervaldatum van milieuverklaringen van 5 jaar. Na deze periode moeten milieuverklaringen geupdated worden. Tussentijds kunnen de milieuverklaringen ook gewijzigd worden door de dataleverancier, bijvoorbeeld na veranderingen in het productieproces die van invloed zijn op de milieuprestatie. Data-eigenaren kunnen via een online invoerapplicatie zelf milieuverklaringen invoeren en wijzigen.

Veelgestelde vragen over Database

Wat is het verschil tussen de Nationale Milieudatabase en de processendatabase?

Stichting NMD beheert zowel de Nationale Milieudatabase (NMD) als de NMD-Processendatabase. De NMD is een database gevuld met milieuverklaringen. Dit is de database die gebruikt wordt door de rekeninstrumenten voor het maken van MKI- en MPG-berekeningen. De NMD-Processendatabase wordt als bron gebruikt (voor het opstellen van LCA’s) ten behoeve van de data opgenomen in de milieuverklaringen in de NMD. De NMD-processendatabase vormt op deze manier een verzameling van internationale en nationale processen, die gebruikt kunnen worden als bron voor het opstellen van milieuverklaringen in de NMD.

Wat is de geldigheid van mijn milieuverklaringen en/of basisprofielen?

De milieuverklaringen en basisprofielen moeten van tijd tot tijd op actualiteit worden getoetst en daarna zo nodig worden aangepast. Er geldt voor beide dezelfde houdbaarheidstermijn met een periodieke vervaldatum van 5 jaar. Na deze periode moeten milieuverklaringen en basisprofielen aangepast worden. Dat kan ook tussentijds, bijvoorbeeld na veranderingen in het productieproces die van invloed zijn op de milieuprestatie. Data-eigenaren kunnen door het aanleveren van een nieuw sjabloon hun data laten wijzigen.

Wat is een achtergrondproces?

Een achtergrondproces is een proces dat van invloed is op een product van een producent of een leverancier, maar waarop de producent of leverancier geen directe invloed heeft en dat elders in de keten plaatsvindt; bijvoorbeeld productie van elektriciteit of een grondstof.