vrijdag 16 augustus 2024

Op 6 augustus hebben alle licentiehouders van de Nationale Milieudatabase de nieuwe versie, v3.9, van de NMD-processendatabase ontvangen. De NMD-processendatabase omvat zowel categorie 1 & 2-processen als generieke basisprocessen (categorie 3) voor gebruik in LCA’s door LCA-opstellers. Relevante processen in de NMD-processendatabase zijn onder andere materiaalproductie en -bewerking, afvalverwerking, transport en energie-opwekking.

In voorbereiding op de ingang van het onlangs gepubliceerde wijzigingsblad van de Bepalingsmethode zijn bij deze release van de processendatabase twee varianten aangeleverd: Een processendatabase op basis van ecoinvent 3.6 en een variant op basis van ecoinvent 3.9.1. In het wijzigingsblad, welke vanaf 1-1-2025 van kracht zal zijn, wordt voor het opstellen van nieuwe milieuverklaringen in de NMD ecoinvent 3.9.1 aangewezen voor ‘set 2’ , met een overgangstermijn van 6 maanden. Voor ‘set 1’ van nieuwe milieuverklaringen in de NMD zal ecoinvent 3.6 blijven gelden.

Vanaf het moment van de uitlevering van deze processendatabase versie wordt het door stichting  NMD echter toegestaan om bij het opstellen van nieuwe milieuverklaringen voor opname in de NMD voor ‘set 2’ te rekenen op basis van ecoinvent 3.9.1. Het wordt uitgesloten dat de ‘set 1’ resultaten van nieuwe milieuverklaringen ook berekend mogen worden met de processendatabase op basis van ecoinvent 3.9.1. ‘Set 1’ mag enkel berekend worden op basis van ecoinvent 3.6.

Meer informatie over de NMD-processendatabase

Als LCA-opsteller of -toetser kunt u de NMD-processendatabase gebruiken voor uw analyses. De database is beschikbaar via een licentie die u kunt verkrijgen bij de Stichting Nationale Milieudatabase (Stichting NMD). De NMD-processendatabase is compatibel met de softwaretool SimaPro.

Ga naar de pagina over de processendatabase