NMD in het kort:

De rol van een rekeninstrument

We leggen in het kort uit wat de rol is van een rekeninstrument.

dinsdag 28 mei 2024

De resultaten van een levenscyclusanalyse, die de impact op het milieu weergeven op verschillende categorieën, bevinden zich in de database in de vorm van milieuverklaringen.

Wat doen rekeninstrumenten met deze milieuverklaringen?

Van een milieuverklaring naar de rekeninstrumenten

Gevalideerde rekeninstrumenten zijn online private rekensoftware, ontwikkeld voor het berekenen van de milieuprestatie van bouwwerken. Deze rekeninstrumenten combineren de milieuverklaringen van verschillende bouwmaterialen tot een bouwwerk om zo te komen tot een eenpuntsscore die alle impactcategoriën meeneemt, met een eigen toebedeelde weging. Dit geld voor de Milieuprestatie Gebouwen (de MPG) alsmede voor de MilieuKostenIndicator (MKI). 

Stichting NMD heeft geen eigen rekeninstrument. Wel zijn rekenregels geformuleerd om te verduidelijken en te controleren hoe de beoordelingsmethode moet worden omgezet in een digitaal instrument. De regels zorgen ervoor dat de rekentools een uniforme berekening gebruiken, die een eenduidig resultaat oplevert voor de energieprestatie van gebouwen. Bekijk de lijst met gevalideerde rekeninstrumenten 

De viewer

Daarnaast zijn de milieuverklaringen zichtbaar in onze viewer. Met de viewer kunnen de milieuverklaringen die in onze database staan bekeken worden. Voor andere doeleinden, zoals het maken van een milieuprestatie berekening is de viewer niet bedoeld.