Rekeninstrumenten

Rekeninstrumenten zijn online, private rekensoftware die gebruikt worden om de milieuprestatie van bouwwerken te berekenen op basis van de milieudata in de NMD. Hieronder ziet u de door de Stichting NMD gevalideerde rekeninstrumenten voor de berekening van de milieuprestatie (MPG/MKI).

Sinds 2 september 2024 is de A2 set beschikbaar naast de A1 set in de rekeninstrumenten, zodat de markt zich kan voorbereiden op de overgang naar rekenen met de A2 set. De officiële invoering van de nieuwe A2 set (EN 15804+A2) en de bijbehorende milieuprestatie-eisen wordt nu voorzien op 1 januari 2026, dit is onder voorbehoud van uitkomsten van het wetgevingsproces. Hierdoor krijgt de sector voldoende tijd om zich voor te bereiden op het gebruik van de  A2 set

Let op: deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt!

Gevalideerde rekeninstrumenten

Rekeninstrument Instrumenthouder  
    B&U     GWW      A1   A2  
BCI Gebouw Alba Concepts V   V V
Dubocalc Netcompany/ Witteveen+Bos   V V  
GPR Materiaal W/E adviseurs V   V V
Ibis voor Milieu Impact Brink Software V V V V
Madaster MPG Tool Madaster V   V V
MPG Toetshulp Bimpact B.V V   V V
MPGcalc DGMR V   V V
MRPI-MPG Tool Stichting MRPI V   V  
WiseBrick WiseBrick V   V V

Klik op een van de logo's om naar het betreffende rekeninstrument te gaan. 

 

Rekenregels

Stichting NMD heeft rekenregels opgesteld om eenduidig en controleerbaar aan te geven hoe de Bepalingsmethode moet worden omgezet in een digitaal instrument. De regels zorgen ervoor dat er een uniforme berekening wordt toegepast in de rekeninstrumenten, en zo een eenduidig resultaat geeft voor de milieuprestatie van gebouwen. De rekenregels zijn de operationalisering van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken en worden beschreven in het document ‘Rekenregels en richtlijnen bepaling Milieuprestatie Bouwwerken’ dat u hieronder kunt downloaden.

Compleetheidscheck

In de elementenstructuur van de NMD worden verplichte en optionele onderdelen binnen elementen onderscheiden. Een verplichte functie van bijvoorbeeld een constructieve vloer is de vloer zelf; deze moet altijd in het rekeninstrument worden ingevoerd. Het schilderwerk, ook een functie binnen het element ‘vloeren, constructief’, is optioneel. In de gevalideerde rekeninstrumenten wordt een check op deze compleetheid op bouwwerkniveau automatisch gedaan. Wanneer een functie niet compleet is, dient de gebruiker van het rekeninstrument het alsnog compleet te maken.

De Stichting NMD is beheerder van de informatieve classificatie van functies, maar voert momenteel geen actief beheer. Hierdoor blijkt het niet mogelijk om te garanderen dat de compleetheidscheck in de praktijk correct wordt uitgevoerd. Daarom heeft Stichting NMD besloten om de implementatie van de compleetheidscheck in de rekeninstrumenten op te schorten. Ondertussen werkt Stichting NMD aan een controle en eventuele actualisatie van de informatieve classificatie van verplichte en optionele functies.

Validatie en licentie

Alvorens het stempel “gevalideerd” te krijgen, worden de rekeninstrumenten getoetst aan de hand van een validatieprocedure. de NMD-software validatie-richtlijn. Op basis van deze validatieprocedure toetst de Stichting NMD of de rekenregels juist zijn gehanteerd, en dus of de Bepalingsmethode en de NMD goed geïmplementeerd zijn in de software.

Na validatie wordt er een licentieovereenkomst getekend door de softwareontwikkelaar en de Stichting NMD. Door middel van een licentie is de softwareontwikkelaar gerechtigd om de milieudata toe te passen, waaraan kosten zijn verbonden. Vervolgens kan de softwareontwikkelaar het gevalideerde instrument op de markt brengen en zichzelf instrumenthouder noemen. De Stichting NMD zal zorgen dat de informatie over het instrument wordt opgenomen in de lijst bovenaan deze pagina.

Lees meer over rekenen met set A2

Downloads

Rekenregels en richtlijnen bepaling Milieuprestatie Bouwwerken. Deel 1 -

Deel 1: Toelichting berekeningswijze bij gevalideerde rekeninstrumenten.

Rekenregels en richtlijnen bepaling Milieuprestaties Bouwwerken. Deel 2 -

Deel 2: Instructies softwarematige implementatie van de milieuprestatiebepaling

Veelgestelde vragen Rekeninstrumenten

Heeft de NMD een eigen rekeninstrument?

Nee, rekeninstrumenten zijn online, private rekensoftware die gebruikt worden om de milieuprestatie van bouwwerken te berekenen op basis van de milieudata in de NMD. Stichting NMD heeft rekenregels geformuleerd om te verduidelijken en te controleren hoe de Beoordelingsmethode moet worden omgezet in een digitaal instrument. De regels zorgen ervoor dat de rekentools een uniforme berekening gebruiken, die een eenduidig resultaat oplevert voor de milieuprestatie van gebouwen. Bekijk de lijst met gevalideerde rekeninstrumenten 

Hoe komt men van een LCA/EPD tot een MKI/MPG?

Na het laten opstellen van een LCA en EPD kan men deze data na een toetsing toevoegen aan de NMD. De milieudata in de NMD wordt gebruikt door verschillende particuliere bedrijven die rekeninstrumenten hebben ontwikkeld om een MKI- of MPG-berekening te kunnen maken. MKI- en  MPG-waarden zijn dan ook alleen inzichtelijk te maken met behulp van de rekeninstrumenten.

Ik ben een instrumenthouder en wil gebruik maken van de NMD. Wat is hiervoor nodig?

Alvorens het stempel “gevalideerd” te krijgen, worden de rekeninstrumenten getoetst aan de hand van een validatieprocedure. de NMD-software validatie-richtlijn. Op basis van deze validatieprocedure toetst de Stichting NMD of de rekenregels juist zijn gehanteerd, en dus of de Bepalingsmethode en de NMD goed geïmplementeerd zijn in de software.
Voor het gebruik van de gehele database geldt er een eenmalige entree fee en daarnaast worden er jaarlijkse licentiekosten in rekening gebracht voor het gebruik en voor updates van de NMD.

Bekijk hier de tarieven

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden