Cellulose-isolatie aanbrengen met matten

Het Witte Vlekkenproject Biobased Materialen is van start. Een van de aanmelders voor deelname aan het project is iCell Benelux met een isolatiemat van cellulose. iCell-directeur Wigand Dijkstra licht de aanmelding toe. 

Als zelfstandig ondernemer startte Wigand Dijkstra tien jaar geleden met de verkoop van LED-verlichting. Dat deed hij samen met een collega van zijn vroegere werkgever, producent van kunststofleidingsystemen Wavin uit Hardenberg. Deze partner bracht hem in contact met een Deense uitvinder die een proces had ontwikkeld waarmee isolatiematten kunnen worden gemaakt van vezelrijkmateriaal als bijvoorbeeld vlas, zeewier en cellulose. Uiteindelijk is dit procedé aangekocht door het Zweedse bedrijf iCell, een klein bedrijf dat tot dan toe alleen losse vlokken van cellulose verkocht. Met de isolatiematten hoopt het bedrijf de toepassing van cellulose te innoveren. “De matten worden gemaakt van vlokken”, stelt Wigand. “In veel situaties in de bouw is het makkelijker en minder omslachtig om matten aan te brengen dan om vlokken in te blazen. Met een mat kan je de holle ruimte nauwkeurig en zonder speciale machines isoleren. Het aanbrengen van cellulose-isolatie wordt met deze matten vergemakkelijkt.”

Maar dat is niet enige pluspunt van de iCell-producten. Wigand is ervan overtuigd dat de isolatiematten van iCell een zeer goede milieuscore zullen behalen in het LCA-onderzoek van het Witte Vlekkenproject. “Wij maken de isolatiematten volledig van een afvalproduct. De basisgrondstof is oud papier en oude kranten. De matten hebben dus een biobased basis en vormen bij uitstek een cyclisch product. Bovendien is het gehele productieproces milieuvriendelijk. De fabricage van de vlokken draait op energie uit wind en water, terwijl er geen vervuiling naar grond, water of lucht optreedt. Voor de productie van de matten wordt ook LNG [liquid natural gas; red.] gebruikt. Bij de bouw van een fabriek in Nederland willen we restwarmte hiervoor gebruiken. Het productieproces kent geen afval, omdat alle snippers weer in het proces worden teruggebracht. Na demontage van de constructie waarin de matten zijn aangebracht, kan het materiaal worden hergebruikt of gerecycled.”

Wigand Dijkstra iCell

Vertrouwen in het product was wel noodzakelijk. Wigand investeerde zijn halve spaargeld in het Zweedse bedrijf. “Het bedrijf had geld nodig om het productieproces van de matten te ontwikkelen. Mijn vrouw en ik zijn twee keer in Zweden bij het bedrijf op bezoek geweest en kregen toen het vertrouwen om deze investering te doen. Sowieso was het voor ons een bewuste keuze om in duurzaamheid te investeren. Daarom was ik al eerder in de LED-verlichting gestapt. Maar ik voorzag dat ik in die branche een van de velen zou worden, terwijl we met de isolatiematten van iCell iets bijzonders kunnen bieden.”

Makkelijk is het allemaal niet. Wigand is nu zo’n zes jaar bezig de iCell-matten in de Nederlandse markt te introduceren. “Eerlijk gezegd, stapte ik met weinig voorkennis in de bouw. Als ik had geweten hoe moeizaam het is om als kleine ondernemer een nieuw product in de markt te zetten, dan had ik mij misschien wel bedacht. Het heeft allemaal langer geduurd dan ik verwachtte. De bouw is erg traditioneel en je moet voor de verkoop alles uit de kast halen, terwijl qua normen en certificering ook veel eisen aan het product worden gesteld. Het is een hobbelige reis geweest.”

Maar het begint nu te lopen. Tot voor kort was de iCell-mat alleen bij de ecologische bouwmaterialenhandelaar te verkrijgen, tegenwoordig wordt het product ook door de grotere distributeurs aangeboden. Bovendien is er veel aandacht voor gezond en duurzaam bouwen. “Houtbouw zit duidelijk in de lift. Door de dampopen structuur van het materiaal is cellulose-isolatie zeer geschikt voor daken, houten gevelelementen en houtskeletbouw. Maar niet alleen in de bouw begint het product te lopen. Ook de industrie heeft ons ontdekt. Dat is vooral te danken aan de zeer goede akoestische eigenschappen van de cellulose. De vezels van cellulose kunnen de geluidstrillingen beter opvangen dan traditionele vezelmatten en dat levert een goede geluidsisolatie op. Een fabrikant van luchtbehandelingskasten behoort nu tot onze grootste klanten.”

Samen met zijn Zweedse partners heeft Wigand de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van een LCA van het iCell-product. Uiteindelijk is het de bedoeling om het product in de NMD op te nemen als een categorie-1 product. Het Witte-Vlekkenproject is voor Wigand een opstap die helpt om het product beter in de markt te zetten. “Met 25 medewerkers zijn wij maar een klein bedrijf en dan is het niet makkelijk om je product in de markt te zetten. We hebben niet zo’n groot verkoopapparaat als de traditionele producenten van isolatiematerialen, terwijl wij net zo goed onze prestaties op het gebied van milieubelasting, warmte, vocht, brandwerendheid en geluidisolatie moeten aantonen.” Om die reden verwelkomt Wigand de ondersteuning van het Witte-Vlekkenproject. “Als Stichting NMD daadwerkelijk belang hecht aan de ontwikkeling van circulair en biobased bouwen, dan is deze ondersteuning niet alleen welkom maar ook noodzakelijk.”

Klik hier voor meer informatie over de cellulosematten van iCell

Een aanmelding voor het Witte Vlekken project geeft geen zekerheid voor de vergoedingsregeling. Er vindt eerst een beoordeling plaats en er is beperkte ruimte voor de subsidie. Lees hier meer over de vergoedingsregeling