Niet-Nederlandse LCA’s en EPD's in de NMD
NMD stelt aanvullende eisen aan LCA’s en EPD’s die in Nederland worden gebruikt. Deze pagina biedt LCA-opstellers praktische informatie over de toepassing van de Bepalingsmethode en de stappen die nodig zijn om data geschikt te maken voor opname in de Nationale Milieudatabase.

Niet-Nederlandse LCA’s in NMD
Bouwproducten van buitenlandse (niet Nederlandse) fabrikanten of brancheorganisaties kunnen worden opgenomen in de Nationale Milieudatabase, mits hiervoor een levenscyclusanalyse (LCA) is opgesteld volgens de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken (Bepalingsmethode).
Wanneer er al een buitenlandse LCA of Environmental Product Declaration (EPD) beschikbaar is, zijn in veel gevallen aanpassingen nodig om te voldoen aan de Nederlandse eisen voor datakwaliteit. Door hier in een vroeg stadium rekening mee te houden, kunnen onnodige vertragingen en extra kosten tijdens de LCA-studie en het opnameproces in de database worden voorkomen.
Achtergrond
De Europese norm EN 15804 (A1 + A2:2019) vormt de basis voor levenscyclusanalyses (LCA) van bouwproducten. Deze norm geeft richtlijnen voor het opstellen van een LCA, waarin de milieu-impact van een bouwproduct wordt berekend. Binnen Europa wordt de EN 15804 breed toegepast voor het vastleggen van de milieuprestaties van producten in Environmental Product Declarations (EPD’s).
In Nederland geldt een wettelijke eis voor de milieuprestatie van gebouwen (MPG). Daarom is de kwaliteit en onderlinge vergelijkbaarheid van data van groot belang. Om dit te borgen, stelt Stichting Nationale Milieudatabase aanvullende eisen aan de datakwaliteit, bovenop de EN 15804. Deze aanvullende eisen zijn vastgelegd in de Bepalingsmethode.
Voor internationale partijen die hun data willen laten opnemen in de Nationale Milieudatabase is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze aanvullende eisen. Zo wordt gegarandeerd dat de data aansluit bij de Nederlandse systematiek en goed vergelijkbaar is met bestaande informatie. Een LCA of EPD die voldoet aan de Nederlandse Bepalingsmethode, voldoet automatisch ook aan de Europese EN 15804. Daardoor is deze ook geschikt voor toepassingen elders in Europa.
Stappenplan om in de NMD te komen
Lees hier meer over het proces van het aanmelden van data bij de NMD
Er is nog geen LCA/EPD
Wanneer er nog geen LCA of EPD is opgesteld kan er vroegtijdig rekening worden gehouden met de Nederlandse eisen aan datakwaliteit. Voor het laten opstellen van een LCA voor opname in de NMD kunt u terecht bij één van onze erkend LCA-opstellers of bij de Vereniging voor LCA’s in de bouw (VLCA).
LCA / EPD laten aanpassen
Een bestaande LCA of EPD moet voor opname in de NMD voldoen aan de Nederlandse eisen aan datakwaliteit. De paragraaf ‘Informatie voor LCA-opstellers’ hieronder beschrijft een stappenplan voor het aanpassen van een LCA / EPD voor opname in de NMD. Deze stappen kunnen worden doorlopen door de oorspronkelijke LCA-opsteller. Eventueel kan worden gekozen voor een NMD erkend LCA-opsteller met meer ervaring met het Nederlandse stelsel, om te garanderen dat aan alle eisen wordt voldaan.
Informatie voor LCA-opstellers
Wanneer een buitenlandse producent een bouwproduct wil laten opnemen in de Nationale Milieudatabase, moet de bijbehorende data voldoen aan de eisen uit de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken (Bepalingsmethode). Deze methodiek fungeert als een generieke Product Category Rule (PCR) voor bouwproducten binnen het Nederlandse milieuprestatie-stelsel.
Op deze pagina lichten we de inhoudelijke aanvullingen toe die de Bepalingsmethode stelt bovenop de Europese norm EN 15804. Om dit proces te ondersteunen, is een interactieve checklist beschikbaar.
Data-eisen
De Bepalingsmethode stelt verschillende eisen op onder andere het gebruik van:
- Achtergronddatabases
- Transportafstanden
- Forfaitaire afvalscenario’s
- Allocatie
- Rekenmethode
Hoeveel werk het kost om een bestaande LCA in lijn te brengen met de Bepalingsmethode hangt af van de aard en omvang van de benodigde aanpassingen. In veel gevallen kunnen de bestaande LCI-gegevens worden hergebruikt, maar moet bijvoorbeeld een andere rekenmethode worden toegepast. Als er geen gebruik is gemaakt van de juiste versie van de ecoinvent-achtergronddatabase, kan het selecteren van de juiste processen echter relatief arbeidsintensief zijn.
Beslisboom
Om LCA-opstellers te begeleiden in het controleren of data voldoet aan de Bepalingsmethode is een beslisboom opgesteld. De beslisboom is onderaan deze pagina te downloaden als PDF. Ook is er een interactieve Excel beschikbaar waarin je stapsgewijs door eventueel te nemen aanpassingen wordt begeleid, en wordt doorverwezen naar relevante webpagina’s. Beide documenten zijn gebaseerd op, en verwijzen naar de Verification Checklist voor opname in NMD van Nederlandse Program Operator MRPI (zie downloads).

LCA aanpassen
Uit het doorlopen van de Excel-checklist of de beslisboom volgen vaak één of meer noodzakelijke aanpassingen om de data geschikt te maken voor opname in de Nationale Milieudatabase. De producent kan ervoor kiezen deze aanpassingen te laten uitvoeren door de oorspronkelijke LCA-opsteller, of een NMD-erkend LCA-opsteller in te schakelen die bekend is met het Nederlandse milieuprestatie-stelsel.
In beide gevallen is het verplicht om de aangepaste data te laten toetsen door een NMD-erkend LCA-toetser voordat opname in de database mogelijk is.
Downloads
Opname niet-Nederlandse LCA's

Gerelateerde nieuwsberichten




Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks updates over duurzaam bouwen, milieuprestatie, milieudata, beleid en ander relevant nieuws vanuit Stichting NMD.
