Hoe krijg ik een milieuverklaring van mijn product in de NMD?
Op deze pagina beschrijven we de stappen die je moet doorlopen als je als bedrijf categorie 1-data (productspecifieke data) of als branche categorie 2 -data (branchegemiddelde data) wil aanleveren van jouw product(en) voor opname in de Nationale Milieudatabase (NMD).
Klik hier als u LCA-opsteller bent .
Registreer hier als producent/fabrikant (data-eigenaar)
Hoe werkt het?
Om een milieuverklaring te krijgen van een product laat u eerst een levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren.
Bij een LCA meet je de effecten van een product op het milieu in zijn verschillende levensfasen: van grondstofwinning en productie tot gebruik en verwerking na einde leven van het product. Hiermee krijgt u inzicht in de milieu-impact van uw producten en grondstoffen door de hele waardeketen.
Deze wordt bepaald aan de hand van 19 categorieën van milieu-effecten. Daarbij gaat het om effecten met betrekking tot de uitputting van onze voorraden (gebruik van grondstoffen, energie, water en land) en om de uitstoot van schadelijke en gevaarlijke stoffen (broeikasgassen, stikstof en toxische stoffen). Een LCA kan alleen worden opgesteld door een LCA-opsteller.
De uitkomst van een LCA is een scorelijst aan milieu-effecten en wordt aangeduid als het milieuprofiel van het product. Omdat sommige milieudata ‘geheim’ is wordt een LCA omgezet in een publieke samenvatting zonder gevoelige informatie en wordt dan een Environmental Product Declaration (EPD) genoemd. Het LCA-rapport is alleen bedoeld voor de producent of leverancier en kan gebruikt worden om te kijken op welke punten een verbetering van de milieukwaliteit haalbaar en zinnig is.
Als u ervoor kiest om uw bouwproduct in de NMD op te laten nemen, kunt u een erkende LCA-opsteller inschakelen. Als u geen erkende LCA-opsteller wilt inschakelen, kunt u via het onderstaande formulier een inlogaccount aanvragen om de data zelf aan te melden. Door het invullen van het formulier stemt u in met de voorwaarden en kosten.
Na het invullen van het formulier kan de LCA-opsteller de milieuverklaring (data) laten opnemen in de milieudatabase. Een erkende LCA-toetser controleert de data, waarna deze gepubliceerd wordt in de NMD. Let op: dit proces neemt tijd in beslag. Begin daarom op tijd.
Klik op de tabbladen bovenaan de pagina om meer over de stappen te lezen.
1. Bedrijf of branche laat een levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren door een LCA opsteller
Als er nog geen LCA van uw product is opgesteld conform de Bepalingsmethode, dan is de eerste stap het laten uitvoeren van deze analyse door een (erkende) LCA-opsteller naar keuze.
Zoek een erkende LCA-opsteller in ons overzicht
Of bekijk de lijst met bedrijven die LCA's opstellen. Deze bedrijven zijn veelal aangesloten bij de VLCA.
Wilt u eerst meer lezen over levenscyslusanalayses? Lees dan NMD in het kort: LCA in het kort
Of wilt u zich aanmelden als erkend LCA-opsteller?
Meld u hier aan als erkend LCA-opsteller
2. Bedrijf of branche meldt data-invoer aan bij de Stichting NMD
Voordat u de milieudata van uw product kunt laten invoeren door de LCA-opsteller moet u als data -eigenaar (producent/farbikant) zijn aangemeld bij Stichting NMD. U geeft dan aan dat u akkoord gaat met de NMD-gebruiksvoorwaarden en de Algemene voorwaarden. Aan het aanmelden van data in de NMD zijn kosten verbonden. Om de facturatie in goede orde te laten verlopen hebben we gegevens van u nodig. Ook is het belangrijk dat u in het formulier aangeeft welke LCA-opsteller de data-invoer gaat verzorgen, zodat de inloggegevens voor de invoermodule kunnen worden verstrekt.
U kunt deze gegevens doorgeven via het formulier onderaan deze pagina.
Download hier de gebruiksvoorwaarden en de algemene voorwaarden
Bekijk hier de tarieven van de NMD
3. LCA-opsteller voert milieudata en LCA-dossier op in de invoermodule van de NMD
Alle bij de NMD bekende LCA-opstellers hebben toegang tot de online invoerapplicatie, waarmee data aan de NMD wordt toegevoegd. Op de pagina voor LCA-opstellers vindt u hier meer informatie over. Ook wijzigingen worden via dit systeem doorgevoerd, dit kunnen- de LCA-opstellers van de data-eigenaren (bedrijf of branche) doen. Indien de LCA-opsteller nog niet beschikt over inloggegevens, zullen wij deze na aanmelden zo snel mogelijk verstrekken. De data-invoer is afgerond zodra de data en het dossier zijn aangemeld voor toetsing door een erkende LCA-deskundige.
4. Erkende LCA-toetser controleert de data en het rapport
De toetsing van de ingevoerde milieudata moet uitgevoerd worden door een door Stichting NMD erkende LCA-toetser. DezeLCA-toetser is verantwoordelijk voor het invullen en uploaden van het toetsingsrapport conform het NMD-Toetsingsprotocol. Op de pagina Toetsing data kunt u meer informatie vinden over de inhoud van deze toetsing.
Als de data niet voldoet aan de eisen conform het NMD-Toetsingsprotocol, moet de LCA-opsteller ervoor zorgen dat de LCA-rapportage en data-invoer op orde komen, en deze vervolgens opnieuw indienen voor review, totdat de data voldoet.
5. Data wordt gepubliceerd in de NMD
Als de ingevoerde data en het LCA-dossier voldoen aan het NMD-Toetsingsprotocol dan geeft de erkende LCA-toetser groen licht voor publicatie van de data en zal de data de volgende dag te gebruiken zijn in de rekeninstrumenten. De database wordt elke 24 uur geüpdatet.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Kijk dan eens bij de FAQ’s op de website. Staat uw vraag hier niet bij stel hem dan via het speciale vragenformulier.
Het laten opstellen van een LCA kost geld. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor de speciale vergoedingsregeling Witte Vlekken.
Veelgestelde vragen Milieuprestatie
De milieuprestatie geeft de milieubelasting van materialen aan die in een bouwwerk worden toegepast in de vorm van een 1-puntsscore. Door het instellen van een 1-puntsscore worden de milieuprestaties van verschillende bouwwerken beter vergelijkbaar met elkaar. Er geldt hoe lager deze score is, hoe lager de milieu-impact is. De milieuprestatie wordt o.a. gebruikt als eis in de bouwregelgeving, voor duurzaam inkopen en certificering zoals BREEAM-NL en GPR Gebouw.
De MPG wordt gebruikt om de milieuprestatie van bouwwerken te berekenen. De milieuprestatie is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een bouwwerk.
Het berekenen van de milieuprestatie is in de B&U-sector verplicht volgens het Bouwbesluit. In de GWW-sector zien we dat steeds meer opdrachtgevers de milieuprestatie als gunningscriterium opnemen in aanbestedingen.