Nationale Milieudatabase en de Processendatabase wat zijn de verschillen?

Stichting NMD beheert zowel de Nationale Milieudatabase (NMD) als de Processendatabase. Lees direct meer over één van deze databases door hieronder te kiezen of lees op deze pagina verder over de belangrijkste verschillen tussen de twee databases.

Zowel de Nationale Milieudatabase (NMD) als de Processendatabase bevatten beide categorie 1,  2 en 3 milieudata. Categorie 1 (productgebonden) en categorie 2 (branchegebonden) data zijn beide getoetst volgens het NMD-Toetsingsprotocol en categorie 3 (generieke) data is niet getoetst volgens het NMD-Toetsingsprotocol. Hoewel beide databases dus categorie 1, 2 en 3 data bevatten verschilt de inhoud van van elkaar.

De NMD is een database gevuld met milieuverklaringen die de milieu-impact van een product gedurende de gehele levenscyclus weergeven. Deze milieuverklaringen bevatten dus milieudata van de productiefase (modules A1-5), de gebruiksfase (modules B1-5), de eindelevensfase (modules C1-4) en de baten en lasten buiten de systeemgrens (module D).

De Processendatabase is een verzameling van internationale en nationale processen, die als basis dienen voor het opstellen van milieuverklaringen in de NMD. De categorie 1 en 2 processen in de processendatabase bevatten enkel één module uit de levenscyclus van het product, zoals bijvoorbeeld de productiefase (module A1-3).

Gebruik en toepassing

Het gebruik en de toepassing van beide databases verschillen eveneens. De NMD wordt ingezet binnen gevalideerde rekeninstrumenten voor het uitvoeren van berekeningen zoals de Milieu Kosten Indicator (MKI) en de Milieuprestatie van Gebouwen (MPG). Gebruikers van deze data kunnen via deze rekeninstrumenten milieuberekeningen van bouwprojecten maken. Alleen gevalideerde rekeninstrumenten kunnen momenteel een licentie verkrijgen voor toegang tot de NMD.

De Processendatabase daarentegen wordt gebruikt in Simapro door LCA-opstellers voor het opstellen van Levenscyclusanalyses (LCA’s). De processen in deze database vormen daarmee de bouwstenen voor de milieuverklaringen in de NMD.

Aanleveren en invoeren van data

Data voor milieuverklaringen in de NMD wordt ingevoerd en gecontroleerd via ons online invoerplatform, dat toegankelijk is voor zowel LCA-opstellers als LCA-toetsers.

Data voor de processendatabase kan worden aangeleverd via dit formulier. Het aanleveren gaat via de daarvoor bestemde sjablonen, te downloaden van onze website. Het invoeren van de data in de processendatabase gebeurd door de beheerders van de processendatabase.

Update frequentie, versies en peildatum

De NMD wordt dagelijks bijgewerkt. Zodra een erkende LCA-toetser een milieuverklaring goedkeurt en de publicatie bevestigt via het online invoerplatform, wordt de data de volgende dag opgenomen in de NMD. De NMD werkt niet met versienummers, maar hanteert een peildatum. Deze peildatum verwijst naar de milieudata die op die specifieke datum in de NMD beschikbaar is. Dit maakt het mogelijk om een peildatum uit het verleden te gebruiken, bijvoorbeeld om een bouwwerkberekening te verifiëren.

De Processendatabase wordt twee keer per jaar, meestal in mei en november, aan de licentiehouders geleverd. Nieuwe processen of aanpassingen aan bestaande processen worden pas bij zo'n nieuwe uitlevering in de database opgenomen. Elke uitlevering resulteert in een nieuwe versie van de Processendatabase.

Zichtbaarheid van de data

De milieuverklaringen in de NMD kunnen worden ingezien via de viewer en zijn te gebruiken in gevalideerde rekeninstrumenten. De Processendatabase is alleen toegankelijk voor licentiehouders, zoals LCA-bureaus en LCA-opstellers, die deze database in Simapro gebruiken.

Lees meer

Veelgestelde vragen over Database

Wat is het verschil tussen de Nationale Milieudatabase en de processendatabase?

Stichting NMD beheert zowel de Nationale Milieudatabase (NMD) als de NMD-Processendatabase. De NMD is een database gevuld met milieuverklaringen. Dit is de database die gebruikt wordt door de rekeninstrumenten voor het maken van MKI- en MPG-berekeningen. De NMD-Processendatabase wordt als bron gebruikt (voor het opstellen van LCA’s) ten behoeve van de data opgenomen in de milieuverklaringen in de NMD. De NMD-processendatabase vormt op deze manier een verzameling van internationale en nationale processen, die gebruikt kunnen worden als bron voor het opstellen van milieuverklaringen in de NMD.

Wat is de geldigheid van mijn milieuverklaringen en/of basisprofielen?

De milieuverklaringen en basisprofielen moeten van tijd tot tijd op actualiteit worden getoetst en daarna zo nodig worden aangepast. Er geldt voor beide dezelfde houdbaarheidstermijn met een periodieke vervaldatum van 5 jaar. Na deze periode moeten milieuverklaringen en basisprofielen aangepast worden. Dat kan ook tussentijds, bijvoorbeeld na veranderingen in het productieproces die van invloed zijn op de milieuprestatie. Data-eigenaren kunnen door het aanleveren van een nieuw sjabloon hun data laten wijzigen.

Wat is een achtergrondproces?

Een achtergrondproces is een proces dat van invloed is op een product van een producent of een leverancier, maar waarop de producent of leverancier geen directe invloed heeft en dat elders in de keten plaatsvindt; bijvoorbeeld productie van elektriciteit of een grondstof.