Normativiteit PCR-en in het NMD-stelsel

Hoe beïnvloeden nieuwe c-PCR-en de data in de NMD?
Lees in dit artikel wat de normativiteit van PCR-en betekent voor bestaande en nieuwe milieudata.

 

dinsdag 8 april 2025

Stichting NMD beheert een lijst met normatieve ‘(complementary) Product Category Rules’, ofwel c-PCR-en. Een PCR beschrijft aanvullende eisen ten opzichte van de EN 15804, die gevolgd moeten worden bij het opstellen van een LCA voor een specifieke productgroep.

In de markt bestaat onduidelijkheid over hoe de normativiteit van PCR-en binnen het NMD-stelsel precies moet worden geïnterpreteerd, en wat dit betekent voor de data in de NMD. In dit artikel wordt toegelicht hoe de inwerkingtreding van een nieuwe PCR invloed heeft op de data in de NMD.

Hieronder geeft tabel 1 dit schematisch weer. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen data die al in de NMD staat wanneer de PCR normatief wordt en data die wordt aangeleverd nadat een PCR normatief is geworden. Qua type LCA-studies onderscheidt de tabel milieuverklaringen, waarin modules A-D zijn meegenomen, en halffabricaten met modules A1-A3.

  Type LCA Conform PCR Toestaan

Data in NMD vóór inwerkingtreding PCR

Milieuverklaring Ja Ja
Halffabricaat Ja Ja
Milieuverklaring Nee Ja*
Halffabricaat Nee Ja*
Data aangeboden aan NMD na inwerkingtreding PCR Milieuverklaring Ja Ja
Halffabricaat Ja Ja
Milieuverklaring Nee Nee**
Halffabricaat Nee Ja***
  • * data in de NMD is 5 jaar geldig
  • ** milieuverklaringen kunnen 'niet conform PCR' worden opgesteld voor aanbestedingen, maar niet in de NMD opgenomen.
  • *** onder voorwaarde dat 'niet-conform PCR - voor aanbestedingen' in titel wordt opgenomen, én er ook een versie 'conform PCR' wordt opgenomen in de database.

Omdat data in de NMD een geldigheidsduur van vijf jaar heeft, heeft de inwerkingtreding van een PCR geen invloed op data die al in de NMD is opgenomen. Deze data blijft dus toegestaan. Een mogelijke uitzondering hierop is wanneer marktpartijen met data in de NMD gezamenlijk besluiten hun data te verwijderen en opnieuw in te dienen conform de nieuwe PCR.

Voor het toetreden van data tot de NMD geldt dat het gebruik van normatieve PCR-en altijd is toegestaan. Het is echter niet toegestaan om een milieuverklaring (modules A-D) aan de NMD toe te voegen waarin een normatieve PCR niet is meegenomen. De erkend LCA-toetser dient hierop te controleren.

Binnen aanbestedingen, waarin PCR-en soms nog niet zijn aangewezen, blijft het mogelijk om een LCA ‘niet-conform PCR’ in te dienen. Deze kan echter niet worden toegevoegd aan de NMD.

Voor halffabricaten staat Stichting NMD toetreding tot de basisprocessen onder twee voorwaarden toe. Ten eerste moet in de titel worden opgenomen: ‘niet-conform PCR - voor aanbestedingen’, zodat duidelijk is dat deze processen niet kunnen worden gebruikt in een LCA-studie voor een milieuverklaring binnen de NMD. Deze basisprocessen mogen uitsluitend worden gebruikt in LCA-studies voor aanbestedingen waarin nog geen PCR is aangewezen.

Ten tweede moet er in de processendatabase ook een alternatief basisproces beschikbaar zijn waarin de betreffende PCR wél is meegenomen. Op die manier blijft het gebruik van de PCR altijd mogelijk en wordt dit actief gestimuleerd.

Aandachtspunt

Bij het toetsers van een milieuverklaring waarvoor een PCR van toepassing is verklaard, is het voor erkend LCA-toeters een aandachtspunt om goed na te gaan of er geen NMD-basisprocessen gebruikt zijn die ‘niet-conform PCR’ zijn opgesteld. Dit is bij deze basisprocessen aangegeven in de titel.

Lees alles over Product Category Rules (PCR)

PCR-cement in betonproducten

De situatie kan voorkomen dat er bij het opstellen van een milieuverklaring geen PCR’en van toepassing zijn, maar dat er voor één van de toegepaste grondstoffen wél een normatieve PCR is. Momenteel doet deze situatie zich voor bij betonproducten, waarbij er een normatieve NL-PCR is voor het bestanddeel cement.

Als er voor een productgroep geen normatieve PCR is, kunnen geldige halffabricaten voor het gebruik hierin niet worden uitgesloten. In het geval van beton betekent dit dat er milieuverklaringen voor beton kunnen worden opgesteld waarin achtergronddata voor cement gebruikt wordt die nog niet conform PCR-cement is opgesteld. Echter, kan de achtergronddata voor cement ook wél conform PCR-cement zijn opgesteld. Om vergelijkbaarheid van data te borgen is het cruciaal om duidelijkheid te hebben over de toepassing van PCR’en. Daarom stelt st. NMD de volgende eis: Zolang er geen NL-PCR-beton is dient er als volgt in de titel te worden opgenomen of het toegepaste cement wel of niet conform NL-PCR-cement is opgesteld:

  • [conform PCR-cement] of
  • [niet-conform PCR-cement]

In de algemene zin worden hiermee de regels als volgt:

  Halffabricaat conform PCR Toestaan
Milieuverklaring in NMD vóór
inwerkingtreding PCR halffabricaat
Ja n.v.t.
Nee Ja
Milieuverklaring aangeboden aan NMD
na inwerkingtreding PCR halffabricaat
Ja Ja*
Nee Ja**
  • * In titel opnemen: [conform PCR-X]
  • ** In titel opnemen: [niet-conform PCR-X]

De NMD stuurt in een dergelijke situatie op de ontwikkeling van een PCR voor de bovenliggende productgroep. In het voorbeeld van beton is er een PCR-beton in ontwikkeling waarin het gebruik van de PCR-cement verplicht wordt gesteld. Na inwerkingtreding van deze PCR-beton is er eenduidigheid over de toepassing van de PCR-cement in het betonproduct.