De circulaire façadetegels van Pretty Plastic geven kleur aan de bouw

In de NMD zijn ook recycleproducten te vinden. Een ervan is de façadetegel van Pretty Plastic.

Bron: No.Ma architecten, foto: Stijn Knapen
donderdag 6 juli 2023

Pretty Plastic maakt tegels van 100% gerecycled PVC. Ze worden gebruikt voor de bekleding van gevel en dak. De tegels worden uitsluitend gemaakt van PVC-materialen die vrijkomen bij verbouwingen en sloop. Het gaat om oude raamkozijnen, dakgoten, rioleringsbuizen en waterleidingen. Algemeen directeur Hajo Reiders geeft een toelichting op de NMD-milieuverklaring van Pretty Plastic.

Hoe is het idee ontstaan om dit product te maken?

“Het bedrijf is opgericht door architect Peter van Assche en de vormgevers Reinder Bakker en Hester van Dijk. Toen ze een zeecontainer vol met huishoudelijk plastic tegenkwamen, werden ze geïnspireerd om van afgedankt materiaal iets waardevols te maken. In 2017 ontwierpen zij voor de Dutch Design Week een in het oog springend paviljoen. Het bouwwerk was gemaakt met geleende houtskeletbouwcomponenten en had een kleurrijke façade van gerecycled plastic. Het circulaire ontwerp leverde zoveel positieve reacties op dat zij het idee in een businessplan hebben uitgewerkt. Na deze opstartfase hebben zij mij gevraagd om het bedrijf in operationele en commerciële zin verder te ontwikkelen. In 2020 is het bedrijf officieel gestart. Inmiddels mogen we het bedrijf bestempelen als een scale-up en hebben we in 6 verschillende landen 28 projecten gerealiseerd.” 

Hoe worden de tegels gemaakt?

“Het PVC dat uit de bouw vrijkomt, gaat in de shredder. Volgens gaat dit zogenaamde PVC-regrind in een matrijs van een spuitgietmachine. Tijdens dit proces voegen we een biodegradable kleurstof toe, om verschillende kleuren en tinten te kunnen produceren. In de aanloopperiode voor 2020 hebben we de tijd genomen om het product zorgvuldig te ontwikkelen. Achteraf gezien was dat niet onbelangrijk. De eerste producten werden gemaakt van PE- en PPE-plastics. Het bleek dat qua brandveiligheid de PE- en PPE-plastics niet goed scoorden in de beoogde toepassingen. Daarom maken we onze producten nu van PVC. Daarin zijn al brandvertragers opgenomen. Gecertificeerd onderzoek heeft vastgesteld dat de tegels van gerecycled PVC voldoen aan brandklasse B en dus geschikt zijn om als façadetegel te gebruiken.”

Hoe worden ze gebruikt?

“Op dit moment bieden we twee soorten façadetegels aan. De eerste tegel hebben we ‘First One’ genoemd en de tweede tegel heeft de naam ‘Second High’ gekregen. De First One doet aan een daklei denken. De First One heeft een ruitvorm en wordt met een kleine overlap aangebracht. De vierkante Second High tegels sluiten op elkaar aan en hebben in het midden een klein reliëf. Deze zijn ontwikkeld voor de hoogbouw en hebben een ander bevestigingssysteem. De tegels zijn beiden remontabel. De First One wordt met schroeven bevestigd. De Second High wordt ingeklikt en is derhalve ook te gebruiken voor modulair en steigerloos bouwen.”
 

Welke tegel is in de NMD opgenomen?

“De First One is nu in de NMD opgenomen. Met de opname in de NMD van de tweede tegel zijn we nog bezig. Wil je een product in de markt neerzetten dat is het noodzakelijk dat het product in de NMD is te vinden en dat je een EPD kan laten zien. Opdrachtgevers en ontwerpers vragen erom. Tegenwoordig hoort het erbij, zoals je ook certificaten op het gebied van brandveiligheid moet kunnen laten zien. Niettemin wil ik wel een kritisch noot plaatsen. De Second High verschilt qua grondstoffen en qua productieproces niet van de First One. Ze hebben dezelfde milieukwaliteit. Toch moeten wij de procedure weer opnieuw starten en dezelfde gegevens weer opnieuw aanleveren. Het gaat alleen maar om een andere vorm en een andere bevestigingsmethode van het product. Voor een scale-up is dat een kostbare aangelegenheid.”

Wat is nu het grote milieuvoordeel van deze tegels?

“Het is niet alleen dat je voorkomt dat PVC als afval wordt gestort of de verbrandingsoven ingaat, maar dat je er ook nog iets moois van maakt. Als bedrijf hebben we de missie om een design-product te maken van een zeer milieu-onvriendelijk materiaal. Bovendien heeft het een lange levensduur, het kan wel honderd jaar mee en het shredderproces kan tot wel acht keer worden herhaald.”

Hoe verder?

“We zijn nog in ontwikkeling met een derde type tegel. Deze wordt ontwikkeld met oog op prefabricage en de sociale woningbouw. De sociale woningbouw kan enige variatie in het façade design zeker wel gebruiken. Wij kunnen de tegels in diverse kleuren en reliëfs aanleveren. Dat maakt het mogelijk om tegen een lage prijs de gevels van de sociale woningbouw te verfraaien. Met een grote woningbouwer zijn we in gesprek om deze tegel in het prefabricageproces van de woningen op te nemen.”

Meer informatie over Pretty Plastic

Meer informatie over de vergoedingsregeling Witte Vlekken