Energiehotel met een milieuprestatie lager dan 0,5

Langs de A12 bij Ede bouwt de Noordereng Groep het “EnergieHotel”. Zoals de naam al suggereert wekt het hotel zijn eigen energie op. De energie wordt voor een belangrijk deel geleverd door zonnepanelen die aan de gevels zijn bevestigd. Dit betekent niet dat het hotel een statisch blauw gevelbeeld krijgt. De E-windows (zonnepanelen in de geveldelen) kunnen door de hotelgasten worden geopend en gesloten. Als de kamer leeg is, worden de E-windows gesloten. Zo ontstaat er voortdurend een wisselend gevelbeeld.

Afbeelding: DP6 architectuurstudio

 

Maar dat is niet het enige wat het hotel bijzonder maakt. De Noordereng Groep ontwikkelt projecten met een eigen visie. Duurzaam, energieneutraal, circulair en stikstofarm zijn de kernwoorden van deze visie. Vanuit die uitgangspunten heeft de Noordereng Groep samen met HEKO Spanten uit Ede een eigen modulaire bouwsystematiek ontwikkeld onder de naam HoutKern®. Het EnergieHotel wordt voor het grootste deel opgebouwd uit houten modules volgens de HoutKern®-systematiek. De stabiliteitskern bestaat uit een stalen frame, waarin geprefabriceerde houten modules worden geplaatst. De combinatie van houten modules in een staalskelet maakt het mogelijk tot wel 80 meter hoogte te bouwen. Het Energiehotel bereikt met 15 verdiepingen een hoogte van 52 meter.

Gerben Kuipers is de bevlogen projectontwikkelaar van het Energiehotel. “We moeten veel meer bouwen in hout. Met hout kunnen we de CO2-problematiek aanzienlijk verminderen. Het draagt bij aan een goede MPG-score, het is herbruikbaar, het is aanpasbaar, je kan het prefabriceren, je kan het gemakkelijk naar de bouwplaats transporteren, je kan het uitstekend op de bouwplaats monteren en later ook weer demonteren.”

De eerste in een stalen frame opgehangen houten modules van het circulaire Energiehotel in Ede zijn gereed. De volledig uit CLT samengestelde houten units staan in de werkplaats van Heko Spanten in Ede en dragen de naam HoutKern® Module. De draagconstructie van de modules bestaat uit een houten vloer en plafond en dragende gelamineerde houten kolommen. Doordat de CLT-wanden niet dragend zijn kunnen de modules ruimtelijk gekoppeld worden zodat eenvoudig grotere ruimtes kunnen worden gerealiseerd. De komende tijd worden met deze twee modules diverse testen uitgevoerd.

Foto: Michel Kievits

 

“Het concept levert een echte bijdrage aan de circulaire economie en aan de verduurzaming van onze gebouwvoorraad. Naast de CO2-doelstelling wil ik dat het Energiehotel een excellente milieuprestatie behaald. Van meet af aan was het doel om een gebouw met een lage milieubelasting te maken. De MPG-berekening die we maken om mee te doen aan de MIA-regeling staat nu op 0,49. De optimalisatie naar een nog lagere score is nog in ontwikkeling. We zijn voortdurend op zoek naar de beste maatregel vanuit het oogpunt van duurzaamheid en bouwkwaliteit. Vergeet daarbij niet het onderhoud te betrekken. Zo heb ik geleerd om ook de schoonmakers te vragen wat de beste vloerbedekking is. In ieder geval gaan we ons best om de score onder de 0,5 te houden.  We gaan zorgvuldig bewaken dat die score daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Ik accepteer bijvoorbeeld niet dat een aannemer met een alternatief voor onze houten latten komt aanzetten, omdat dit goedkoper is of makkelijker is uit het oogpunt van onderhoud. Vergeet ook niet dat het bouwproces, met demontage op de bouwplaats van bouwproducten die een lichte bouwmassa hebben, een veel lagere uitstoot van stikstof oplevert dan bij de traditionele bouwmethoden.”

De voormalig bioscoopexploitant en ontwikkelaar van de Cinemec van Ede en van Leidsche Rijn in Utrecht, kijkt al verder dan het Energiehotel. “Het concept biedt vele toepassingsmogelijkheden, van hotel tot woningbouw. Omdat het licht van gewicht is kunnen we bestaande gebouwen duurzaam optoppen. En omdat de modules in een stalen frame hangen, kunnen we aardbeving bestendig bouwen. Het is een echt product voor de circulaire toekomst en daarom willen we de HoutKern® Module inbrengen als bouwproduct in de Nationale Milieudatabase."

“Ook financieel is het product interessant. Wij maken gebruik van de MIA-regeling. Maar buiten dat hoeft circulair bouwen niet duurder te zijn dan traditioneel bouwen. Modulair bouwen kan een kostenbesparing opleveren van 20% per vierkante meter ten opzichte van de traditionele bouwmethoden en een versnelling van 50% van het bouwproces. Dat is berekend door McKinsey. Mijn begroting en mijn planning bevestigen het McKinsey-rapport. De aanvraag van de omgevingsvergunning is ingediend. Als die de vergunning afkomt, gaan we direct aan de slag. Het ligt in de planning om volgend jaar al klaar te zijn. Dat is veel sneller dan bij de traditionele methoden. Daardoor kunnen we eerder aan de exploitatie beginnen.

Start project 2018
Adres Laan der Verenigde Naties, Ede
Oppervlakte 8.319 m²
Opdrachtgever Noordereng Groep, Bennekom
Architect DP6 architectuurstudio, Delft
Adviseurs ABT, Delft-Velp; DGMR, Den Haag; DWA, Gouda;
De Groene Jongens, Utrecht; Hupperts Architectural Engineering, Breda
Uitvoering Dura Vermeer, Hengelo; HEKO, Ede; Ferross, Oss

 

Milieudatabase.nl wil graag projecten met een lage MPG laten zien. Laat het ons weten als u aan een project werkt of heeft gewerkt met een MPG van 0,5 of lager. U kunt u project aanmelden via mailadres communicatie@milieudatabase.nl

Milieudatabase.nl wil graag projecten met een lage MPG laten zien. Laat het ons weten als u aan een project werkt of heeft gewerkt met een MPG van 0,5 of lager.

U kunt uw project aanmelden via mailadres communicatie@milieudatabase.nl

Inschrijven Nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang 10  keer per jaar onze nieuwsbrief!

Aanmelden