Uitgelicht, categorie-1 milieuverklaring – Isovlas

Om de ontwikkeling van categorie 1 milieuverklaring in de Nationale Milieudatabase te stimuleren, belichten we elke maand een product in deze categorie.  Deze keer bekijken we Isovlas isolatiemateriaal. 

Vlasisolatie is een biobased product dat duurzaam wordt geteeld en aan de principes van cradle-to-cradle voldoet. Isovlas wordt gemaakt van de korte vezels van de stengels van de vlas plant. Bij de teelt zijn nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig. Het isolatiemateriaal wordt gemaakt van een restproduct van de linnenindustrie. Isovlas wordt toegepast in gevel, vloer en dak, zowel bij nieuwbouw, renovatie als na-isolatie. Met een levensduur van minimaal 75 jaar is het een product dat hergebruikt kan worden.

Leverancier: Isovlas
Productonderdelen: Isovlas PL Bouwisolatie
Functionele eenheid (FE): per vierkante meter
Levensduur: 75 jaar
MKI per FE: € 0.1357
Schaalbaar: ja

Vijf vragen aan Rogier van Mensvoort, mede-oprichter en directeur van Isovlas

Hoe verloopt het productieproces van Isovlas? Waar wordt het geproduceerd?

“Vlas wordt geteeld op de kleigronden langs de kust van Zeeland tot en met Noord-Frankrijk. Het vlas wordt niet geteeld om isolatiemateriaal van te maken. De linnenindustrie is de belangrijkste afnemer van de vlasteelt. Van geteeld vlas worden textielproducten als kleding, gordijnen en tafellakens gemaakt. Tijdens het spinnen van garen vallen vezels af die te kort zijn om opnieuw in het productieproces in te voeren. Dit afval, de korte vezels, gebruiken wij om isolatiemateriaal van te maken. Het is dus een reststroom van de linnenindustrie. Vervolgens impregneren wij de vezels om het product brandwerend, schimmelwerend en ongedierte-werend te maken. Daarna wordt er een bindmiddel toegevoegd en persen we de vezels met luchtdruk tot een pakket van waaruit we isolatieplaten snijden. Dit productieproces vraagt niet veel energie. Bij elkaar is het te kwalificeren als een biobased product dat vervaardigd wordt in een zeer energiezuinig proces.”

Wat kenmerkt Isovlas in vergelijking met andere isolatiematerialen?

“Qua thermische isolatie kan je Isovlas goed vergelijken met minerale wol of isolatieschuim. Qua geluidsisolatie behaalt Isovlas een iets hogere prestatie. De vlasvezel is veerkrachtig en kan daarom goed omgaan met geluidstrillingen. Het grote verschil ten opzichte van traditionele isolatiematerialen is dat Isovlas een vochtregulerende werking heeft. Het kan vocht opnemen en loslaten. In een gangbare constructie is het daardoor niet nodig om de Isovlas-plaat van een dampremmende folie te voorzien. Dat levert een belangrijk voordeel op. Het bespaart niet alleen op folie, maar het voorkomt ook het ontstaan van kostbare bouwfouten door het verkeerd aanbrengen van de dampremming.
Isovlas heeft ook een hoge warmteaccumulatie waarde, dus in de zomer blijft het binnenshuis langer koel.”

Is Isovlas goed recyclebaar?

“Wij richten ons niet op het recyclen van de Isovlas-plaat, maar op hergebruik. Het is een natuurproduct met een zelfherstellende vezel. Als de plaat op de juiste manier is verwerkt en het gedurende de gehele levensfase van het bouwwerk onder normale condities erin heeft gezeten, blijft de kwaliteit behouden. Wij durven tweeduizend jaar garantie te geven. De mummies in Egypte vormen het bewijs. Die liggen al drieduizend jaar in linnen doeken. Veel mensen hebben het idee dat biobased materiaal snel wegrot. Maar dat geldt niet voor Isovlas. Qua degradatie is Isovlas vergelijkbaar met hout. Er bestaan ook eeuwenoude gebouwen en constructies van hout. Bij de sloop van een gebouw kan de Isovlas-plaat eruit worden gehaald en vervolgens ergens anders worden hergebruikt.”

Wat was de aanleiding of de reden om uw product in de NMD op te laten nemen als categorie-1 milieuverklaring?

“Wij zijn ons bedrijf gestart met een hoog ‘groen gehalte’. We willen graag dat de bouw groener wordt. De reden om Isovlas in de NMD op te laten nemen is dat we merken dat er steeds meer op MKI en MPG wordt gestuurd. Deels komt dat door de regelgeving, maar je ziet ook dat de aannemerij aan het veranderen is. Steeds meer aannemers zijn bewust met duurzaam bouwen bezig. Met de categorie-1 verklaringen in de NMD kunnen we nu aantonen hoe laag de milieu-impact van onze producten is.”

Zijn er nog plannen om de milieubelasting van het product (verder) te verlagen? Zo ja, met betrekking tot welke milieueffecten?

“Zowel de milieu-impact als de technische prestaties hebben onze aandacht. Dat zijn zaken die een duidelijke samenhang hebben. Isovlas voldoet qua brandveiligheid aan euroklasse C. Dat is voldoende om een gebouw met vier bouwlagen te isoleren, maar als het gebouw hoger is dan moet je euroklasse B toepassen. We willen graag dat Isovlas ook in hogere gebouwen kan worden toegepast. Op zich is dat niet zo moeilijk te realiseren, maar dat heeft effect op de MKI-waarde. We willen de hogere brandklasse bereiken zonder de milieu-impact te verslechteren. Dat is een uitdaging waaraan we werken.”

Meer informatie over Isovlas