Wouter Mensink werkte jarenlang als werktuigbouwkundige in de papierindustrie. Zijn focus verschoof daar door de jaren heen steeds meer naar het vinden van de beste bestemming voor reststromen. Een van die bestemmingen bleek het toepassen van papierreststromen als isolatiemateriaal in de bouw. Hij besloot het idee zelf te gaan uitwerken en toen hij dat aan zijn roeimaat Jan Tabak vertelde, richtten ze er samen een bedrijf voor op. Nu beschikken ze over een gepatenteerde technologie om van afkeurrollen kartonpapier, isolatiemateriaal te maken met een zeer lage MKI. Een interview over ondernemen, gewoon gaan proberen en de wil om het goede te doen.

We spreken elkaar voor dit interview online, maar Wouter en Jan zitten wel samen achter de computer bij hun productielocatie in Brummen. Hier vertellen ze over hoe hun bedrijf CircuSol Insulation twee jaar geleden ontstond, nadat Wouter eigenlijk al tien jaar met het idee rondliep om isolatiemateriaal te maken van afkeurrollen uit het productieproces van karton.

Veel ongebruikt restmateriaal

Wouter: “Er is een enorme stroom van afkeurproducten in de papierindustrie. Bij de overgang van het ene type papier naar het andere type bijvoorbeeld, zijn er altijd wel rollen die niet voldoen aan de specificaties. Die restrollen of reststromen gaan soms weer het proces in of worden verkocht. Als vulmateriaal voor dozen bijvoorbeeld.”

“De efficiëntie in de papierindustrie is heel hoog, maar omdat de volumes dat ook zijn en de vereisten voor hergebruik vaak best streng zijn, is er altijd een percentage reststromen dat ‘overblijft’. En zelfs als dat percentage maar 1% is van het totaal is, is dat door de grote volumes heel interessant.”

CircuSol: “Reststroom voor de een is grondstof voor de ander.”

CircuSol productieproces

Biobased isolatiemateriaal

Wouter dacht dat er meer moest kunnen met deze reststromen. Zijn zoektocht bracht hem bij het idee om isolatiemateriaal te maken van de reststromen van karton. Onderzoek hiernaar toonde aan dat dit zeker moest kunnen, maar zijn idee vond geen luisterend oor in de papierindustrie. “Zij wilden bij hun core business blijven.” Wouter kon het niet loslaten en vertelde aan iedereen die het wilde horen over zijn idee. Zo ook aan Jan Tabak.

Kansen verder onderzoeken

Jan: “Ik was net verhuisd naar Deventer en bij een roeiclub gegaan om nieuwe mensen te leren kennen. Ik kwam op het bankje in die roeiboot naast Wouter te zitten en hij blééf maar over die grote stroom kartonpapier praten. Toen we samen op een dag in de auto op weg waren naar een wedstrijd, kwam het gesprek op hoe we elkaar zakelijk eigenlijk perfect konden aanvullen.”

“Wouter is een echte techneut, ik werkte toen al jarenlang bij een groot zuivelbedrijf in de marketing en sales. Het ketendenken ken ik, het vermarkten van producten is mijn specialiteit en de duurzaamheid en ketengedachte van Wouter zijn idee sprak mij enorm aan. Die dag, daar in de auto, schudden we elkaar de hand en besloten we samen de kansen voor dit product te onderzoeken.”

Groeiend aanbod, groeiende vraag

Die kansen bleken groot. Jan: “Isoleren met cellulose bestaat natuurlijk al lang, maar daar worden vooral oude kranten en tijdschriften voor gebruikt. Die stroom restmaterialen neemt snel af - bijna gehalveerd ten opzichte van 30 jaar geleden - omdat steeds meer mensen hun kranten en tijdschriften online lezen. De stroom restmaterialen bij karton daarentegen is groot (51,1 MiO ton) en is een groeimarkt (47% groter ten opzichte van 30 jaar geleden). We laten steeds meer spullen thuisbezorgen en die komen vaak in dozen. Daarnaast zijn de kartonpapierfabrieken goed verspreid over Europa en zijn het er erg veel. Deze grondstof is dus overal aanwezig.”

Wouter: “Daar komt bij dat in de bouw steeds meer aandacht is voor biobased bouwen. De vraag naar biobased isolatiematerialen groeit daarmee ook. We besloten de knoop door te hakken en allebei onze goedbetaalde baan op te zeggen. Dat was het begin van CircuSol Insulation.”

 

Geld en machines nodig

Wat volgde was een spannende periode: hoe ga je zo’n idee uitwerken? Wat heb je nodig om het te testen? “We kwamen in contact met Warmteplan, een bedrijf dat al 35 jaar actief in biobased isolatie. Zij zijn vooral specialist in het toepassen van de materialen. Het inblazen van houtvezel en cellulose, welke folies je waar moet gebruiken, Lambda-waarden, stabiliteit, de bouwfysische aspecten. We hadden een klik en zij beschikten over een productielijn waar ze niks mee deden. We zijn een lange-termijn-samenwerking aangegaan waarin we elkaar aanvullen en versterken.”

Wat ook enorm hielp was een subsidie uit het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken. “We moesten daarvoor een goed onderbouwd circulair businessplan aanleveren. Nou, dat hadden we. We ontvingen het maximale subsidiebedrag.”

Testen, testen en: slagen

Zo beschikten Wouter en Jan over een productielocatie en de financiële slagkracht om het product daadwerkelijk te gaan maken. “We komen beide uit multinationals. Daardoor kenden we allebei het Stage Gate ontwikkelproces: als het niet goed genoeg is, moet je niet eindeloos doorgaan. Ook afkappen en stoppen moet kunnen. Zo zijn we dus ook die periode van testen en proberen ingegaan.”

Het product én de productie goed en stabiel krijgen, dat was natuurlijk het doel. En dat lukte. “We beschikken nu over een gepatenteerde technologie waarmee we met een zeer lage dichtheid dezelfde stabiliteit en isolatiewaarde halen als andere isolatiematerialen. Cellulose bijvoorbeeld, heeft een dichtheid van 55 kg/m3. Ons product een dichtheid van 38 kg/m3. En doordat de vezels van onze kartonwol bijzonder goed in elkaar haken, blijft het heel stevig en stabiel in de constructie.”

CircuFloc kartonwol maakt gebruik van een zeer homogene grondstof in combinatie met een constante invoer met hoge en stabiele snelheid, legt Jan uit. Wouter: “Dat zorgt voor een gelijke vezellengteverdeling in het eindproduct en maakt het product heel stabiel.”

Enthousiaste reacties

De eerste reacties uit de markt zijn positief, vertellen Wouter en Jan. “Ons product is biobased en vrij van schadelijke bindmiddelen. Het is volledig circulair én vormvrij, waardoor het toepasbaar is in vrijwel iedere binnenruimte. Het heeft brandklasse E en is daarmee een natuurlijk isolatiemateriaal met een goede brandbestendigheid.”

Er is ook nog wel werk aan de winkel: “De bouw in Nederland is erg gewend aan het werken met isolatiematten. In andere landen is het inblazen van isolatiemateriaal al veel bekender. Inblazen is veel sneller (zo’n 3 tot 5 keer sneller), zorgt voor 100% naadloze vulling en kent geen snijafval. Het is een hele fijne manier van isoleren bij zowel nieuwbouw als renovatie.”

CircuSol: Wouter Mensink

MKI van €0,02

Wat CircuSol Insulation nu enorm helpt bij het bekender maken van hun biobased isolatiemateriaal is dat de MKI ook bevestigt hoe milieuvriendelijk het product CircuFloc kartonwol is. “Met hulp van de vergoedingsregeling Witte Vlekken van de Nationale Milieudatabase lieten we een levenscyclusanalyse uitvoeren. Met die LCA konden we CircuFloc Kartonwol met categorie-1 data laten opnemen in de NMD. De MKI bleek vervolgens nog lager dan we dachten, namelijk €0,02 bij een levensduur van 75 jaar. Hiermee is CircuFloc kartonwol het isolatie product met de allerlaagste MKI van Nederland. Dat opent deuren bij bedrijven en dat hebben we als startup nodig.”

Wouter en Jan grepen de LCA ook aan om te blijven zoeken naar verbeteringen. “We hebben een stresstest gedaan, waarbij we keken wat er gebeurt met de MKI als we in het productieproces aanpassingen doen. Kunnen we de MKI nog halveren? We zijn hier nu over in gesprek met TNO.”

1ste 100 woningen met kartonwol-isolatie

Terugkijkend zijn de ontwikkelingen snel gegaan de afgelopen twee jaar. “We hebben echt veel bereikt: een gepatenteerde technologie, een fabriek die een gecertificeerd product maakt, veel interesse uit de markt én concrete projecten; de eerste 100 woningen zijn geïsoleerd met biobased CircuFloc kartonwol-isolatie. Dat maakt trots en we kijken uit naar de tijd die komen gaat.”

Meer informatie over Circufloc kartonwol