Voorbeeldprojecten met een zeer goede milieuprestatie

7 circulaire woningen in Stroinkslanden

Sinds 2020 is de Enschedese woonwijk Stroinkslanden verrijkt met woningen met een goede milieuprestatie. De woningen staan in de wijk bekend als de 7 circulaire woningen. Die aanduiding is te danken aan de hoge mate van hergebruik van materialen afkomstig uit de woningen die voordien op deze plek stonden en door het gebruik van hout als hernieuwbaar materiaal.

Het project is ontstaan als ‘proeftuin circulair bouwen’ van Stichting Pioneering. Deze stichting wil de gebouwde omgeving van Oost-Nederland toekomstig bestendig maken door de innovatieve kracht van het bedrijfsleven, woningcorporaties, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen te bundelen. In 2017 organiseerde Stichting Pioneering een masterclass over het thema circulair bouwen. Het leidde tot een concreet bouwproject, waarin een aantal Oost-Nederlandse bedrijven aan de slag gingen om een circulair bouwconcept te ontwikkelen en hiermee praktijkervaring op te doen. Woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede bracht 7 woningen in die vernieuwd moesten worden.

 

“Een belangrijk aspect in de circulariteit van de woningen is dat we fundering en de begane-grondvloer hebben kunnen behouden”, meldt Martin Huiskes van LKSVDD architecten uit Enschede. “Ook de bergingen in de tuin zijn gebleven. Daarnaast hebben we het isolatiemateriaal van het dak gebruikt om de begane-grondvloer te isoleren. Het is natuurlijk het allermooiste als hergebruik binnen het project mogelijk is, maar we hebben ook materialen van buitenaf kunnen hergebruiken, zoals de gevelbekleding van gebruikt hout uit eigen land en de refurbished Trespa-platen.”

 Het belang van het hergebruik is terug te zien in de MPG-berekening. De fundering van een gemiddelde tussenwoning draagt algauw 6 à 7 procent bij aan de totale score van de milieuprestatie. In de 7 circulaire woningen van Stroinkslanden is de MPG-score van de fundering beperkt tot 1%. Dit is te danken aan de reductiefactor van 0,2 die bij hergebruik mag worden toegepast.

beeld: De Woonplaats
Projectkenmerken  
Projectnaam Stroinkslanden, 7 circulaire woningen
Adres Het Stroink, Enschede
Gebruiksfunctie grondgebonden woningen
Bruto vloeroppervlakte 103 m2
Gebouwlevensduur minimaal 75 jaar
Opdrachtgever Woningcorporatie De Woonplaats
Ontwerp en realisatie

Ter Steege Bouw Vastgoed, LKSVDD Architecten, Bouwonderneming Oude Wolbers, Gebr. Van der Geest,

Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis

Oplevering 2022

 

Ontwerpkenmerken

 
Fundering handhaven bestaande betonnen fundatiebalken; aangevuld met nieuwe fundatiebalken van prefab beton (cat.2).
Begane grondvloer

handhaven bestaande kwaaitaalvloer; vloer is geïsoleerd met EPS-platen, afkomstig uit het dak van de oude woningen.

Verdiepingsvloer HSB-prefab vloer, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (cat.2); geïsoleerd met gerecycled glaswol (cat.1).
Balkon balkonvloer is afgewerkt met Europees naaldhout uit duurzaam beheerde bossen (cat.3).
Dichte delen gevel geïsoleerde (cat.1) niet-dragende HSB-binnenwandelementen, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (cat.2); grotendeels afgewerkt met gebruikt Hollands hout en deels met refurbished Trespa-platen.
Open delen gevel kozijnen van Europees loofhout uit duurzaam beheerde bossen (cat.3); driedubbel isolatieglas (cat.2); buitendeuren van tropisch loofhout uit duurzaam beheerde bossen (cat.2).
Dak geïsoleerde (cat.1) HSB-platdakelementen, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (cat.2); EPS-afschotisolatie (cat.3).
Binnenwanden geïsoleerde dragende HSB binnenwandelementen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (cat.2); binnenkozijnen van staal (cat.3) en binnendeuren van hout uit duurzaam beheerde bossen (cat.3).
Installatie warmtepomp 5 kW (cat.3); radiatoren 45-55°C (cat.3); gebalanceerde ventilatie (cat.2);
Voorzieningen sanitaire voorzieningen, keukenkasten en aanrecht op basis van categorie 3; in de uitvoeringsfase zijn de sanitaire voorzieningen deels tweedehands aangeschaft en is een circulaire keuken uit het assortiment van Bribus geplaatst. 

 

MKI en MPG-score 7 CIRCULAIRE Woningen STROINKSLANDEN

berekend met GPR-Materiaal versie 5, productendatabase NMD, versie 3.0, productendatabase van 2 maart 2023
    MKI MPG
A Productiefase 1977 0,256
A Constructiefase 106 0,014
B Gebruiksfase 2501 0,324
C Afdankfase 70 0,009
D Buiten gebouwlevensloop -299 -0,039
   

4.355

0,564

 

“Circulair bouwen vraagt om een andere aanpak dan traditioneel bouwen”, stelt Martin Huiskes. “Het is een ander denkproces. Dan is het heel goed om met andere partijen te brainstormen over de producten, over het bouwproces en vooral ook over wat er daarna komt. Je moet nadenken over hoe de woning wordt gebruikt en hoe het makkelijkst onderhoud kan worden gepleegd. Dus je moet nu al bezig zijn met het demontabel maken van constructies en het kunnen scheiden van de materialen.”

Het demontabel maken van de woning om de woning op den duur te kunnen hernieuwen heeft ook geleid tot de toepassing van hernieuwbare materialen. Met HSB-elementen, houten balkonvloeren en houten gevelbekleding heeft het project een goede score in de Paris Proof Indicator: 161 kg CO2 eq. per m2 BVO.

 


Inmiddels zijn de woningen opgeleverd en verhuurd. De huurders zijn van mening dat ze in een nieuwe woning terecht zijn gekomen en vinden het geen probleem dat sommige deuren en waskommen van marktplaats zijn gehaald. Bij elkaar hebben de woningen een comfortabele en duurzame uitstraling. De woningen zijn goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en balansventilatie. Voor de woningcorporatie is het meer dan een proefproject circulair bouwen. Het is de bedoeling dat de bewoners ook zelf gaan meedenken in de milieukwaliteit van de woningen. De tuin is voor gezamenlijk gebruik en wordt klimaatadaptief aangelegd. Bij de aanleg van de tuin en het onderhoud van de woningen worden de bewoners ondersteund door de woningcorporatie. 

beeld: LKSVDD architecten

Milieudatabase.nl wil graag projecten met een lage MPG laten zien. Laat het ons weten als u aan een project werkt of heeft gewerkt met een MPG van 0,5 of lager.

U kunt uw project aanmelden via mailadres communicatie@milieudatabase.nl