Veelgestelde vragen over Stichting NMD
Staat uw vraag er niet bij? Stel hem via het formulier onderaan de pagina
Stichting NMD
De Nationale Milieudatabase (NMD) bevat milieudata van bouwproducten en gebouwinstallaties – opgeslagen in milieuverklaringen, die bij het berekenen van de milieuprestatie van bouwwerken in de rekeninstrumenten wordt gebruikt. De milieudata in de NMD omvat milieuprofielen: lijsten met milieueffecten uitgedrukt in verschillende milieu-impact categorieën volgens de Europese Norm (EN) 15804, zoals uitputting van grondstoffen, aardopwarmingsvermogen en aantasting van de ozonlaag. Een milieuprofiel is de uitkomst van een levenscyclusanalyse (LCA).
Stichting NMD onderhoudt en borgt de kwaliteit van een systeem met de Bepalingsmethode ‘Milieuprestatie Bouwwerken’ en een neutrale, onafhankelijke milieudatabase, waarin milieudata over bouwstoffen, bouwmaterialen en gebouwinstallaties is opgeslagen. Dit doet zij in afstemming met, en met commitment van alle belanghebbende partijen.
De Nationale Milieudatabase is in het leven geroepen om een eenduidige berekening van de milieuprestatie van bouwwerken in de Nederlandse context te kunnen maken. Deze database wordt beheerd door Stichting Nationale Milieudatabase (Stichting NMD). Deze onafhankelijke organisatie beheert en onderhoudt naast deze database ook de Bepalingsmethode.
De Bepalingsmethode milieuprestatie bouwwerken is de afgesproken methode in Nederland voor het bepalen van milieuprestaties van bouwproducten, bouwwerkinstallaties en de bijhorende MPG op bouwwerkniveau. De toepassing van de data uit de Nationale Milieudatabase wordt steeds groter en belangrijker in de bouwwereld. De data in de NMD wordt gebruikt in gevalideerde instrumenten voor de berekening van de milieuprestatie van bouwwerken die genoemd wordt in o.a. het Bouwbesluit 2012 en certificeringsregelingen voor duurzaam vastgoed als BREEAM-n en GPR en wordt gebruikt in aanbestedingen.
Ontwerpers en aannemers worden steeds meer aangestuurd om de milieuprestaties van een bouwwerk te bepalen volgens de Bepalingsmethode. Dit betekent dat zij al vanaf de ontwerpfase hun keuzes van materialen en installaties moeten maken en de relevantie van het stelsel steeds groter en belangrijker wordt. De behoefte aan specifieke merkgebonden data wordt hierdoor steeds groter. Het helpt ontwerpers en bouwers om hun ontwerpkeuzes te maken.
Bij het laten toetsen van de data door een LCA-toetser wordt mogelijk gevoelige bedrijfsinformatie opgehaald. Hier wordt heel vertrouwelijk mee omgegaan en de informatie die uiteindelijk gepubliceerd wordt in de milieuverklaringen in de NMD bevat deze gevoelige informatie niet; het geeft enkel de lijst van milieu-indicatoren weer en de MKI waarde van het product. De milieuverklaring (cat. 1 en 2) blijft eigendom van de fabrikant, leverancier of branche/groep.
U betaalt eerst kosten voor een LCA-opsteller om de data te verzamelen en de LCA uit te voeren. De bedragen hiervan liggen uiteen, afhankelijk van de complexiteit van het product. Daarnaast betaalt u een LCA-toetser om de uitkomsten te laten toetsen, deze kosten zijn ook afhankelijk van de LCA-toetser en product. Daarnaast is er een jaarlijkse bijdrage voor publicatie in de NMD. Bekijk hier de tarieven van de NMD.