Circulaire en biobased Ekowood Houses met CAT 1-data in Nationale Milieudatabase

Niet vanuit een project producten (woningen) ontwikkelen, maar vanuit het product projecten ontwikkelen. Dat is de visie van Ekowood Houses.

[fotograaf: Hans Oordt]

 

Ekowood Houses bedacht een innovatieve methode om turn-key woningen te produceren, assembleren en onderhouden. Gemaakt van biobased materialen met een hoge isolatiewaarde zijn Ekowood Houses gezonder om in te wonen, energie-efficiënter en volledig circulair. Onder andere de hellende dakelementen van Ekowood Houses zijn nu met categorie 1-data te vinden in de Nationale Milieudatabase. Een interview met directeur Martijn van Toor.

Ekowood Houses kan al langer mooie cijfers laten zien over de prestaties van de woningen. De CO2 footprint van Ekowood Houses versus traditionele bouw is zo’n 60-65% lager. Het bouwsysteem is damp-open en door de hoge isolatiewaarde (RC 7.5) is er slechts een minimale hoeveelheid installatie nodig: een boiler (warmwater), zonnepanelen (elektriciteit), infraroodpanelen (warmte) en een CO2 gestuurd ventilatiesysteem. Door de stabiele luchtvochtigheid en de geluidsisolerende eigenschappen krijgen de woningen een platina score bij Gezonde Woning Keur. En de Building Circularity Index is 65%.

Directeur Martijn van Toor

Ekowood Houses

Onafhankelijk bewijs

Toch voelde Ekowood Houses sterk de behoefte een levenscyclusanalyse te laten maken en de losse elementen die samen een Ekowood House vormen op te laten nemen in de Nationale Milieudatabase.

Martijn: “Dit is superbelangrijk voor ons om te laten zien wat we doen. Door de levenscyclusanalyses wordt nu onafhankelijk bewezen hoe ons bouwsysteem scoort ten opzichte van andere bouwsystemen. We lieten van vijf componenten van de woning een LCA maken. Met die vijf componenten pak je zo’n 80-90% van de bouwmaterialen waarmee we een woning bouwen. Daarnaast hebben we onze partners en leveranciers uitgedaagd ook aan de gang te gaan met een LCA. Een Ekowood House wordt gebouwd met onder andere Clickbrick baksteen van Wienerberger, zij hebben al een LCA voor dit product en staan met categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase. Voor bijvoorbeeld de kozijnen van Groothuis Timmerfabriek komt het er nog aan.”

fotograaf Laurens Kuipers

Circulair en biobased totaalconcept

Ekowood Houses ontstond zo’n 8 jaar geleden. De bouwmethode was er al, maar werd alleen nog kleinschalig toegepast in de villabouw. Martijn en zijn mede-eigenaren besloten het met de oprichting van Ekowood Houses grootschalig in de markt te zetten.

“We ontwikkelden een totaalconcept waarbij niet vanuit het project woningen worden ontwikkeld, maar vanuit ons woningconcept projecten worden ontwikkeld. Of het nou gaat om gestapelde bouw of grondgebonden woningen, de houtbouwmethode is altijd hetzelfde, met dezelfde type wanden en daken. Ook de manier van verwarmen is steeds identiek en anders dan standaard, namelijk met infraroodpanelen.”

Vrijwel volledig van hout gemaakt

Het ging – en gaat - hard met de groei van Ekowood Houses. “De mensen die in de woningen wonen, zijn enorm enthousiast. Ze voelen zich goed. Daardoor kunnen we aan potentiële opdrachtgevers laten zien wat het effect is van wat we maken. Zo kwam er al snel na de start van Ekowood Houses een project voor vijf woningen in Leeuwarden. En kort daarna een project voor een woontoren met 45 woningen en 24 rijwoningen in Amsterdam. Allemaal van hout, ook in de kern.”

Dat laatste voegt Martijn niet voor niets toe. “Wat je nu veel ziet bij houtbouw is dat het kalkzandsteen voor de wanden wordt weggestreept en wordt vervangen door CLT. Maar CLT isoleert slecht, dus wordt veelal glaswol toegevoegd voor de isolatie. Wij werken met houtvezelisolatieplaten. Daardoor zijn onze wanden echt helemaal van hout en is onze isolatiewaarde ook zo hoog, namelijk een RC van 7,5.”

Innovaties voerde Ekowood Houses ook nog door. “Voor de vloeren brachten we voorheen de CLT-vloer naar de bouw en stortten we er daar beton op. Nu verbinden we het hout en beton al in de fabriek. Dat we de houten betonvloer als geheel naar de bouw brengen is super innovatief.”

De Wandeling_Muiden - in verkoop - ontwikkelaar Slokker Vastgoed

CO2-belasting of subsidie?

Martijn is blij dat het nu allemaal terug te vinden is in de Nationale Milieudatabase. “Elke woning die wij bouwen heeft een CO2-neutrale footprint en voldoet nu al aan de toekomstige hoge milieu-prestatie-eisen. Daar is nu onafhankelijk bewijs voor. Als we er vragen over krijgen kan ik zeggen: kijk maar in de NMD.”

“Wat ik heel gaaf zou vinden is als aan de NMD nog wordt toegevoegd hoeveel CO2 in een product is opgeslagen en dat dit gekoppeld wordt aan een CO2-belasting of juist een korting. Onze woningen slaan door het gebruik van hout en houtvezelplaten veel CO2 op. 1 m³ hout bevat ongeveer 1 ton CO2, onttrokken uit de atmosfeer tijdens de groei van het hout. Ervan uitgaande dat zo’n 100 m³ hout wordt gebruikt voor een met hout gebouwde eengezinswoning, komt dit neer op ongeveer 100 ton CO2 dat uit de atmosfeer wordt verwijderd.”

fotograaf Hans Oordt

Bewust kiezen voor biobased

“Ik verwacht wel dat dit in de toekomst een grotere rol gaat spelen. Dat het woningcorporaties en andere ontwikkelaars voordelen oplevert als ze kiezen voor woningen met dit soort positieve eigenschappen. Of dat je als particulier korting krijg op je hypotheek als je kiest voor een woning met een goede milieuscore.”

“Hoe dan ook moeten we in de branche met z’n allen het gebruik van biobased materialen nastreven. En dan ook proven, met onafhankelijk getoetste data in de NMD.”