Biobased plaatmateriaal van ECOBoard International met CAT 1-milieuverklaring in NMD

De biobased plaatmaterialen van ECOBoard International staan met categorie 1- milieudata in de Nationale Milieudatabase.

 

De biobased plaatmaterialen van ECOBoard International staan met categorie 1- milieudata in de Nationale Milieudatabase. Het plaatmateriaal van ECOBoard is gemaakt van afvalstoffen die uit de landbouw afkomstig zijn. 100% van de plaat bestaat uit stro (tarwe) en (rest)hout (populierenhout), dat wordt gebonden met ruim 95% natuurlijke lignine, een 5% gifvrij bindmiddel zonder formaldehyde (NAF). Het plaatmateriaal is daarmee vrijwel volledig biobased en compleet circulair. We spraken met oprichter van ECOBoard International Waldo Chotkoe en zijn zakelijk partner Joost Karsten.

Waldo stuitte zo’n 15 jaar geleden in China op het plaatmateriaal dat wordt gemaakt van snel hergroeibare grondstoffen. Slim, dacht hij. “Hout is natuurlijk ook een biobased product, maar bomen groeien vrij langzaam. Als je bomen kapt om hout te maken voor de bouw, kan het tientallen jaren duren voordat zo’n bos weer in dezelfde omvang terug is en dezelfde hoeveelheid CO2 uit de lucht haalt als daarvoor. Een grondstof voor dit plaatmateriaal zoals tarwestro, slaat sneller CO2 op tijdens de groei. Het is een snelgroeiend eenjarig gewas. Heel snel hergroeibaar dus. Bovendien wordt dit product gemaakt van reststoffen. Mijn toenmalige compagnon en ik dachten: dit moeten we naar Europa halen.”

Waldo Chotkoe en Joost Karsten

ECOBoard International

Naar de Europese markt

Waldo en zijn compagnon verdiepten zich samen met Chinezen in het maakproces en de toepassingen van het materiaal naar EU-maatstaven.

“We zagen dat het in China en de EU op allerlei manieren wordt gebruikt in de interieurbouw. Als alternatief voor MDF en OSB platen bij de constructie van gebouwen, maar bijvoorbeeld ook bij het vervaardigen van meubilair. We zijn ons gaan verdiepen in het product en het gaan doorontwikkelen om het geschikt te maken voor de normen op de Europese markt.”

“In 2017 waren we zover. Vanaf dat moment beschikken onze producten over de CE markering uit Duitsland (conform CPR geharmoniseerde norm EN 15804+A2:2019). Onze ECOBoard panelen werden in 2016 als eerste biobased plaat ook door NIBE Research als beste DUBOkeuze bestempeld. Dat houdt in dat dit materiaal in Nederland als meest milieuvriendelijke keuze voor plaatmateriaal wordt bestempeld.”

Levenscyclusanalyse

Toch merkte Waldo dat de partijen die ECO-Boards toepassen, meer wilden weten over het product. Ze vroegen steeds vaker om een levenscyclusanalyse. “Vooral in Nederland was die roep om een LCA sterk. Wij komen partijen daar graag in tegemoet en hebben in 2023 die LCA laten maken. Zo’n LCA vertelt toch ook weer meer dan de certificaten die we al hadden. En met de data van de LCA/EDP op zak is de stap naar opname in de Nationale Milieudatabase met categorie 1-data natuurlijk zo gezet.”

Negatieve CO2-footprint

“Uit de levenscyclusanalyse blijkt dat ECOBoards bij lokale productie een negatieve carbon footprint hebben van -0.618 CO2-uitstoot per kilo,” vertelt Joost. “Zoals al werd verteld bestaat het plaatmateriaal van ECOBoard voor 100% uit reststromen uit de landbouw, vooral tarwestro. Snelgroeiende gewassen slaan tijdens hun groei CO2 op in de stengels, wat dus ook wordt opgeslagen in de plaat. Zo kan een ECOBoard plaat van 122cm x 244cm x 18mm de emissie van 150 kilo CO2 beperken.”

“Extra mooi is dat de reststoffen waar ECOBoards mee worden gemaakt, anders vaak verbrand worden. We gebruiken dus iets wat anders geen toepassing krijgt. Het materiaal wordt gebonden met een gifvrij bindmiddel (NAF) zonder formaldehyde, waardoor de platen einde levensduur 100% recyclebaar zijn.”

Compleet circulair

Er zijn meer producteigenschappen die voordelen opleveren, vertelt Waldo. “Onze platen zijn tot drie keer beter bestand tegen vocht dan traditioneel houten plaatmateriaal. Na een twee uur durende blootstelling aan water vertonen ECOBoards slechts 3-4% zwelling en behouden ze hun schroefsterkte en structurele integriteit. Daardoor zijn ECOBoards erg geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld keukens en andere vochtige plekken. Onze platen zijn daarnaast heel glad voor een mooie afwerking en hebben een geschatte levensduur van 75 jaar, waarna het materiaal keer op keer weer herbruikbaar is.”

Transparantie via data

Joost: “Wat we nu in Nederland zien is dat de interesse in biobased bouwmaterialen groeit. Er is echter ook nog terughoudendheid. Biobased materialen worden vaak nog niet massaal geproduceerd. Architecten en bouwers vragen zich af of deze materialen de stabiliteit en betrouwbaarheid bieden die je nodig hebt als je een huis of gebouw bouwt of renoveert.”

“Wij hopen dat de certificaten en data van onze ECOBoards die twijfel wegnemen. In China wordt jaarlijks 500.000 m3 ECOBoard geproduceerd. Het plaatmateriaal wordt daar al meer dan 15 jaar grootschalig gebruikt in de interieurbouw. Er is ontzettend veel innovatie gedaan en alle risico’s zijn weggenomen. Het is een stabiel product dat zich heeft bewezen in de praktijk.”

“We zijn ook kernpartner geworden in het internationale ALOHANA netwerk. Binnen ALOHANA wordt ECOBoard verwerkt in de maakindustrie in verschillende toepassingen voor de interieurbouw, waardoor we kant en klaar verwerkte oplossingen, zoals kozijnen, deuren en volledige interieurs kunnen aanbieden.”

Continu verder verduurzamen

Ambities heeft ECOBoard International ook nog, want het bedrijf scoort het minst goed op logistiek. Waldo: “In Nederland ligt nu veel focus op biobased bouwmaterialen die worden gemaakt van lokaal gegroeide grondstoffen. Dat begrijp ik wel, maar ik vind het ook wel een interessante discussie in hoeverre dat realistisch is. Hebben we daar op termijn genoeg ruimte voor, als het aandeel biobased bouwmaterialen groeit? Bovendien is het er nu nog niet op grote schaal, terwijl we in Nederland wél die stap naar biobased willen en moeten maken. Kun je dan niet beter alvast kiezen voor wat er al is?”

Joost: “Nu komen onze materialen nog van ver, maar we hebben plannen om het hele proces meer regionaal te maken. Ook op andere manieren maken we de logistieke keten duurzamer. Zo maken we in Portugal al totaalconcepten van ons plaatmateriaal in combinatie met andere duurzame merken. We verkopen dan dus geen losse platen, maar complete producten. Die fabriek in Portugal draait op waterkracht en de logistiek zo veel mogelijk op biogas (LNG) uit ons eigen productieproces. We zijn daar heel bewust mee bezig.”

Bouwen volgens de normen van 2050

Waldo: “De score die we nu halen is nog niet helemaal representatief voor alle ontwikkelingen die gaande zijn. Wie weet wat er op dat vlak nog komt. Maar we maken bouwen volgens de normen van 2050 wel nu al mogelijk en hopen dat de opname van onze producten in de Nationale Milieudatabase dat voor iedereen in de branche inzichtelijk maakt.”