100% natuurlijke schelpenisolatie van Isoschelp met CAT 1-data in de NMD

Heleen Dingemanse werd in 2009 samen met haar man eigenaar van het bedrijf Isoschelp. Sinds 2002 deden zij al het vervoer van de schelpenisolatie en toen de toenmalige eigenaar van Isoschelp met pensioen ging, besloten Heleen en haar man het bedrijf voort te zetten.

Het isoleren van woningen met schelpen is zo oud als de weg naar Rome. Maar echt. Onder de marmeren trappen van Romeinse gebouwen is schelpenisolatie gevonden. In Nederland ligt onder Zaanse huisjes al meer dan 400 jaar schelp. Door hun vorm zorgen schelpen voor een dikke isolatielaag op de bodem van de kruipruimte van woningen. Ook staan schelpen bekend om hun vochtwerende eigenschappen. Isoschelp liet een LCA maken van schelpenisolatie. Het product staat sinds 2023 met categorie 1-data in de Nationale Milieudatabase.

Heleen Dingemanse werd in 2009 samen met haar man eigenaar van het bedrijf Isoschelp. Sinds 2002 deden zij al het vervoer van de schelpenisolatie en toen de toenmalige eigenaar van Isoschelp met pensioen ging, besloten Heleen en haar man het bedrijf voort te zetten.

“Schelpenisolatie is zó’n mooi product, wij wilden daar graag mee verder. Schelpen hebben van nature een isolerende en vochtwerende werking en ze worden op een verantwoorde manier gewonnen uit de natuur. Dat maakt schelpen een 100% natuurlijk isolatiemateriaal zonder enige vorm van chemische processen.”

Medewerkers team

Isoschelp

Biobased isolatiemateriaal

Alhoewel schelpenisolatie een van de oudste vormen van isolatie is, is het lang niet bij iedereen bekend. Heleen ziet daar de laatste tijd wel verandering in komen. “Er is steeds meer aandacht voor biobased bouwen. Mensen zoeken vaker bewust naar duurzame oplossingen. Denken meer na over wat ze in en onder hun woning stoppen. Daardoor zien we de interesse groeien.”

“En de ervaringen zijn zo goed, dat de bekendheid vooral via-via groeit. Mensen vertellen aan elkaar wat de schelpenisolatie met hun binnenklimaat doet. We hadden een particuliere klant uit Wageningen die in zijn huis naar grote tevredenheid schelpenisolatie in de kruipruimte had. Toen hij verhuisde had hij in zijn nieuwe huis last van optrekkend vocht. Hij belde, we brachten er schelpenisolatie aan, hij heeft nooit meer last van vocht en het binnenklimaat in zijn huis is sterk verbeterd. Het is gewoon een magnifiek product.”

Van nature een hoog kalkgehalte

Bij schelpenisolatie wordt in kruipruimte een dikke laag schelpen gestort van 25 centimeter of meer. Daarvoor worden vooral kokkels gebruikt. “De kokkelschelpen worden opgevist uit de Noordzee en Oosterschelde Het zijn dode materialen die zich in de zee, afhankelijk van de stroming, verzamelen op schelpenbanken. Ze worden daarna gewassen en op maat gesorteerd. Kokkelschelpen zijn heel sterk en hebben een hoog kalkgehalte. Ze bestaan voor meer dan 95% uit kalk. Dat zorgt voor een erg droge lucht. Ook als er water in de kruipruimte staat is de lucht droog.”

Isoschelp
Isolatie schelpen van Isoschelp

Oneindige werking

Heleen vertelt dat bij schelpenisolatie het ventileren van de kruipruimte niet nodig is. “Dat komt door dat hoge kalkgehalte. Daardoor krijg je zo’n droge lucht, dat de buitenlucht vochtiger is dan in de kruipruimte. Door hun vorm zorgen schelpen voor een dikke isolatielaag die optrekkend vocht, schimmelvorming en kou in de kruipruimte voorkomt.”

“Ook uniek is dat schelpen een oneindige werking hebben. Ze blijven het altijd doen. Ze kunnen niet rotten en schimmelen en niet in de brand gaan, want ze vallen uiteen bij extreme verhitting. Het is van nature een product met prachtige eigenschappen.”

Erkenning

Heleen is trots dat de schelpenisolatie van Isoschelp nu ook in de Nationale Milieudatabase staat. “Dat is heel belangrijk voor ons. Het is een soort erkenning voor ons product. De score is ook een bevestiging van wat we al jaren zeggen. De milieukosten bedragen € 0,75 bij een levensduur van 75 jaar.”

Voor het maken van de LCA kon Isoschelp samenwerken met de Wageningen Universiteit. “Studenten hebben hieraan meegewerkt. Zo werd dat voor ons als klein bedrijf mogelijk gemaakt.”

Vochtproblemen tegengaan

Het doel van Isoschelp is nu om schelpenisolatie alsmaar bekender te maken. “We zouden wel van de daken willen schreeuwen wat de kracht is van ons biobased isolatiemateriaal. We merken dat in België architecten al veel vaker schelpenisolatie voorschrijven dan hier in Nederland. Ze doen daar veel ecologische bouw. Ik hoop dat we zo in Nederland ook meer bekendheid krijgen.”

“Er zijn nog genoeg huizen die isolatie kunnen gebruiken en met de nattigheid in Nederland en toenemende vochtproblemen, is de kans groot dat ze steeds vaker bij ons product uitkomen.”

Meer informatie over Isoschelp

Isoschelp vloerisolatie