Fabrikanten en producenten van innovatieve producten van start-ups en mkb’ers opgelet!

U maakt kans op een vergoeding van € 2.500,- om uw producten op te laten nemen in de Nationale Milieudatabase. De lijst voor aanmeldingen is inmiddels vol, u kunt zich dus niet meer aanmelden. Heeft u de vooraanmelding gedaan en is uw milieuverklaring gepubliceerd? Vraag dan direct de vergoeding aan.

Naar het aanvraagformulier

 

Meer innovatieve producten van start-ups en mkb’ers in de milieudatabase

Bij het maken van een MPG-berekening van een bouwwerk wordt de milieudata van alle producten die in het bouwwerk gebruikt worden opgenomen. De gegevens van de producten worden beheerd, bewaard en bewaakt in de Nationale Milieudatabase (NMD).

Op dit moment zijn innovatieve producten van start-ups en mkb’ers nog niet goed vertegenwoordigd in de NMD. Omdat de MPG-eis versneld aangescherpt zal worden is het belangrijk dat uw product in de Nationale Milieudatabase opgenomen is. Op het moment dat de eis aangescherpt zal worden zullen ontwerpers steeds vaker categorie -1 en 2 data gebruiken om aan de eis te kunnen voldoen. 

Om het aantal innovatieve producten van start-ups en mkb’ers in de milieudatabase te vergroten, heeft Stichting NMD, met steun van BZK, een vergoeding in het leven geroepen. Deze vergoeding is bedoeld om u financieel te ondersteunen bij het maken van een LCA. U kunt zich niet meer aanmelden voor de vergoeding. Heeft u de vooraanmelding ingevuld en is uw milieuverklaring gepubliceerd? Vraag dan via het formulier op deze pagina de vergoeding aan.

 

Aanvraag vergoeding voor Innovatieve producten van start-ups en mkb'ers

Vul onderstaand formulier aan om de vergoeding van € 2.500,- van de vergoedingsregeling Witte Vlekken aan te vragen.
Voordat u de aanvraag indient, is het slim om de voorwaarden goed door te nemen. U vindt de voorwaarden voor dit project hier:  Voorwaarden vergoedingsregeling Witte Vlekken 2023-2024 - oktober 2023  

Download hier de minimisverklaring .

*

Lees onze voorwaarden hier.

*

Bekijk onze privacy voorwaarden hier.

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

Veelgestelde vragen

Tijdens het proces om uw bouwproducten in de Nationale Milieudatabase op te laten nemen, kan er veel op uw afkomen. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u beantwoord.

Staat uw vraag er niet tussen? Kijk dan bij onze algemene FAQ of stel uw vraag via het formulier onderaan deze pagina.
 

FAQ Witte Vlekken

Wie komen er in aanmerking voor de subsidieregeling?

De vergoeding is beschikbaar voor geselecteerde productgroepen met weinig productkaarten in de milieudatabase. Voorlopig zijn dit de productgroepen: 

  • Innovatieve producten van start-ups/starters en mkb’ers (vol)
  • Biobased bouwmaterialen
  • Bouwwerk installaties
  • Hergebruikte bouwmaterialen (vol)

Staat uw productgroep er niet tussen? Dan komt u op dit moment niet in aanmerking voor deze vergoeding. U kunt uw producten alsnog oplaten nemen in de milieudatabase. Volg hiervoor het reguliere proces. Klik hier om te lezen wat u kunt doen.

Ik heb me al aangemeld. Waar vind ik meer informatie over het proces?

Nadat u zich heeft aangemeld via bovenstaand formulier, ontvangt u een bevestigingsmail met daarin de vervolgstappen. 

Klik hier voor meer en actuele informatie over het proces.

Wat moet ik aanleveren bij mijn aanmelding?

U hoeft alleen persoonsgegevens en een korte productomschrijving in te vullen. U hoeft dus nog geen milieudata aan te leveren. Dit kan binnen een jaar na de beoordeling van de aanvraag.

Heeft u zich nog niet aangemeld voor de vergoeding? Doe dat hier.

Kunnen buitenlandse fabrikanten meedoen met de vergoedingsregeling?

Belangrijk is dat het bouwproduct voor de Nederlandse markt is bedoeld en dat de LCA volgens de Nederlandse Bepalingsmethode wordt uitgevoerd. U kunt de aanmelding doen met een KVK uit het land van de fabrikant. Graag in het Engels.


Hoewel tegenwoordig het opstellen van een LCA-rapport verloopt volgens de EN 15804:2019 kunnen er door het per land invullen van optionele aspecten binnen de EN 15804:2019 kleine inhoudelijke verschillen zijn. De LCA-deskundige is hiervan op de hoogte en neemt de voor Nederland toepasselijke opties mee. De Stichting NMD werkt momenteel aan een publicatie voor algemeen gebruik die hieraan houvast moet bieden.

Kan ik meerdere aanvragen doen?

Ja, u kunt als fabrikanten/leverancier voor maximaal 5 LCA’s vergoeding krijgen voor 5 verschillende bouwproducten. Voor samenwerkingsverbanden of brancheorganisaties is dit maximaal 10 LCA’s voor 10 verschillende bouwproducten. U dient voor elke LCA een losse aanvraag te doen via het formulier.

Hoe hoog is de vergoeding?

De vergoeding is € 2.500,- per LCA.

Hoeveel tijd heb ik voor de uitvoering van de LCA?

U heeft 12 maanden de tijden vanaf het moment van toekenning van uw vergoeding, maar uiterlijk tot 31 oktober 2024. U krijgt binnen uiterlijk 13 weken na uw aanvraag de toekenning.