Verslag webinar: Vooruitblik op 2025 - Aanscherping milieuprestatie in de bouwsector

woensdag 22 mei 2024

Op 16 april 2024 werd in het webinar van het Lente-akkoord 2.0 een vooruitblik gegeven op 2025; een cruciaal jaar voor de bouwsector. Minister De Jonge kondigde eerder aan dat er stappen worden ondernomen om de milieuprestatie-eisen voor nieuwe woningen en kantoren aan te scherpen, nieuwe eisen in te voeren voor gebouwen die momenteel niet onder een milieuprestatie-eis vallen, en de methode voor het berekenen van de milieuprestatie te wijzigen. Ook nieuwe Europese regelgeving zal van invloed zijn op de milieuprestatie van bouwwerken.

Tijdens het webinar benadrukte Jos Verlinden van het ministerie van BZK dat 2025 een versnelling betekent in de ontwikkeling van de regelgeving rond milieuprestatie, met als kern een vervroegde aanscherping van de milieuprestatie voor woningen en kantoren.

Naast aanscherping van de milieuprestatie omvat het voorgenomen wijzigingenpakket andere maatregelen, waaronder het introduceren van grenswaarden voor gebouwfuncties zonder bestaande eis, en het stellen van aparte, minder zware eisen aan bepaalde typen woningen en kantoren. O.a. uit de internetconsultatie bleek dat de voorgenomen wijzingen een flinke discussie opleverden. Minister de Jonge zal eind mei een nieuw voorstel aan de kamer aanbieden.

Europa

Europese ontwikkelingen spelen ook een rol, met de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) die vraagt om een 'whole life carbon-berekening' voor gebouwen en de Verordening Bouwproducten die een rapportage over de milieueffecten van bouwproducten verplicht stelt.

De bouwsector staat over het algemeen positief tegenover deze veranderingen, met initiatieven zoals de 'Praktijktoets duurzame bouw'. Bedrijven zoals het Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) en Wienerberger tonen zich actief bezig met verduurzaming, waarbij onder meer elektrificatie van productieprocessen en productinnovaties een rol spelen.

Stichting NMD speelt een cruciale rol in het monitoren en bevorderen van duurzaam bouwen, met subsidieregelingen om het aantal milieuverklaringen te vergroten. Marktpartijen worden opgeroepen om actief bij te dragen aan het functioneren van het stelsel van milieuprestatie.

Het proces richting 2025 verloopt dynamisch, met input vanuit verschillende partijen en Europese ontwikkelingen die van invloed zijn op de Nederlandse regelgeving en praktijk.

Dit was een korte samenvatting van het webinar wilt u meer lezen? Lees dan hier het uitgebreide verslag. Of bekijk het webinar via deze link.