Verduurzaming Bouw: Aanscherping en uitbreiding Milieuprestatie-eisen voor gebouwen

vrijdag 21 juni 2024

Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties scherpt de milieuprestatie-eisen (MPG) voor woningen en kantoren aan om de verduurzaming van de bouwsector te versnellen. Deze eisen worden nu ook uitgebreid naar andere gebouwfuncties, waaronder onderwijs, industrie en winkels.

Tegelijkertijd wordt de vernieuwde Bepalingsmethode geïntroduceerd om de milieuprestatie van gebouwen te berekenen. Deze vernieuwde Bepalingsmethode houdt rekening met een breder scala aan milieueffecten. Het doel is om de nieuwe regels per 1 juli 2025 in werking te laten treden. Minister De Jonge heeft het voorstel afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) geeft inzicht in de milieubelasting van de materialen die in een gebouw worden gebruikt. Een lagere MPG duidt op duurzamer materiaalgebruik. De nieuwe methodiek sluit aan bij de reeds breed toegepaste Europese standaarden, waardoor Nederland in de pas loopt met andere Europese landen. Dit vergemakkelijkt de werkzaamheden voor bouwpartijen en wordt vanaf 2025 stapsgewijs voorgeschreven door de Europese Commissie.

Reacties op de voorstellen

In het voorstel aan het parlement zijn de reacties meegenomen uit de internetconsultatie die afgelopen voorjaar liep. De reacties toonden brede steun voor zowel de aanscherping van de eisen als de uitbreiding naar andere typen gebouwen. Ook het voorstel om voor kleine woningen een aparte, minder strenge eis in te voeren werd breed gesteund. Meerdere partijen benadrukken dat er wel voldoende voorbereidingstijd moet zijn voor de bouwsector.

Biobased Bouwen

Een belanrijk punt van discussie was de impact van de nieuwe berekeningsmethode op biobased bouwen. Critici wezen erop dat de milieubelasting van landgebruik, een van de nieuwe milieueffecten binnen de nieuwe rekenmethode, zwaarder wordt beoordeeld dan de werkelijke belasting bij duurzaam bosbeheer. Dit leidt tot een relatief ongunstige score voor biobased bouwproducten. Op basis van deze feedback is besloten om de factor landgebruik minder zwaar te wegen.

Lees hier het nieuwsbericht van BZK

Wijzigingen Bepalingsmethode

De Bepalingsmethode wordt aangescherpt middels:

  • Wijzigingsblad 1 zal van kracht worden vanaf 1 juli 2024. 
  • Wijzigingsblad 2 met oa. nieuwe Rekenregels en schalingsregels Bouwwerkniveau, nieuwe versie EcoInvent en wijziging module D ligt tot 8 juli 2024 ter consultatie en zal per 1 januari 2025 van kracht worden.
  • Deel 3 met wijzigingsblad 3 met verwijzing naar demarcatie en weegset zal per 1 juli 2025. Dit worden verwijzingen naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

De Bepalingsmethode 1.1. met de drie wijzigingsbladen tezamen vormen dan de Bepalingsmethode versie 2.0.

Validatie rekeninstrumenten

Stichting NMD werkt samen met instrumenthouders aan validatie van de software van de rekeninstrumenten van product- en gebouwniveau. Op dit moment werken instrumenthouders hard aan de update van de rekeninstrumentsoftware. De NMD zal in goed overleg met instrumenthouders de wijzigingen laten doorvoeren. Het streven is dat de validatie van de rekeninstrumenten voor 1 september 2024 afgerond is zodat voldoende instrumenthouders klaar zijn voor het oefenrekenen met set A2 data naast het rekenen met de set A1 data. Hierover zullen wij binnenkort meer over vertellen op deze site.