Met het bijschaven van oude deuren realiseer je geen circulaire bouweconomie

Hoe vaak is het mogelijk om een oude houten deur hoogwaardig her te gebruiken in een nieuwe toepassing? Het is een zeldzaamheid als de oude deur in een nieuw kozijn past en dan ook nog voldoet aan eisen als energiezuinigheid, brandveiligheid en sociale veiligheid. Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie gaat ervan uit dat de circulaire bouweconomie alleen kan worden gerealiseerd als het hergebruik van een product opschaalbaar is.

maandag 18 januari 2021

In Harderwijk realiseert Peter op dit moment een het ’innovatiecentrum voor onderzoek en beleving’. Dit innovatiecentrum richt zich op de ontwikkeling van innovatieve processen en duurzame producten die voor een grootschalige toepassing geschikt zijn.

“Bij renovaties worden jaarlijks duizenden deuren uit woningen gehaald. Vaak gaat het om renovaties in het kader van de energietransitie, waarbij de oude voor- en achterdeur moet worden vervangen door een geïsoleerde deur. Hoe kunnen we deze oude deuren redden van de afvalberg en ze weer geschikt maken voor een nieuwe toepassing? Eigenlijk niet door de deur een beetje bij te schaven, maar door de deur volledig uit elkaar te halen en van deze onderdelen weer een nieuw product te maken. Deze ‘nieuwe’ deur voldoet aan de eisen van deze tijd en is duurzaam en energiezuinig. Bij TNO hebben we een heel proces uitgedacht om uit oude deuren het hout te herwinnen en het hout als halffabricaat te verwerken.”

Peter Kuindersma werkte vijf jaar bij TNO als onderzoeker en innovator. Vorig jaar bood de Nieman Groep hem de mogelijkheid om in Harderwijk een bedrijf te starten dat zich specifiek richt op bouwinnovaties. Daarbij ligt de focus op de ontwikkeling van duurzame producten op basis van hergebruik en hernieuwbaarheid en op innovatieve processen in het kader van prefabricering, industrieel, flexibel en modulair bouwen.

Innovatiecentrum

“Het unieke aan de locatie in Harderwijk is dat we hier praktisch onderzoek kunnen uitvoeren. Met dit ’innovatiecentrum voor onderzoek en beleving’ richten we ons op duurzaamheid, maar dat is natuurlijk maar één kant van het verhaal. Ook aspecten als energiezuinigheid, geluid en brandveiligheid zijn belangrijk. Stel dat je je product materiaalarm of op basis van secundair (herwonnen) materiaal wil maken, dan heeft dat vaak gevolgen voor de productkwaliteit, het fabricageproces, de opslag en de verwerking. Dat kan straks bij Ingenii Bouwinnovatie in Harderwijk worden onderzocht.”

Peter Kuindersma wil ook bij de bouw van faciliteiten in het innovatiecentrum laten zien dat duurzaamheid voor hem belangrijk is. “Wij zijn nu al een tijdje bezig met de bouw van een akoestisch experiencelab. We passen hier niet alleen materialen met een lage milieubelasting toe en we maken niet alleen maar gebruik van opgeknapt kantoormeubilair. Ook door een slimme engineering en door rekening te houden met standaardmaten, worden zaagverliezen en dus ook afval beperkt. In verband met arbo- en brandveiligheidseisen en omdat we een aantal dezelfde stoelen nodig hadden, zijn onze stoelen wel nieuw, maar de zitting en leuning zijn van gerecycled PP (plastic ‘afval’). Ook de financiële kant van circulaire producten is belangrijk – daarom kijken we nu ook hoe ‘restwaarde’ bij circulaire producten in de financiële balans kan worden meegenomen”

Toekomst

Hoe de hal in Harderwijk erover drie jaar uitziet en welke onderzoeken en testen er uitgevoerd gaan worden, is nog niet bekend. Zoals altijd bij een innovatieproces is alles mogelijk. “Een innovatieproces is een creatief proces”, zegt Peter Kuindersma. “Het is zeker niet de bedoeling om een laboratorium op te zetten waarin vastomlijnde testen worden uitgevoerd. Het unieke van dit onderzoekscentrum is dat je aan de slag gaat met een idee of vanuit een concept. Ingenii Bouwinnovatie helpt om dat innovatieve en duurzame idee praktisch uit te werken en geschikt te maken voor grootschalige toepassing.”

Voor meer informatie:

p.kuindersma@ingeniibouwinnovatie.nl  of LinkedIn