Hoe circulair is kalkzandsteen?
Kalkzandsteen behoort tot de belangrijkste producten in de Nederlandse bouw. De meeste woningen worden gebouwd met kalkzandsteen en qua volume neemt het product een groot deel van de totale materiaalstroom van de woning voor zijn rekening. Qua milieu-impact heeft het product een goede naam. Dit is onder meer te danken aan een productieproces waarbij vergelijkenderwijs de CO₂-uitstoot en de energievraag beperkt is.
Niettemin is de kalkzandsteenindustrie zich ervan bewust dat het product vandaag duurzaam kan zijn en morgen niet meer. De kalkzandsteenindustrie is daarom bezig om de circulariteit van de bouwproducten van kalkzandsteen te verbeteren. Hans Verkleij, productmanager van Calduran, beschrijft hoe de kalkzandsteenproducent daarmee aan de slag is gegaan. Het is een proces van vallen en opstaan en het is een verhaal dat aangeeft welke hindernissen moeten worden genomen om de circulaire bouweconomie te realiseren.
Hans Verkleij: “We hebben een LCA-opgesteld voor kalkzandsteen. De LCA bevestigde dat kalkzandsteen een product is met een lage milieu-impact. Dit is al heel goed, maar we hebben ons wel de vraag gesteld hoe we de milieukwaliteit van kalkzandsteen nog verder kunnen verlagen. Zo kwamen we op het terrein van de circulariteit.”
Eigenlijk is de vraag niet nieuw en is het antwoord al in de vorige eeuw gegeven. Samen met betongranulaat verdwijnt de meeste kalkzandsteen in de onderlagen van de verkeerswegen. Maar de huidige vraag om de circulariteit van kalkzandsteen te verbeteren is een zoektocht naar hoogwaardig hergebruik. “Het is beter om het puin dat vrijkomt bij de sloop van gebouwen te gebruiken voor de productie van nieuwe kalkzandsteenelementen. Met ‘Caldubo’ bieden we een product aan dat een nieuwe, hoogwaardige invulling geeft aan de zoektocht naar hergebruik van kalkzandsteen.”